Ένας ζεστός Νοέμβρης | Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ

preview_player
Показать описание
📌"Ένας ζεστός Νοέμβρης" - Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

🔴«…και ξαφνικά / πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη / καλοκαιριά / στην καρδιά του χειμώνα». Οι στίχοι αυτοί είναι από το ποίημα “Ένας ζεστός Νοέμβρης” του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή, από το οποίο εμπνευστήκαμε και τον τίτλο του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ. Ο μεγάλος αυτός κομμουνιστής λογοτέχνης δίνει, με τον ποιητικό του λυρισμό, αλλά και την ταπεινότητα του ύφους που απαιτούν οι μεγαλειώδεις αγώνες και θυσίες του λαού μας, το χρονικό του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Έτσι και στο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ επιδιώκουμε να “κινηματογραφήσουμε” την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, της αντιδικτατορικής πάλης του λαού, της δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
🔴Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από έναν συνδυασμό ντοκουμέντων, αρχειακού υλικού, animation και συνεντεύξεων με “πρωταγωνιστές” της περιόδου, να μεταφερθούν στην περίοδο της Χούντας, να ζήσουν από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα. Θα περιηγηθούν από την Πλατεία Μαβίλη και τις συζητήσεις μιας παρέας μαθητών κάτω από τη μύτη των αστυνομικών μέχρι το θανατονήσι της Γυάρου, από τα σκληρά βασανιστήρια στην Μπουμπουλίνας μέχρι τον αγωνιστή που έψαχνε ένα κομμάτι συνδετήρα για να φτιάξει με την ψίχα του ψωμιού ακόμα ένα πιόνι για το αυτοσχέδιο σκάκι της εξορίας, από τις γιάφκες του παράνομου εκδοτικού μηχανισμού του “Οδηγητή” και της “Πανσπουδαστικής” μέχρι το εργοστάσιο που έδιναν οι εργάτες από το υστέρημά τους στους κομμουνιστές που είχαν γυρίσει από την εξορία οικονομική ενίσχυση για το Κόμμα τους.
🔴Εικόνες που δύσκολα τις χωράει ο νους, αλλά και στιγμές που ανέδειξαν ότι ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω-κάτω, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων.
Τα συμπεράσματα, που απορρέουν από την 7ετία της δικτατορίας και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ, έχουν ιδιαίτερη σημασία, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τους αγώνες του σήμερα.

‼️Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:
- Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου
- Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979
- Γιώργος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο της Χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ
- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
- Άλκης Παπαδήμας, γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
- Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
- Λάμπρος Τόκας, δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της Χούντας
- Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (Σ.Φ.Ε.Α.)

Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Εύχομαι στα κορίτσια και τα αγόρια της ΚΝΕ να μάθουν να αντέχουν, να εμπνέοντε από όλους αυτούς που μίλησαν και απο τους προηγούμενους απο αυτούς. Μα σας χαιρόμαστε !!!!

seawolfinblue
Автор

Ήταν τέλειο το ντοκιμαντέρ και πολύ επιμορφωτικό για να μαθαίνουν οι νέοι τι σημαίνει να αγωνίζεται κάνεις για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και της Νεολαίας. Και ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ήταν είναι και θα είναι πάντα δίπλα του.

haralaboseuthimiou
Автор

Τεράστια εκτίμηση, σεβασμός και ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στην ΚΝΕ και σε αυτό το Κόμμα που δεν έπαψε να λέει την αλήθεια στον λαό, να είναι μπροστά πάντα σε όλους τους αγώνες του και κυρίως να κάνει την αυτοκριτική του και να αναγνωρίζει τα λάθη του πάντα ως ένθερμος υποστηρικτής αυτής της πολιτικής και ιδεολογιάς για το πιο όμορφο, το πιο ωραίο το πιο δυνατό!!!

