Arduino GERÇEKTEN Nedir? Ticari Üründe Kullanılır mı? Neden Küçük Görürler?

preview_player
Показать описание

Arduino kartlarını kullanmayı seven pek çok kişi var. Peki gerçekten Arduino nedir biliyor muyuz? Kullanmayı seven çok olduğu gibi, nefret eden de var haliyle. Muhtemelen denk gelmişsinizdir. Neden nefret ediyorlar? Neden sevmiyorlar? Haklılar mı? Peki asıl soru, Arduino ticari işlerde kullanılır mı? Bu soruların cevabını bu videoda vermeye çalıştım. İyi seyirler :)

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bir örnek: tamir etmek için bulaşıkmakinemizi söktüğümde içinde atmel işlemciyi görünce eski dostumu görmüş gibi olmuştum 😄

selimburak
Автор

Bu videoda bahsedilen konuları beğendiyseniz daha çok kişiye ulaşması için videoyu beğenebilir misiniz? Teşekkürler :) Gerçekten özellikle merak ediyorum. İnsanlar bu konularda ne düşünüyor diye? Yorumları uzun süre takipte tutacağım :)

LezzetliRobotTarifleri
Автор

Hem Arduino kurslarına hem de ARM mimarisi ile tasarlanmış STM32F446RE ve STM32F4 Discovery kartlarla ilgili projeler yapılan kurslara katılan bir arkadaşınız olarak katkıda bulunmak istiyorum her iki sistem de benim için çok kıymetlidir çoğunu zaten söylediniz.. İsmek kurslarına katıldığımda iki tane 3D yazıcı yaptım birincisi Arduino mega2560 ilk göz ağrım 20*20 ikincisi ise yine arduino tabanlı daha ileri seviye bir kart olan mks genL.1.0 kartı bu yazıcı da 33*33 tabla boyutlu.. ve gururla söylüyorum ki bu yazıcılarla ördüğüm robotik kol parçaları ile yine arduino uno ile robotik kol yaptık yine uno kullanarak yaptığımız arazi aracını üzerine bu robotik kolu monte ettik... yeri geldi ofisteki fotokopi makinesinin kırılan kağıt tutacağını kendi üretimimiz arduino kartlı 3 d yazıcılar ile bastık bir süre şey yaptık... evet katılıyorum bir çok ticari proje arduino ile yapılabilir çocuklar da dahil her yaştan insanların arduino ile bu projeleri yapabilmeleri çok güzel bir şey... ancak işin içine profesyonellik girmeye başladığında arduino profesyonel projeler için yetersiz kalabilmektedir örnek vermem gerekirse şöyle 4kg ve üzeri kalkış ağırlığı olan bir drone veya bir İHA yapmaya kalktığınızda Arduino kullanmaya kalkarsanız aracınızı ya uçuramazsınız ya da youtube da birisi yapmış sarhoş gibi yalpa vurarak uçar... uçuş kontrol kartlarının ARM mimarisi ile dizayn edilmiş kartlar ile yapılması bundandır en dandik discovery kartın bile hızı 168 MHz dir ne bileyim çoklu interruptlar vardır bunu yöneten NVİC vardır, Timerlar vardır... aynı anda işlemcide birden fazla işlem yapılabilme yeteneği vardır..kullanılmayan işlem işlemcide beklemeye alınma özelliği vardır... benim bildiğim klasik Arduino da bunlar yoktur... cep telefonları, Bilgisayarların işlemcileri A serisi ARM mimarisi ile olan işlemcilerdir ne bileyim savunma sanayi projeleri R serisi sanırım.. örneğin otomativde kullanılan BUS sistemlerinde arduino kullanamazsınız yani buraya yazmayla bitmez bunlar... Arduino da çok kıymetlidir çünkü kolay ve mükemmel projeler yapabilirsiniz... açık kaynak kodludur biraz elektronik bilgisi olan ve az bir emek veren her kes güzel işler yapabilir ARM mimarisi ile tasarlanmış boardlar veya gömülü sistemleri öğrenmek te çok kıymetlidir... çünkü Arduino nun üzerine ilaveten çok daha profesyonel, hızlı ve esnek projeler yapabilirsiniz... mesela bizim yaptığımız drone projesinde kullandığımız pixhawk ki çok iyi bir uçuş kontrol kartıdır işlemcisi ARM tabanlıdır

STMFRE
Автор

Tebrik ederim. Söylediklerinize katılıyorum. Ancak arduinoyu ticaride kullanımını zorlaştıran. Kullanıcıların gerekli parazit filtrelerini kullanmayı bilmemesi. Bu konuda da bir video cekerseniz çok faydalı olur. Tebrik ederim başarılarınızın devamını dilerim

veyselsari
Автор

Arkadaşlar hepimiz gibip Arduino ile Gömülü Sistemler kanalına bir merhaba diyelim mı? Böylece Volkan güzel içeriklerine devam eder

furkanozcan
Автор

Harika anlatım. Özellikle "Arduino bir Eco sistemdir" tabirine bayıldım. Elinize sağlık....

kamilunsalergun
Автор

ya arkadaş, saatlerce video çekiyorsun, hatta 7 saatlik video çekip sıkıntı çıkınca oturup baştan çekiyorsun. üstelik hazırladığın videolar gerçekten titizlikle ve profesyonelce hazırlanmış. sonra birde birilerinin kaprisleri ile uğraşıyorsun :D kimse mükemmel bir insan değildir ömer ! sen de öyle biri olmaya çalışma bence .)

fehmiatas
Автор

Bu güzel destek için çok teşekkür ederim Ömer. Harika bir motivasyon geldi gece gece. <3
Destek veren arkadaşlara da şimdiden teşekkürler.

