Τι είναι τελικά ο καπιταλισμός της πλατφορμάς;

preview_player
Показать описание
Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις για το αν ο καπιταλισμός έχει υπερβεί τον εαυτό του, πληθαίνουν διαρκώς. Τροφοδοτούνται από τις τεχνολογικές αλλαγές και τις αλλαγές που αυτές φέρνουν τόσο στη δομή των επιχειρήσεων, στα επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και στην αναδιοργάνωση της εργασίας. Κοιτώντας κανείς τον τρόπο που λειτουργούν οι αποθήκες τις Amazon ή τον τρόπο που πλατφόρμες όπως η Uber και η Airbnb εκμεταλλεύονται τις δημόσιες υποδομές, αναρωτιέται εύλογα αν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για καπιταλισμό με τον τρόπο που θα μιλούσαμε πριν 40 ή 50 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, επιπλέον, ευδοκιμούν θεωρίες που «ανακοινώνουν» νέα κοινωνικο-οικονομικά συστήματα και αντίστοιχα νέες πολιτικές στρατηγικές.

Γι αυτότον λόγο, έχει αξία να πιάσουμε την ελληνική έκδοση του Καπιταλισμός της Πλατφόρμας που μπορεί να κυκλοφόρησε αρχικά πριν 8 χρόνια αλλά διατηρεί την επικαιρότητα του ακριβώς επειδή δίνει εργαλεία για να σκεφτούμε πάνω σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα. Η σύντομη αναδρομή που επιχειρεί ο συγγραφέας του βιβλίου, Νικ Σέρνικ, προσπαθεί να αναδείξει το πώς είναι η ίδια η κρίση του μετασχηματισμού από το 1973 και μετά που ανοίγει τον δρόμο για όλες αυτές τις αλλαγές αλλά και το πώς οι καινοτομίες αυτές φέρουν πάνω τους τη στάμπα της επιδίωξης του κέρδους και της κατάκτησης ολιγοπωλιακών θέσεων στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να σκεφτούμε και τις αλλαγές στην εργασία, την κατανάλωση, τον νέο ρόλο των δεδομένων μέσα σε μία σχέση τομής και συνέχειας με τα οικονομικά μοντέλα των προηγούμενων χρόνων.

Η προσέγγιση αυτή προσπαθεί να βρει το νέο μέσα στο παλιό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνδεθεί με εξελίξεις μετά τη συγγραφή του βιβλίου, όπως είναι οι εργατικοί αγώνες σε μια σειρά από πλατφόρμες διεθνώς, οι οποίοι δείχνουν ότι «παραδοσιακά» εργαλεία και μορφές οργάνωσης διατηρούν τη σημασία τους — αυτό προσπαθούν να αναδείξουν οι μεταφραστές του βιβλίου στο επίμετρο που έγραψαν. Αντίστοιχα, η ανάλυση του Σέρνικ για τον κυρίαρχο ρόλο των δεδομένων στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, θέτει τις βάσεις για την κατανόηση της τωρινής άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης και τον ρόλο της σε μια νέα πιθανή αναδιοργάνωση του καπιταλισμού — πολύ συνοπτικά, στον πρόλογο που έγραψε για την ελληνική έκδοση, ο συγγραφέας προσπαθεί να αναδείξει αυτή την πλευρά.

Για όλα αυτά τα θέματα και πολλά ακόμα, ο Χρήστος Αβραμίδης παίρνει συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Μινωτάκη, που είναι ένας εκ των μεταφραστών του βιβλίου.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μα τώρα που δεν υπάρχει η κακια Σοβιετική Ένωση αποκατασταθηκε παντού η δημοκρατία καί οι λαοί έχουν πολλά δικαιώματα τώρα ή

ΔέσποιναΧατζιδου-ττ
Автор

Η εμμονη του κεφαλαιου για τον ελεγχο του πελατη-καταναλωτη.

Αυτο ειναι το ρεζουμε.
Ωραια συνεντευξη.

YellowQueen
Автор

Αγαπητοί μου φίλοι ή ωρολογιες αλλάζουν αλλά δυστυχώς το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ανθρώπων, εναντίον των συνανθρώπων παραμένει δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μια τέλος εξίσωση αυτού του τεράστιου προβλήματος ακόμη και το χειρότερο είναι ότι επιδηνονετε χωρίς τέλια και παύλα και προπαντός περιστροφές τέλος αγαπητοί μου φίλοι

ΠαναγιώτηςΚαπλάνης-βζ
Автор

Ωραία περιγραφή, αλλά δεν νομίζω πως ταιριάζει ο τίτλος. Βρήκα πολύ εύστοχο τον όρο π μετέφερε ο Βαρουφάκης. Τεχνοφεουδαρχια .
Τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι νέο κεφάλαιο. Είναι παμπάλαιο. Απλά το έκανε ο χαφιές της γειτονιάς, βεβαίως όχι σε τόσο παραγωγικο επίπεδο.
Τέλος για να αλλάξει το οικονομικό σύστημα, πρέπει να αλλάξει η ηθική/φιλοσοφική βάση μέσα μας, κάτι το οποίο δεν εξέταζε ο δογματικά υλιστής Λένιν, ούτε ο Μαρξ βεβαίως.
Είχα ρωτήσει κ προτείνει σε έναν γνωστό μ, ο οποίος είναι πολύ ενεργό μέλος στο συνδικαλιστικό όργανο διανομέων κλπ, όταν οι πλατφόρμες ήταν ακόμα σε πιο πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα κ μου έλεγε με πάθος, για τα δικαιώματα π διεκδικούν κ τους αγώνες π κάνουν. Γιατί δεν φτιάχνετε μια συνετσιστικη σοσιαλιστική δική σας ανεξάρτητη πλατφόρμα?
Απάντηση δεν πήρα. Ούτε τ άκουσα ποτέ, να συζητιέται έστω.

ΣτεφανηςΣωτηροπουλος
Автор

Όσο υπάρχει αδικία απο άνθρωπο σε άνθρωπο, , δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το σύστημα, , οποία θεωρεία και να βρείτε, , η αλλάξετε τους όρους, , ο κάπιταλισμός στηρίζεται επάνω στην εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και όλα αυτά να είμαι φούμαρα.

ΓεώργιοςΟδοντίδης
Автор

Τεχνοφεουδαρχια. Τα εχει ηδη γράψει ο Βαρουφάκης

ΓιώργοςΠαπαδόπουλος-τξ