10 minciuni istorice pe care le ai crezut

preview_player
Показать описание

Nu credeți tot ce citiți în manualele de istorie! O sumedenie de fapte care au fost înregistrate în istorie ca fiind reale s-au dovedit a fi cât se poate de false. Iată, așadar, 10 minciuni istorice pe care le-ai crezut. Până acum...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Wow acum 6 ani! Deși interesante informațiile de atunci, cred totuși că Zaiafet este astăzi la un alt nivel. Mulțumim pentru efortul depus!

larisa_izabela
Автор

Instructiv si felicitar, i cu o singura obs. nu sa facem istorie ci mai intai sa o cunoastem .

antoniucernaianu
Автор

Multumesc frumos pentru 10 informații pe care le stiam

ramunc
Автор

Manualele de istorie sant scrise dupa cum bate vantul sau cum sant regimurile politice.De obicei contin fapte care nu s-au intamplat niciodata povestite de cei care nu au participat la evenimentele respective.Totodata sant folosite pentru a manipula opinia publica in functie de interesele partidelor sau a tarilor respective.

Pallarpad
Автор

au trecut aproape 9 ani iar videoclip ul este mai bun decat content ul de acum.

larisaandreeaaa_
Автор

O mica erata din partea unui muzician.Nero cu siguranța nu a cântat la scripca. Scripca înseamnă vioara in rusește. Nero a cântat la lira sau cithara ( in imaginea folosită - un instrument grecesc care aparținea familiei lirei ).Vioara, așa cum o cunoaștem noi, a apărut la începutul secolului 16 in Italia. Felicitări pentru video!

onofreiandrei
Автор

Foarte interesante filmuletete, prezentate haios  si  instructiv.Multumesc!

victoriaocheseanu
Автор

Benjamin Franklin nu a descoperit l-a descoperit pe el

Kromhell
Автор

Se pare că și răscoala de la 1907 a avut alte cauze ce par, cel puțin, mai plauzibile decât cele pe care le-am aflat în școală. Aș fi curios dacă are cineva astfel de informații, pentru a verifica ce am aflat eu.

BornishBA
Автор

Destul de faine videoclipurile tale, dar mă opresc la ăsta să spun că al 6-lea motiv m-a dat gata. :))

Santall
Автор

Richard s-a nascut in Anglia, langa Oxford si a fost regele Angliei. Nu stiu cum poti sa spui ca nu a fost englez. Regalitatea engleza, de la intemeietorul ei, William Cuceritorul, incoace ai putea spune ca a fost franceza (sau de oridine franceza, cum ai spus in video) dar e impropriu spus. William era duce din Normandia, descendent al vikingului Rollo, care a primit in 911 provincia cu conditia sa pregateasca armata Franceza si sa ii protejeze pe acestia ce raidurile vikingilor, ca nu degeaba a primit fix provincia aia. Se cunoaste faptul ca William nu cunostea limba engleza si nu a invatat-o niciodata si se mai stie ca sute de ani la curtea regala a angliei s-a vorbit franceza. Si chiar daca celelalte informatii sunt corecte asta nu inseamna ca Richard era francez. Poti spune ca a fost englez de origine franceza. Ce e important e ca a fost nascut in Anglia si ca a fost regele Angliei, fiind mentionat in istorie ca o figura a acestei tari, iar faptul ca statui cu el si mentiuni de tot felul le gasesti doar in Anglia si in muzee din Anglia (nu exista nici o statuie cu Richard nici macar in provinciile franceze pe care le conducea) nu ne arata decat ca indiferent daca stia sau nu limba sau parerile lui despre tare careia ii era rege sau cat de bine s-a descurcat in pozitia asta sau cate licruri bune a facut pentru poporul englez, el este mentionat ca apartinand de aceasta tara, cultura si istorie.

sebastianteodorescu
Автор

Pe principiul "se spune ca" de ce nu i-as crede pe unii si i-as crede pe ceilalti? De ce i-as crede pe cei care infirma ce stiam? De cand eram copil m-a lovit in cap indemnul "crede si nu cerceta" si am stabilit ca e mai bine sa nu am incredere in nimeni.

