Hedefe Yönelik Prostat Biyopsi Yöntemleri

preview_player
Показать описание
Hedefe Yönelik Biyopsi Teknikleri

MR görüntüleri ile US görüntüsünü birleştirme tekniklerine göre 3 çeşit füzyon biyopsi tanımlanmıştır;

Kognitif füzyon biyopsi
MR eşliğinde (In-Bore) füzyon biyopsi
MR-TRUS füzyon biyopsi

Kognitif füzyon biyopsi; Mp-MRG’ da belirlenen ve lokalize edilen şüpheli alanların TRUS altında yerinin yaklaşık olarak tanımlanıp biyopsi alınması işlemidir. Kognitif füzyon biyopside standart USG cihazından başka araç gerekmemektedir. Pratik ve ucuz bir yöntemdir. Buna yanısıra dez avantaj olarak Mp-MRG tecrübesi, USG tecrübesi ve 3D düşünme yetisi gerektirir. Küçük lezyonlarda hedefleme zordur. Anterior ve apikal lezyonlarda hedefleme zordur.

Direk MRG eşliğinde (In-Bore)füzyon biyopsi; MRG cihazı içerisinde iken şüpheli lezyonlardan gerçek zamanlı olarak biyopsi alma işlemidir. Lezyonu görerek biyopsi alınması önemli bir avantajıdır. In-bore biyopside MRG cihazıyla uyumlu özel biyopsi aparatları ve yazılımlar kullanılır. Sadece hedef lezyonlardan biyopsi süresi 60-90 dakika arasında değişmektedir. Bu nedenle In-Bore biyopside aynı seansta sistemik biyopsi yapılamamaktadır. Bunun yanısıra maliyet, pozisyon güçlüğü, iki kez MRG çekilmesinin gerekli olması da diğer dezavantajlarıdır.

Mp-MRG/TRUS füzyon biyopsi; Mp-MRG/TRUS füzyon biyopsi tekniğinde MR görüntüleri USG bazlı özel bir cihaza aktarılır. Çeşitli yazılımlarla prostat segmente edilip TRUS görüntüleri ile füzyon gerçekleştirilir. MRG ve TRUS görüntüleri üst üste veya yan yana ekrana getirilerek gerçek zamanlı olarak taranır ve MRG’ da işaretlenen lezyondan ultrason eşliğinde biyopsi alınır.
Рекомендации по теме