Biz aslında yok muyuz? / Prof. Dr. Erkcan Özcan & Fatih Altaylı - Teke Tek Bilim

preview_player
Показать описание
Siemens Tam Otomatik Kahve Makineleri

Şimdi yeni eklenen 3 farklı lezzeti ile yaz aylarında kahve keyfinizi zenginleştiriyor. EQ900 Tam Otomatik Kahvesi yeni güncellemesi ile kahve severlere Cold Brew, Cold Brew Macchiato ve Slow Brew seçeneklerini sunuyor.

Evinizde mükemmel bir kahve deneyimi için Siemens tam otomatik kahve makineleri! Kahve makinesi modellerini incelemek ve satın almak için tıklayın!

Siemens “Geleceği Merak Edenlere” mottosuyla Teke Tek Bilim programlarımızın yeni yayın dönemi sponsoru oldu.

Teke Tek Bilim programımızın tarih, bilim felsefesi, inovasyon ve keşiflerle dolu yolculuğunda, Siemens mühendisliğinin gücünü ve Siemens teknolojisinin getirdiği olanakları kullanarak dünyamızı daha iyi bir yer haline getirme çabasını hep birlikte deneyimliyor olacağız.

Siemens, Teke Tek Bilim program çekimlerimiz sırasında, 10 farklı ülkeden 32 çeşit kahve yapabilen, telefon ile uzaktan yönetilebilen, tamamen kişiselleştirilebilen Siemens EQ.900 Tam Otomatik Kahve Makinesi ile programımıza keyif ve lezzet kattı.

#işbirliği

00:00 Giriş
02:39 Kaku biz aslında yokuz derken ne demek istiyor?
11:10 “Ölçüm yapmak için bilinç gerekmiyor” ne demek?
15:02 Bilimde ön kabul gerekli değil mi?
15:54 Genişletilmiş Wigner’in Arkadaşı Düşünce Deneyi?
22:51 Higgs Bozonu?
36:03 Hiçbir şey aslında yoksa zaman nedir?
44:49 İnsanların anlatılara duyduğu ihtiyaç?
48:35 Popüler bilim ve popülerlik için kanıtlanmamış anlatıları anlatan bilim insanları?
54:45 Erkcan Hoca’nın Michio Kaku’yla olan anısı?
1:00:51 Bilim insanıyla akademisyen arasındaki fark nedir?
1:11:10 Kızının cıva yutma anısı?
1:18:31 Kapanış
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

son zamanlarda duyduğum en güzel ifade "Nasıl ki mekân, cisimlerin üst üste oturmasını engelleyen şeyse, zaman da olayların üst üste oturmasını engelleyen şeydir."

Автор

Erkcan hocayı dinlemek inanılmaz keyifli. Çok zor konuları çok anlaşılabilir bir şekilde ingilizce terim kullanmadan anlatıyor. Anlatırken kendini kontrol ediyor. Spin demiyor “dönü” diyor. Randomly derken hemen rastlantısal diye düzeltiyor. Mükemmel bir bilim adamı. Bu ülkeye karşı umutlarımızı yeşertiyor.

Altintren
Автор

Öncelikle Fatih Bey'e bu konulara gösterdiği özel ilgisi için teşekkür ederim.

Sohbet sırasında Michio Kaku'yu tartışırken, kendisine yönelttiğim eleştirileri bilimi popülerleştiren herkes gibi kendim için de ders olarak değerlendirdiğimi, ayrıca teknik konuları aktarırken yapılan sadeleştirmelerin ve analojilerin tüm iyi niyete rağmen bazen yanlış veya eksik anlamalara yol açabileceğinin farkında olduğumu not düşmek isterim. Sürc-ü lisan ettiysem, affola.

Genişletilmiş Wigner'in arkadaşı düşünce deneyine dair tek tek fotonları "arkadaş fizikçi" olarak modelleyen çalışmaya referans vererek derin felsefi sonuçlar çıkartmanın sağlıklı olmadığını dile getirdim. Ancak deneyi kurmak için dökülen kuramsal ve deneysel emeği hak ettiği ölçüde vurgulayamamışım. Bu tür çalışmaların ne kadar zor olduğunun altını çizmek, kuantum mekaniği kurulduğundan beri geçen yüz yıl içerisinde ancak düşünce deneyleri ile tartışılır seviyedeyken giderek gerçekten deneye dönüştürülmesi için adımların atılabilir hale gelmesini heyecan verici bulduğumu da eklemek isterim.

Son olarak, "tek fotondan arkadaş" (🙂) çıkmayacağına dair eleştirilere yanıt olarak, çalışmayı yapan ekipten üç fizikçi, Wiseman, Cavalcanti ve Rieffel, foton yerine kuantum bilgisayarlara yerleştirilmiş yapay zeka kullanmayı önerdiler (Quantum 7, 1112 (2023), Bu makaledeki teknolojilerden çok uzak olduğumuz kanaatindeyim. Kuantum bilgisayarların yapay zeka işletecek genel hesaplamalara uygun olmaması, yapay zeka için gereken işlem kapasitesine varana kadar sistemin zaten kuantum niteliklerini kaybedeceği gibi çok temel sorunlar mevcut. Hatta bu sorunlar aslında zaten kuantum mekaniğinde ölçüm ne demektir sorusuyla doğrudan ilintili olacağı için, kuantum bilgisayarda yapay zeka çalıştırmaya gelinceye kadar başka keşiflere ihtiyacımız olacağına dair bir görüşüm var. Ancak sırf hayal edebilme alanımızı genişlettiği için bile bu tür öneriler bence değerli.