crazylegs
Автор

Buna ziua tuturor! Mult mai interesantă găsesc o enumerare a ‘miturilor’ istorice care au fost servite pe post de informație didactica copiilor și adolescenților romani la orele de istorie din școala, respectiv liceu. Despre istoria României, cu toate bubele ei despre care nu poți afla, firește, decât după o documentare informata(cu bibliografie vasta, nu aflată de ‘pe surse’). Sa aflam cu adevărat de ce romanii au venit aici, de ce Ștefan cel Mare a plătit in final tribut turcilor deși i-a învins de fiecare data, lupta indecisa zice istoria(istoricii) noastră la Valea Albă, deși in termeni militari cine rămâne pe terenul de lupta in poziție este invingator(măcar tactic), etc Nu vreau sa continui dar găsesc oricând 10-15 exemple de istorie prost interpretata și predata care ce face? crează generațiilor cărora le-a fost predata mitul măreției neatinse, a cinstei neprobate și frustrarea neșansei permanente. (Filozofic), dar trist.... Așa suntem noi, pt ca așa am crescut, sa nu-i mințim și pe copii, sa le spunem cine suntem. Doua momente ilustre găsesc in istoria noastră, și anume modul cum ne-am declarat independența și modul in care ne-am declarat putere regională in 1919 (pacea de după Marele Război, Bratianu). Ca sa înțelegem exact cine suntem aceste doua momente nu au fost o victorie(un beneficiu clar) a României in fata altei națiuni ci o propunere a României in lipsa unui plan alternativ al puterilor implicate... mai exact, am făcut ceva sau am devenit ceva doar pt ca cei mai influenți ca noi nu au avut nici un alt plan cu noi și nu au văzut in propunea noastră nimic iminent dăunător intereselor lor. Mulțumesc, ma opresc aici...

danielstoica
Автор

esti cel mai bun profesor de istorie pe care l-am vazut ...vb serios:)

feri_
Автор

Ai uitat să menționezi că muncitorii erau plătiți lunar, aveau salarii. Ei au pus bazele ierarhiei piramidale în societate, echipa muncitorilor era formată din, necalificați, amatori ~ ei munceau mai mult fizic etc.
Nu mai explic - îl las pe horia să ne explice altădată!
Good job dude!

paulconstantin
Автор

O mica observatie: Nero a ordonat EXECUTIA, iar nu executAREA mamei sale. In limba romana sunt termeni diferiti, cu sensuri diferite.
Te felicitari pentru efort si idee, imi doresc sa ai cat mai multe vizionari, e un lucru bun pentru oameni,

ferma_organica
Автор

E, chiar daca atipi, totusi fu ceva frumos. Multumiri!! Hai ca oricum e tarziu. Noapte buna tuturor.

alexutzcedu
Автор

Bun efortul. Bravo, per ansamblu! O mica observatie: materialele folosite se pare ca au fost in engleza - se pot observa cateva calchieri (de ex., "excavarile" in loc de "sapaturile"). Si o greseala: imperiul lui Richard nu era "de la Angevin", pt ca angevin este adjectiv (si vine de la numele familiei stapinitoare, "de Anjou"). Deci, e vorba despre imperiul angevin! Succes in continuare!

constantinmanea
Автор

D-zeu spune că în prima zi a creat cerul și pământul iar în a șaptea zi sa odihnit
Bun a creat cerul și pământul și a poi sa odihnit
Dar în biblie nu spune că prima zi a fost luni sau ce-a de a șaptea a fost duminica deci nu avem de unde să știm care e începutul săptămânii și e sfârșitul
Ci doar este o orientate a omului în timp pt a avea o statistica
Dar noi nu vom ști niciodată aceste lucruri pt că ele rămân un mister

iumkcid
Автор

Iarasi alti spun ca defapt este vorba de rodie, unde multiplele seminte ale fructului au o anume conotatie mistica si filozofica.

h.robert