Barış Özcan ile Elektrikli Otomobillere Dair Mitler ve Gerçekler!

preview_player
Показать описание
Elektrikli otomobillere dair mitleri ve gerçekleri Barış Özcan ile birlikte keşfedelim!
Barış Özcan, 3 yılı aşkın elektrikli otomobil kullanıcı deneyimlerini ve bu süreçte kendisine yöneltilen soruları yanıtlarıyla beraber bizimle paylaşırken, özellikle elektrikli otomobillerin çevreciliği konusundaki detayları da Yeni BMW iX xDrive40 üzerinden anlatıyor.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Öncelikle verilen menziller şehir içi kullanımı için. Hava sıcaklığı ve aracın hızı arttıkça menzil 90km lere kadar düşüyor. Bu durum da şehirlerarası yolculuğu imkansız kılıyor. 425km lik menzil 20 derece sıcaklıkta çok düşük km hızlar için geçerli.

Автор

Peki özcan bey, bu aracı yürütmek için elektirik lazım.elektirigin nasi üretildigini biliyomusunuz ilk önce burdan başlayalım, bilmiyorsanizda ben söyliyim tabikide fosil yakittan kömürden.zonguldakta yasiyorum ve burda 3 tane elektirik santrali var ve hepside kömürle üretim yapiyor.gunde 30000 ton kömur yakiliyor.peki burda havaya salinan duman çevreyi havayı kirletmiyomu, eger kirletmiyo diyosaniz buraya beklerim ve tüm masraflarinizda benden olsun.hani arastirmistinizya daha az kirlilik veriyo diye burayida hesaba katin insanlari oyle bildilendirin.aydinlanmak icin zaten kirletiyoruz bide bunun icin 2 kat fazla yakilacak komur.

yavuzgumusok
Автор

Peki 15-20 yıl sonra batarya ömrünü tamamladığı zaman bataryayı geri dönüştürmek için kullanılan enerji maliyeti veya harcanacak co2 emisyonu bazında durum nasıl. Ayrıca batarya bileşenlerini çıkarmak için kullanılan enerji ve co2 emisyonununa da bakmak gerek. Neden Toyota ve honda da %100 elektrikli araç sayısı ya yok, ya da çok az.

cemaltac
Автор

Peki çarpışma esnasında diğer benzin veya gazlı araçlara göre zarar durumu nasıl olur ?

omeryldz
Автор

Teşekkür ederim çok güzel bilgiler vermişsiniz. Bir de pil ömrü ve ortalama olarak değişim maliyetleri hakkında da bilgi verebilirmisiniz.

ekbersonmez
Автор

evet barış bey ülkemiz tüjeticileri için 2 ana soruyu cevaplamanız gerekiyor:
1- Batarya ömrü/değişimi ve maliyeti?
2- İkinci el pazarı?

e_ozturken
Автор

Kullanılmaz hale gelen aküler ne oluyor? Elektrikli araçlar çoğalırsa ve akülerin tekrar tekrar geri dönüşümü sağlanamazsa akü içerisindeki malzemenin çevreye etkisi ne olur ?

yucelkrc
Автор

Barış Bey dezavantajlarını da söyleseydin ..mesela bataryanın 10 yıl sonra kullanılamaz hale geldiğini yeni bir batarya almak zorunda olacağımızı bir bataryanın da yaklaşık 10 bin dolar yani 300 bin lira gibi bir para yaptığını 10 yılda yakıttan elde ettiğimiz 300.000tl yeni bataryaya vereceğimizi de söyleseydin keşke..

karavanlagezmeler
Автор

Barış senin bu aracın Türkiye fiyatından haberin yok galiba 1 ömür bu araca çalışmamız lazım bizim ülkede

dundarhkn
Автор

Peki, evinizde şarj ettiğinizde, elektrik faturasına ne kadar etki ediyor? Tr de standart bir evde aylık elektrik faturası 150-200 tl civarındayken, otoyu şarj ettiğimizde, fatura ne kadar değişime uğruyor?
Teşekkür ederim

feritkork
Автор

Hocam teşekkürler video BMW reklamı yapmış biraz ama elinize sağlık. Yanlız şu noktalara değinmediniz. Elektrikli araçlarda pil ömrü bittiği zaman pillerin geri dönüşümü için bir altyapı var mı dünyada? İkinci sorum elektrikli araçların pil ömrü ortalama kaç sene. Zira pil fiyatları araç fiyatı kadar. Bu iki soruma cevap verirseniz sevinirim.

kozmailaksa
Автор

Çok fazla kullanıldığında Elektrikli araçların topraklama olmadığı için vücuda aşırı elektrik yükü yüklediği dedikodusu var doğru mu?

cdebug
Автор

Radyasyon? Dev bir bataryanin ustunde yolculuk yapmak ne kadar guvenli?

tangomuzi
Автор

Mükemmel bi anlatım .Teşekkür ederiz. Elektrikli araçlara bakışım değişti.

serdargegin
Автор

İşin püf noktası pillerin ömrü kaç yıl ve bir aracın güncel pil fiyatı, maliyeti nedir? Elektrikli araç alırken yaptığımızı düşündüğümüz yakıt tasarrufunu aracın pilini değişirken toptan mı ödeyeceğiz? Bu konu niçin dikkatlerden kaçıyor ve öncelikle bu konuda hilgi verilmiyor? Sizlerin para sorununuz yok ondan mı? Hayret etmemek mümkün degil!..

nevzat
Автор

Bu araçlarda şanzuman (nauke /otomatik /triptronik) kullanılıyormu?

esatekremsenturker
Автор

Şarjı hep yüzde 10 ile yüzde 70 arası tutacaksak fiili kullanılan menzil 300km nin de altına düşmüş oluyor 😅

somutfaydalarpesinde
Автор

20. kattan aşağı kablo mu sarkıtcaz şars için müstakilevi olanlarda işe yarar

hakkarslan
Автор

Barış bey bu arabayı bir tanıdığım aldı. Ama sebeke ile cihaz arasındaki sorun sebebi ile kullanamadı. Bende elektrikli araçları destekliyorum ama geçiş çok hızlı olur ise merkezi şebekeler kaldıramayacak. Şebeke operatörlerinin ciddi olarak altyapılarını düzenlemesi lazım. Bunu söyle açıklayayım fiber internet çıktığında saha dolapları fiberdi ama bizim binalara halen bakır olduğu için o performansı kullanamadık.

ynskls
Автор

Merhaba güzel bir video olmuş teşekkür ederim. Benimde bir sorum var; şarja takmadan araba dönen tekerleriyle elektrik üretemez mi zor olduğunu biliyorum ama çalışmalar varmı

suloata