Erkcan
Автор

Erkcan hocanın anlatımları anlayabildiğimiz tarza dönüştürülmüş popüler bilimler... Onu dinlemekten mutlu oluyoruz. ❤

ismetsayar
Автор

Gurur vesilesi olan insanlarımızı gördükçe, ülke geleceğine dair umudum artıyor. Muhteşem güzel bir program

hnezfuo
Автор

kuantum fiziğini, higgs bozunu'nu, bütün programı büyük bir merak içinde dinledim. fakat sonda gelen "kahraman bir kolektiftir." sözü bütün bu anlatıları geçti benim için. gözlemlerime göre güzel bir zekanın yanında sağlam bir etik, moral anlayışı gerçekten çok az insanda var. bana kalırsa bu özellik Erkcan hocayı gerçek bilim insanı yapan unsur. başından sonuna çok anlamlı bir programdı. teşekkür ederiz.

eylulsvozden
Автор

Erkan hocamız o kadar dürüst ve temiz biri ki, bilimin her dalı onlar gibi insanların elinde olsa gerçeğe ulaşmak çok kolaylaşacak.
İyiki varsınız hepinize teşekkürler.

gurselsen
Автор

Ne güzel insanlarsınız, ben 67 yaşındayım bu programları kaçırmam ama gençlerin daha fazla izlemesi ve bilim yolunda ilerlemesi en büyük temennim.

aysesamaayse
Автор

Bu bilimsel teorinin, 'sokaktaki adam'a göre basitleştirilmiş açıklaması şöyle yapılabilir sanırım:
Bir emekli, maaş verileceği zaman 'yok'tur, dolaylı vergi alınmaya gelince 'var'dır.
Schrödinger'in emeklisi.
Keyifli sohbetiniz için teşekkürler.

hakanselamoglu
Автор

Erkcan Hocam, hem postmodern dünyanın avam takımına hem de avamı elinde hisse senedi gibi oynatan demagoglarına varoluşsal ve felsefi ayar veriyor. Öyle bir ayar ki, hala içinde hakikat kırıntısı bulunduran bir ruhun kendinden utanacağı cinsten.

Erdemi ve hakikati binlerce ayartıcıya rağmen bilinçli şekilde seçen temiz kalpli insanların var olduğunu görmek, yaşamın kutsallığını bize tekrar hatırlatıyor. Çok yaşa Erkcan Hocam!

polattightworld
Автор

73 “zaman” yaşımdayım ve Erkan hocaya meftunum; ve diğer dwğerli bilim paylaşımcılara; başka mekana gwçmeden aydınlattığı için. Teşekkürler 🙏 Fatih bey size de ayrıca teşekkürler, anlarımı böylesi harika düşüncelerle geçirmeme sebep olduğunuz için. Varolun❤

reyhanbozkurtcevik
Автор

ya bu adamın varlığı mutlu olmama yetiyo Erkcan Hocam <3

omerfarukkahveci
Автор

Bu gerçeği 20 yıl önce Ord. Prof. Dr. Burhan Altıntop “ben aslında yoğum, yoğum lan” diyerek belirtmişti. Şaka bir yana yine harika bir program olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler.

MetinKodzoko
Автор

Fatih Bey'in bilim adamları na herhangi bir moderatör ün soramayacağı sorular sorması beni bu programlar a yıllar önce bağladı gerçekten helal olsun müthiş programlar

ismailc
Автор

Uzay Zaman dokusunu bugday tarlasına benzeten bir yazıyı 2017 yılında OTDÜ profesörlerine yollamıştım. Burada aynı benzetmeyi duymak beni mutlu etti.

hdsavci
Автор

Sohbet çok keyifliydi. Fatih Altaylı'nın çok iyi bir dinleyici ve sunucu olduğunu farkettim.

Gocebe
Автор

Erkcan hoca, Emrah Safa hoca gibi insanlar Türkiye'ye olan inancımızın kaybolmasına engel oluyor. Var olsunlar ❤

omacan
Автор

Erkcan hoca annesinden bahsederken ne şeker oldu ya ❤ Gerçekten mutluluk saçıyor Erkcan hoca

bahargok
Автор

Prof. Dr. Erkcan Özcan'ın anlatım ve örnekleme kalitesi o kadar yüksek ki, insan dinlerken, anladıklarına şaşırıyor. Çok teşekkürler bu harika sohbet için.

AyseKarahasan
Автор

Türkiyede Celal Ş. ve İlber O. gib izleyince bir şeyler ögrendigim ve izlemekten sıkılmadığım tek Prof. erkcan hoca daha fazla ekranlarda olmalı

AkOyunda