VolkansSpace
Автор

Aracimin BSI ECU beyninin bir kısmı yandı, 1 tane Arduino ve 4 kanallı röle kullanarak 1700 tl masraftan kurtardı.

klayderman
Автор

Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir paylaşım gördüm. Bu yazıyı okuduğumda son derece üzüldüm. Bir mühendis adayı olarak benim amacım sensörleri modülleri kısaca elektronik parçaların kullanımını ve donanımını, çalışma mantığını öğrenmek. Ki Ömer Bey videoda da değindi. Kendimi sadece arduino bilsem yeterli diye kısıtlamıyorum. Arduino sadece benim motive olmam ve bazı şeyleri kolay öğrenmem için bir basamak. Kendimi direk ağır yazılım ve donanım içerisine sokarsam nasıl proje yapıp motive olup yoluma devam edebilirim? Ayriyeten 'hazır oyuncak' tabiri kullananlar için söylüyorum 'arabayı' hiç görmemiş etmemiş bir insanı kalkıp direksiyon başına oturtup hadi bu arabayı sür dediğinizde mi mantıklı yoksa ona önce oyuncağını gösterip ilgisini çekip nasıl bir çalışma mekanizması olduğunu gösterdikten sonra karşısına bir araba çıkarmak mı mantıklı? Dikkatinizi çekerim bir mühendis kazanayım derken tam tersi kaybetmeyin.

edacelik
Автор

Bir mekatronik mühendisliği mezunu ve yazılımdan ekmek yiyen biri olarak söylüyorum, İnsanlar şunun farkına varmalılar: Önemli olan kullandığınız araçtan öte başardığınız iştir. Oluşturulan algoritma ve bulunan çözüm size değer kazandırır. Şayet bunu yaptıktan sonra eksiklikler hissedilirse arge yapılıp o eksikliği kapatacak yeni komponentler denenir. Mühendislikte bir tarafgirlik çok tuhafıma gidiyor. Arduino insanların o korkutulmuş gözlerine derman olmuştur. Hep gelişime açık olun. Bir yereden başlamak en büyük kazanımdır.

ibrahimuz
Автор

Bizzat arduino kullanıp atmel studio ile atmel programladım. Projeyi teslim ettim, müşteri memnun oldu yıllarca kullandılar. Önemli olan budur, gerisi çayın suyu, üzümün çöpüdür.

idris
Автор

Konuya uzak biriyim, yani ilgisi olan biri değilim pek, ama video ilgimi çekti ve keyifle dinledim. Eline sağlık..

keremeser
Автор

bir elektronik mühendisi olarak kesinlikle dediklerine katılıyorum. Mikroişlemci kodlamayı bilmek tamamen ayrı bir olay programlama dili ile yazmak ayrı bir olay. üstelik bazı alanlarda çok daha fazla kolaylık sağlıyor. ülkemizin teknoloji alanında projeleri rahat bir şekilde icra etmesi için sadece gençlerimizin değil, kendi fikirlerini icra etmeye çalışan tüm bireylerin Arduino ekosistemini bilmesi iyi olur. Ayrıca programlama dillerini bilmek ve algoritma yaratmak, makine dilini birazda olsa öğrenmek hayatınızda alacağınız kararları nasıl ve hangi yönde etkiler bir bilseniz hiç bırakamayacağınız bir hobiniz oluşur. İnanın evde kullandığımız bir çok üründe arduino markası adı altında olmasa da mikro işlemci(ch340 - at2560) ve clock devresi mutlaka oluyor. Bir çamaşır makinesinde bile vardır. :)

koraydemirkaya
Автор

Arduino veya başka bir mikrodenetleyicili sistem bir araçtan fazlası değildir. Her ürünün apayrı yetenekleri vardır. Asıl mesele geliştirilecek ürün için veya proje için optimum seçimi yapabilmektir. Bu optimum seçimler arasında zaman, ürün maliyeti, dokuman-kaynak miktarı gibi sayılabilecek onlarca şey var. Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak şunu tavsiye ederim elektronik devreleri ve sistemlerinin karanlığında gezmek için Arduino iyi bir mum olacaktır. Bunu el fenerine veya daha büyük bir ışık kaynağına dönüştürmek içinizdeki cevherle ilgilidir. Markaların, üreticilerin teknolojilerin taraftarı değil optimizasyonun taraftarı olmanız dileğiyle...

baybarsbagryank
Автор

Kuluçka makinesi kontrolcüsü yaptım yıllardır banamısın demiyor 😂

ozankavci
Автор

Teşekkür ederim, emekleriniz için. Arduino ekosisteminin ticari ürünlerde kullanılması konusunda "kullanılır mı, kullanılmaz mı" diye bir tartışma çok gereksiz. Arduino olarak karşımıza çıkmış bu sistem hakkında yeni bir icatmış gibi düşünenler olabilir ama, bu sistem başka adlarla başka disiplinlerle yıllardır ticari işlerde zaten ve çok başarılı bir şekilde kullanılıyordu ki.

osmanzihnierenler
Автор

Dostum anlattıkların noktasına kadar doğru bence ancak bu kadar net ve güzel bir anlatım olabilir başarılar diliyorum

mustafagurel
Автор

Gençler gümbür gümbür geliyor. hayranlikla seyrediyorum 👏👏👏

mursitkc
Автор

hocam bildiğim youtube kanalları arasında en güzel anlatan kişi sizsiniz bence. video için teşekkürler

arduinoatolyem