theodorepapadopoulos
Автор

Να στε καλα ρε παιδια, να ναι καλα η ΚΝΕ. Συγκινηθηκα, δακρυσα, διδαχθηκα. Ευχαριστουμε

steliosbamiatzis
Автор

Εξαιρετική δουλειά, μαθήματα ιστορίας από την ΚΝΕ.

nikoszantiotis
Автор

Συγχαρητήρια στα παιδιά της ΚΝΕ για τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ!
Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

marianthipapakosta
Автор

Πολύ ωραία εκπομπή πρέπει να τα λέμε για να μαθαίνουν τα παιδιά όλα όχι μόνο της ΚΝΕ τα παιδιά

ΡούλαΑντωνίου-υο
Автор

Έγκυρη ιστορική παρουσίαση , αληθινό μάθημα Ιστορικής αλήθειας , ,που αξίζει να το δουν κύρια οι νέοι που δεν γνωρίζουν τα γεγονότα , /αλλά κ μεγαλύτεροι /γιατί η ίδια η Ιστορία , η Αγωνιστική στάση ζωής , / μας δίνει δύναμη , εμψυχώνει , ατσαλώνει Θερμά συγχαρητήρια , σ' όλους τους συντελεστές αυτής της ιστορικής παρουσίασης ❤❤❤❤

ΑγγελικήΧονδρογιάννη-θγ
Автор

Ευχαριστούμε ΚΝΕ είσαι το καμάρι της Νεολαιας✊🚩🇨🇺🇻🇳🇵🇸Casper 4 🦅🏳️🏴

sakismporas
Автор

Εμπρός για τους σεισμούς που μέλλονται να'ρθουν!

surlauteldugain
Автор

Παντα δημιουργικοι.Συγχαρητηρια νεολαια του 2ο23.Ζητω η κνε Ζητω το κκε

Dimkoul-tcje
Автор

Συγκινήθηκα! Θρυλικοί οι αγώνες αυτού του κόμματος! Πάντα υπέρ της πατρίδος και των ιδανικών του εθνους

sokratinio
Автор

Πολυ ωραιο, πολυ ωραια επεξεργασια στη φωτογραφια και στα βιντεο, ωραιο animation , εμπεριστατωμένο με τους γνησιους πρωταγωνιστες και αγωνιστες, μπραβο ΚΝΕ !! Εγραψες!!! Παντα τετοια

GIANNISD
Автор

Θυμήθηκα πολλά ήμουν Πρώτη γυμνασίου .Στο σχολείο μας συζητούσαμε μαζευόμαστε ομάδες .γνωριστήκαμε περισσότερο .😢😢😢😢😢😢❤❤❤❤❤

Dimkoul-tcje
Автор

🌹Μπραβο, ωραια δουλεια, το πολυτεχνειο ζει ! ✊

giannisvellichor
Автор

Τελειο το ντοκυμαντερ συγχαρητηρια κι απο Ρουμανια Ζητώ το τίμημενο ΚΚΕ

dianafotopulu
Автор

ευχαριστουμε για αυτο το μαθημα ιστοριασ για να θυμομαστε και να μαθαινουμε 100+ και συνεχιζουμε

ΑριστέαΚαστανιδου
Автор

Η ΚΝΕ είναι μεγάλο σχολείο, κ ποτε μα ποτε όσοι είναι αυθεντικοί όσα χρόνια κ να περσασουν δεν λησμονούν. Συγχαρητήρια συντροφια, να θυμάστε πως θα παραδωσετε σκυτάλη, είναι μεγάλη πσρακαταθηκη, όπως την λάβαμε τις αξίες την ηθική την αγάπη για τον ανθρωπο

odisseiaodisseia
Автор

Οι αγωνιστές/ριες της περιόδου της δικτατορίας, οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, οι βασανισθέντες και οι φυλακισμένοι, θα ζήσουν για πάντα στην συλλογική μνήμη. Φωτεινά άστρα στον δρόμο μας.

aristriantafillidis
Автор

Ο εορτασμός του Νοέμβρη του '73 όπως του αρμόζει.

optogopos