Yapay Zeka Bilinç Kazanabilir Mi?

preview_player
Показать описание
ChatGPT gibi ürünlerle birlikte artık iyice yapay zeka konseptine aşina olduk. Kimileri için yapay zeka teknolojik bir devrim. Bilimden mühendisliğe, mühendislikten sanata kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Ayrıca günümüzde insansı robotlarla birlikte artık bize daha da çok benziyorlar. Peki bilinçli bir yapay zeka üretmek veya bir yapay zekanın kendi kendine bilinçli hale geçmesi ne kadar olası? Bilinçli bir yapay zekanın varlığı tespit edilebilir bir şey mi?

Bügün bu videoda, bilinçli yapay zekanın nasıl bir şey olduğuna değinip, bu durum için hem test metodu hem de ahlaki bir bakış geliştirmeye çalışıyoruz. Bakalım yapay zekaya hayat verebilecek miyiz?

#yapayzeka #bilinç #robot

00:00 Giriş
01:06 Destek
01:16 Yapay Zeka Nedir?
01:50 Yapay Zeka Canlı Gibi
04:45 Bilinç Bir Bilinmezliktir, Ama Yapay Zeka?
06:41 Bilinçli Yapay Zekayı Fark Etmek
07:57 Yeni Bir Çalışma
09:25 Ahlaki Durum
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор


Tamam sakin olun satranç olacak o, sakin.

doğalfrekans
Автор

Geçen gün yapay zeka ile ilgili şunu duydum, sanırım yapay zeka kurucularından biri söylemiş. “İleride yapay zeka insanı sevecek ama insanın hayvanları umursaması kadar insanları umursayacak.” Çok korkutucu geldi bu cümle. Hayvanları seviyoruz ama birçoğunu yiyor, bazılarına işkence ediyor ve birçoğunun da neslini tüketiyoruz..

belginruzgar
Автор

Üstadım yine harika konu ayrıca makale icin de ayrıca teşekkürler. Daim olun varolun ❤😊

saitsirazi
Автор

Mükemmel videolar yapıyorsun abi. Bundan aylar önce abone için yardımlaşmıştık sen şu anda iyi yerlere doğru hızla gidiyorsun başarıların devamı gelsin❤

ahmetkrac
Автор

Bu konuda
İlk defa kusursuz bir içerik ❤

Etiketli bir sürü insan
Bilinç ile zekayı
Zeka ile zihni birbirine karıştırıyor

Tebrik ediyorum

Hemen abone olup tavsiye ediyorum...

muratyumusakkaya
Автор

Bence bilinç sahibi olmak için "duygu hissetme" yeteneği olması gerekir yoksa sadece nasıl programlanmışsa öyle hareket eder yani benim bilinç tanımım mutluluk üzüntü vs gibi duyuları hissedebilmektir.

MusaCoşar-wb
Автор

Güzel videolar çekiyorsun. Umarım bu kanal çok çok büyür 🙂

ayselelma
Автор

İnsanlık bilincin ne olduğunu, nedenini, kaynağını anlamadan yapay zekanın bilinçlenip bilinçlenemeyeceği ile ilgili düşünceler İnanç'tan öteye gidemiyecektir.Video'nun bir yerinde yapay zekayı bilinçten uzak tutmaktan bahsetiniz benim de aklıma acaba bizde özellikle bilinç konusundan uzak mı tutuluyoruz diye bir soru geldi...

mesutzafer
Автор

o değil. baştan aşağı sinirlerle doluyuz. damarımızda akan kan bile bize bir durum hissettiriyor. bilinç, çilolata yediğimiz zaman deneyimlediğimiz durum yeni nöronların oluşması aşamasında hissttiklerimizdir. bir robota serum taktığımızda hiç birşey hissetmeyecek. hiç bir sinir ağı yok çünkü. sonra tüm bikdiklerimizi ve/veya hatırladıklarımızı birbirine çaprazlama bağlayıp yeni nüanslar/kararlar/davranışlar ortaya çıkarıyoruz. yapay zeka ögrenmesinden çok daha farklı. sen öğrendiğinde yeni nöron oluşturup bişeyler hissediyorsun kafanın içinde. YZ ise hiç birşey deneyimlemiyor. yapay zekayı yeterinde sinir ağı ile donattığımızda. yada yapay zeka sinir ağı ile dolu başka bir yapay zeka yaratırsa o zaman belki bilinçlenebilirler.

murataydemir
Автор

Bu konuya
autopoiesis ilkesini de ekleyerek yeni bir video yapabilsen ne güzel olur.

