Gömülü Sistemler Nedir? Gömülü Sistem Mühendisi Nasıl Olunur? İş İlanları

preview_player
Показать описание
Kanalıma abone olmayı unutmayın :)
Ayrıcalıklardan yararlanmak ve destek olmak için bu kanala katılın:
Gömülü Sistem Nedir?
Herhangi bir sistem içerisinde yer alarak, o sistemi akıllı hale getiren elektronik donanım ve yazılım ile oluşmuş entegre sisteme gömülü sistem denir. Bu yazılımların bilgisayarlarımızdaki yazılımlardan en büyük farkı tek bir görevi yerine getirmesi ve kullanıcıyla dolaylı olarak etkileşimde bulunmasıdır. Günlük yaşantımızda kullandığımız eşyalarımızın hemen hemen hepsinde bu sistemi görmek mümkündür. Kişisel bilgisayar, yazıcı, tarayıcı (scanner), hesap makinesi, cep telefonu, televizyon fotoğraf makinesi, bulaşık makinesi, elektronik oyuncaklar vb.
Bu eşyalardaki işlevselliği inceleyecek olursak örneğin tarayıcı, tek bir işlevsel fonksiyona sahiptir. Bir belgeyi tarayıcı sayesinde elektronik ortama taşırsınız. Yani gömülü sistemler belirli bir fonksiyonu yerine getirmek için tasarlanmış yazılım ve donanım kombinasyonudur şeklinde de tanımlanabilir.
Gömülü sistemler, genellikle daha büyük bir sistemin içinde “gömülü” olarak çalışırlar. Örneğin bir çamaşır makinesinde veya buzdolabında birçok mekanik bölüm olmasıyla birlikte, bütün bunları kontrol eden bir veya birden fazla mikrodenetleyici tabanlı sistem bulunur. Bu sistemler kullandığımız cihazların “akıllı olmasını” sağlayan, beyin vazifesi gören birimlerdir. Örneğin: buzdolabının kapağını açtığımızda ışığının yanması bu beyin vazifesi gören birim sayesinde olan bir işlemdir.

Mikrodenetleyici, Mikroişlemci nedir?
Çok geniş bir başlık olmasına karşın konuyla ilişki olduğunu düşünerek kısaca bir tanım yapmamız gerekirse,
Mikroişlemci: Ana işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümleşik devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir. (yani beyin)
Mikrodenetleyici ise bir silikon yonga (chip) üzerinde birleştirilmiş bir mikroişlemci (microprosesor), bellek ( memory), sayısal (lojik) giriş ve çıkışlar (I/O) ve gereken diğer çevre birimlerini (zamanlayıcılar, sayaçlar, kesiciler, analogtan sayısala çeviriciler) bulunduran mikrobilgisayarlardır.

Gömülü Sistemlerin Tasarımı
Gömülü sistemlerinin tasarım ekibinde yazılımcı ve donanımcıların bir arada çalışmaları gerekmektedir. Çünkü yazımızda daha önce belirttiğimiz gibi gömülü sistemler donanım ve yazılım olarak iki ana bölümden oluşur. Burada donanım ve yazılım bileşenleri birbirleriyle sıkı sıkıya bağlı olduğundan bütünlüğün sağlanması için birlikte çalışma alanı söz konusudur. Gömülü yazılımların karmaşıklığı artıkça ve aynı anda yapılacak işlemlerin sayısı arttığından değişik yapılara ihtiyaç duyulur.
Bu anlamda gömülü sistemler için “multi-disipliner” bir alan diyebiliriz. Bu alandaki mühendislerin donanım, yazılım, kontrol sistemleri vs. gibi birçok alanda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Gömülü sistemler, yıllarca hatasız bir şekilde çalışacağı varsayılan donanımların içinde bulunur. Bu yüzden gömülü sistem içindeki yazılımlar, kişisel bilgisayar içinde olanlardan daha dikkatli bir şekilde geliştirilip test edilir.
Pek çok gömülü sistemde, disket sürücü, anahtar ya da buton gibi mekanik parçaların kullanımından sakınılır çünkü bu tip parçalar flash bellekler gibi statik parçalara kıyasla daha az güvenilirdir. Tasarımcılar hataları işaret etmesi açısından genellikle LED kullanımını tercih ederler.

Gömülü Sistemlerin Kritik Kullanım Alanları
Günlük yaşamda kullandığımız eşyaların yanı sıra Abs Fren Sistemleri, Hava Savunma Sistemleri, Tıbbi Ekipmanlar da kullanılan gömülü sistemler, bu gibi kullanım alanlarında zaman zaman oldukça kritik görevleri yerine getirebilirler. Burada oluşabilecek hatalar büyük mal ve can kayıplarıyla sonuçlanabilir. Bu açıdan bakıldığında bu sistemlerin “güvenilir” ve “hataları tolere edebilir” özellikte olmaları çok önemlidir.
Bir buzdolabının ya da bir oyuncağın içindeki sistemin zaman zaman hatalı çalışması çok büyük sorun oluşturmaz; ancak bir uçağın otomatik pilot sistemindeki hata birçok insanın hayatını tehlikeye atabilir.

Gömülü Sistem Mühendisi Nedir?
Gömülü sistem mühendisliği, herhangi bir cihaza “akıllı” özelliği kazandıran elektronik ve yazılımsal donanımlar üzerinde çalışan kişidir. Gömülü sistem mühendisleri, elektronik cihazların geliştirilmesi faaliyetlerinde önemli rol oynar. Cihazların ihtiyaçlarını tespit eder ve yazılım geliştirme aşamasında görev alır.
Gömülü sistem mühendisleri, elektronik cihazların özel olarak tanımlanan gereksinimlerini karşılamak için çalışır.
Gömülü sistem mühendisi olmak için üniversite eğitimi gerekir. Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler, kariyerlerini bu meslek doğrultusunda şekillendirebilir. Ayrıca, bilgisayar bölümünden mezun olan kişiler ile mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği ve KOM eğitimi alanlar da gömülü sistem mühendisi olabilir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hocam bu müthiş bir video olmuş, bu konu
hakkında şu ana kadar gördüğüm en iyi video, teşekkürler.

unknowntbye
Автор

hocam umarım görüp cevap verirsiniz. Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Uzun zamandır alan olarak kendime gömülü sistemler alanını düşünüyordum. Çünkü ilgim var. aslında bilgisayar mühendisliğinin her alanına ilgim var ama gömülü sistemler ve makineye yakın işlerin zevki bir başka. şimdi sormak istedğim şey gömülü sistemler alanının darlığı ve işe alırken elektrik elektroink mühendisliği öğrencilerini bilgisayarcıların önüne koymaları. yani eecilerin bu alanda bizden daha avantajlı olması. ayrıca gömülü sistemler alanında odtü boğaziçi itü alanı dışında kimseyi işe almıyorlarmış lafları da duyuyorum. yani. 110 binlik okul ilegömülü sistemler alanına yönelinir mi? iş bulmak çok çok mu zor? ve odtülü olmak savunma sanayi gibi, gömülü sistemler gibi işlerde şart mı? şüphesiz bu alanda ilerlemeyi düşünürdüm ama çok fazla handikapı var. görüşlerini benimle paylaşırsan çok memnun olurum.

thewayoumoveit