Ouderenzorg | Maar dan anders | NOS

preview_player
Показать описание
Zou je liever ouder worden in een verzorgingshuis of wil je zo lang mogelijk thuis blijven wonen met bijvoorbeeld iemand die je 24 uur kan verzorgen? Veel ouderen in Italië kiezen voor dat laatste en halen een badante in huis, een zorg-au pair. Dat zie je in deze Maar dan anders.

In Nederland bestaat deze mogelijkheid ook, maar in Italië worden ze op veel grotere schaal ingehuurd. Is dit, mits goed geregeld voor beide partijen, een oplossing voor de toekomst? In Maar dan anders zie je onderwerpen die in Nederland spelen en laten we je zien hoe ze in het buitenland met iets soortgelijks omgaan. De bevolkingscijfers in de video komen trouwens van het CBS en het Italiaanse nationale instituut voor statistieken ISTAT.

( #ouderenzorg #ouderen #maardananders)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Hier vind je iedere twee weken op donderdag video’s over actuele kwesties die in Nederland spelen en zie je hoe ze met soortgelijke kwesties in het buitenland omgaan. In november komt er een nieuwe serie bij. Daar vertellen we je dan meer over. Je vindt hier ook de Bevrijdingsjournaals waarin we je laten zien wat er 75 jaar geleden gebeurde met de techniek van nu. En via onze livestreams brengen we je op de hoogte van grote nieuwsgebeurtenissen .

► OVER NOS: Wij zijn als publieke omroep verantwoordelijk voor een brede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is en onafhankelijk. Je vindt ons op radio en televisie met het NOS Journaal, op NOS.nl, YouTube, Facebook en Twitter. Altijd. Overal. NOS.

► VOLG ONS HIER:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kunnen jullie het hebben over: autoloze zondag invoering en waarom niet/wel
Alvast thx

gabrielzomers
Автор

In Nederland te hectisch, maar in Italië vind ik het wel iets te overdreven relax (lijkt mij behoorlijk duur op en duur - vraag en aanbod)

KittyLove
Автор

Doe alcohol gebruik bij jongeren vergelijken met Ijsland

hiddep
Автор

Dit maakt me wel benieuwd naar hoe het in 't Vondelhuys in Winschoten gaat.

VulcanOnWheels
Автор

Waarom worden er geen filmpjes meer geupload?

nicoanker
Автор

Het verschil is dat in Italie de kosten zelf betaald moeten worden(dus men let op de kosten). In Nederland zit het "in het pakket" en wordt het betaald met publiek geld. Als er een te kort is worden gewoon de lasten weer verhoogd. Daar kunnen we niets tegen doen. De houding die daardoor ontstaat, "je betaald ervoor, dus je hebt er recht op".

wilpeters
Автор

Kosten zijn het belangrijkster deel van het probleem maar er is geen inzicht ervan. Wat zijn de mandelijke lasten voor ouderen in Nederland in vergelijk met het italiaanse model?

ottodisk
Автор

Wat mij vooral opvalt bij dit filmpje is de ongelijkheid. De rijke oudere is hiermee geholpen. Maar de bandante is jarenlang niet aanwezig bij haar opgroeiende kinderen!!!....



In dit geval wordt het probleem van de eenzame oudere verholpen, door de ongelukkige maatschappelijke situatie van een ander.



Ik word daar triest van! Ik zou daar als bejaarde moeder zijnde, gewetensbezwaren bij hebben. Haar kinderen werken, dus moeten er andere kinderen zonder moeder opgroeien. Dat is zo scheef en zo verkeerd.



Het eenzaamheidsprobleem onder ouderen moet opgelost worden door een maatschappij met meer liefde, tijd en zorg. Mensen horen om te kijken naar hun naasten. Dat predikt elk geloof en elk gezond verstand. Dat is iets wat onze materialistische maatschappij niet met geld kan oplossen, of toch? Wat doen we? We kopen de moeders weg bij de armen! Dat is toch geen vooruitgang! Dat is schrijnend!



De oplossing zit hem in de afwezige kinderen die allebei moeten verdienen. En een maatschappij die dat aanmoedigt vanwege de economie, dus geldinkomsten. We kunnen niet alles willen hebben! De overheid wil dat we meer geld binnen brengen en tegelijkertijd meer gaan mantelzorgen. Dat staat haaks op elkaar.



De ouderen hebben zorg nodig van hun naasten. En daar moet de overheid ruimte voor creeeren. We moeten anders gaan denken. Als wij elkaar belangrijk vinden, besteed daar dan ook zelf aandacht aan! En aandacht kost tijd. En tijd is geld. We moeten als maatschappij inzien dat onze naasten belangrijker zijn, dan onze hebzucht. En dat is wel even een hele andere manier van denken.

annaroosnoordermeer
Автор

De term ‘multiculturele samenleving’ gebruiken we veel in discussies, maar wat betekent het eigenlijk, en wat betekent het als we zeggen dat het een mooi doel is of als we zeggen dat het mislukt is?


Op internet vind ik b.v. de volgende duiding: Een samenleving waarin mensen met verschillende culturele achtergronden op gelijkwaardige basis, vreedzaam en met respect voor elkaars cultuur samenleven.


In mijn waarneming zijn mensen met een culturele achtergrond uit Zuid-Amerika, Oostbloklanden, Azië, Europa, Amerika etc etc met relatief weinig problemen in staat om in Nederland te leven volgens bovenstaande definitie. In die zin is de multiculturele samenleving succesvol.


Als je echter de groep Moslim immigranten langs deze duiding haalt, dan is er van gelijkwaardigheid, vreedzaamheid en respect voor elkaars cultuur nauwelijks sprake. Zelfs en juist niet na de derde of vierde generatie.


Mijn conclusie is dan ook dat als we een multiculturele samenleving nastreven, of als we vinden dat deze mislukt is, dat we in beide gevallen moeten ophouden met het toelaten van Moslim immigranten.

Richard
Автор

En dan te bedenken dat wij Italië geld zouden moeten geven.. ze bezuinigen zelf maar op de publieke sector dan gebruiken wij dat eu geld wel voor onze zorg

tmsupreme
Автор

Kunnen jullie het niet hebben over Zwarte Piet in Nederland en Suriname of Curaçao? Dus Zwarte Piet discussie maar dan anders😉

bertdejong
Автор

idd wegkopen van een moeder die bij haar eigen kinderen hoort te zijn, intriest, kan t geen oplossing noemen

Esther_loves_Flowers
Автор

7:35 Een economie zoals voorgesteld door The Venus Project zou dit waarschijnlijk oplossen. Voor wie het nog niet kent... The Venus Project stelt voor wat in het Engels een "resource-based economy" wordt genoemd. Je zou het misschien kunnen vertalen met "op bronnen gebaseerde economie."

VulcanOnWheels