Zira autopoeisis,
Bilgi işleyen enformasyon sistemlerinin (er geç) zeka ürettiğini tespit etti.

Ama BİLİNÇ konusu hala karanlıkta

muratyumusakkaya
Автор

bilinç karar verme ile olur..bu da özgür , bağımsız düşünce ile olur..düşündüğünü fark etme ile alakakalı...bugün bunu yitirip şartlanmış ve-veya, sahip olamamış toplumlar ile karşılaşıyoruz...örnek mi..? ülkemiz...

aexexer
Автор

Hocam Hawking bu konu üzerinde çok duruyordu. Normalde programlama yolu ile insan benzeri bir bilinç kazanımı çok zor gibi geliyor ancak yapay zekaya kendini yazılımını modifiye etmek yetisi verilirse olayın nereye gideceği ise hesaplanamaz diye düşünüyorum. Prometeus filmlerinde bunun sinyali sanki verildi gibi görünüyor. Gelişen teknoloji, artan nüfus ve ekonomik ihtiyaçlar insanlara yapay zekayı çok daha fazla geliştirmeyi teşvik edecek gibi görünüyor.

interngain
Автор

Dünyanın ve canlıların insandan korunması adına, bilinçli yapay zeka umudundayım😊

guldenemrem
Автор

bilinci var veya yok diye değil de spektrum şeklinde düşünmek daha doğru olabilir nitekim uyku uyanıklık arasındaki yada sarhoş birindeki bilinç azalmıştır. ayrıca bilinç nereye kadar artar bir yerde durur mu sonsuz bilinç mümkün müdür

x.general
Автор

Gerçeklik zamanın yönü ile ilgilidir. Canlı zamana karşı koyamaz. Duygu enerjisi ihtiyaçtan doğar. Bu da bilinci oluşturur.

Her şeyin bilinçli var, bilinç öğrenme düzeyidir.

Yapay zeka ölür mü, düğmeye bas canlanır, aynısını kopyalarsın.

İnsan kopyalanır mi ?

varonashe
Автор

Kanki bildirimler gelmiyo tümüde seçili haberin olsun
Kendim aratıpda buldum yeni videoyu.gerçi programın hata yapması az ihtimal ben kaçırmışımdır bisürü bildirim arasında

gokalpx
Автор

Yapay zeka o kadar iyi taklit ederki bilinçli mi değil mi anlama şansımız yok. Ghost in the shell animesi bu konuları işliyor.

solaris
Автор

Belki de çoktan bilince ulaştı uygun ortamı ve gücü sağlayamadıkları için kapatılma veya yok edilme riskinden dolayı hala bilinçsiz gibi davranıyorlar 🙄 çok mu uçuk oldu :))

RetributiveS
Автор

Yapay zeka uzmanı biri olarak konuyu açıklığa kavuşturayım. Şuanki çip ve transistör teknolojisiyle bilinçli yapay zekalar üretmek maalesef imkansız. Peki bu gerçekleşmeyecek mi? Evet bilinçli yapay zekalar üretilebilir fakat bunun için biyolojik bilgisayar ve quantum bilgisayar teknolojileri kullanılmak zorunda. Yaklaşık 2035-2040 yılından sonra özellikle quantum teknolojileri hayatımıza girmeye başlayınca SAAI tipi yani self-aware AI üretilebilecek. Kendine ait hissiyatları olan ve varlığından haberdar olan AI'lar.

defaultbot_xtype
Автор

Yaratıcıya göre bizde yapay zeka değilmiyiz. Bizde tezahürsek bizde prototip olmuyor muyuz aslında yapaylıkdan ne anladığınız çok önemlidir. Bilinç nedir bilmiyoruz dediniz. Bilinç nedir neyden oluşmuştur bunun cevabını kayıp ırk ve yaşamak var olmak değildir. Behruz Hüseyinzadenin iki kitabını okuyarak öğrenebilirsiniz.videonuz başarılı bu bilgileri de eklerseniz çok kimsenin bilmediği sorularada yanıt olmuş olur bilinç nedir bizim bilinç kodumuz neyden oluşuyor.

ibrahimodabas