Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών: ΑΔΩΝΙΑΖΟΥΣΑΙ

preview_player
Показать описание
Στο απόσπασμα αυτό διαβάζουμε στίχους από το έργο «Ἀδωνιάζουσαι» του Θεοκρίτου, ο οποίος ήταν ο κυριότερος εκπρόσωπος της βουκολική ποίησης. Ο Θεόκριτος είχε ταξιδέψει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου είχε φιλοξενηθεί από τον βασιλέα Πτολεμαίο Β΄ τον Φιλάδελφο (285-246 π.Χ.).

Από την ζωή στην Αλεξάνδρεια, ο ποιητής εμπνεύστηκε το έργο αυτό, το οποίο είναι στην ουσία ένα μικρό θεατρικό, προορισμένο όμως για παράσταση και όχι για ανάγνωση.

Η υπόθεση έχει ως εξής: δύο γυναίκες που κατάγονται από τις Συρακούσες αλλά μένουν στην Αλεξάνδρεια, η Πραξινόη και η Γοργώ, μεταβαίνουν στα ανάκτορα για να παρακολουθήσουν τα «Ἀδώνια», θρηνητική εορτή προς τιμήν του Αδώνιδος. Ο Άδωνις, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν ένας πανέμορφος νεαρός κυνηγός, τον οποίο ερωτεύθηκε η Αφροδίτη αλλά σκότωσε ο Άρης λόγω της ζήλειας του.

Ο θάνατος του Αδώνιδος συγκλόνισε την θεά, η οποία θρηνούσε σπαρακτικά μέχρι την στιγμή που την λυπήθηκε ο Ζεύς και επέτρεψε στον Άδωνι να ανεβαίνει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους από τον Άδη στην γη. Δείτε στο απόσπασμα αυτό ένα μέρος αυτού του μικρού θεατρικού έτσι όπως το ερμήνευσαν οι μαθητές της Ελληνικής Αγωγής στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχαίο Δράμα και Ομιλία».

Αρχαίο Δράμα και Ομιλία, ένα μάθημα απαραίτητο για τους σπουδαστές των Αρχαίων Ελληνικών. Διαθέσιμο και μέσω διαδικτύου για την εξ' αποστάσεως παρακολούθηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
210.5221314

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μμμ μήπως το τούρκικο ταμάμ; Δεν ειναι τούρκικο; Και είναι ταμάλα;

angelikispatoula