22. Κλασικά σφάλματα στην επιχειρηματολογία μας

preview_player
Показать описание
Διάφορα σφάλματα στην επιχειρηματολογία μας, τα περισσότερα εκ των οποίων σχετίζονται με τη στατιστική.

Σταθμικός μέσος:

Συντελεστής συσχέτισης:

Intro Music: The Dark Knight Soundtrack

Background Music:
Knights of Camelot by Ean Grimm

Επιμέλεια υποτίτλων: IPOTITLUS HEMIEPAGGELMATICUS
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

- Το χειμώνα κάνει κρύο.
- Δε συμβαίνει πάντα.

One_Angry_Man
Автор

Πολύ χρήσιμο και δυνατό επεισόδιο Άκη, μπράβο!

Astronio
Автор

- Οι απόφοιτοι πολυτεχνείου είναι πιθανότερο να γνωρίζουν καλύτερα μαθηματικά από αποφοίτους λυκείου!

- Δεν ισχύει πάντα!

- Ναι. Αυτό είπα κι εγώ γι' αυτό εξάλλου χρησιμοποίησα τη φράση "είναι πιθανότερο". Χαίρομαι που συμφωνούμε.

giannis.ioannidis.
Автор

Γεια σ Άκη! Ένα από τα σφάλματα είναι και ότι δεν ακούμε! Αν ακούγαμε πιο προσεκτικά και δίναμε χρόνο για επεξεργασία, δεν θα πέφταμε σε αυτά τα λάθη! Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, πιστεύω. :)

Stavros_Meggos
Автор

Τι πιο όμορφο από το να χρησιμοποιείς την επιστήμη για να βελτιώσεις τον κόσμο! Μπραβο! Συνεχισε να κανεις αυτό που κάνεις!

antreasfv
Автор

Αυτό με την προστακτική το διορθώνω όπου Μου αξίζει πετροβολισμός!
Ολοένα και καλύτερος Άκη! Συγχαρητήρια για τις θεματικές σου!

sciencebehindmusic
Автор

Εσύ μαζί με "The madnSc1entist", "Καθημερινή Φυσική", "Astronio" και "Science behind Music" είστε ότι ποιοτικότερο υπάρχει στο ελληνικό YouTube

fratzeskosdafereras
Автор

Ξέχασες το καλύτερο επιχείρημα: "ε τώρα"

TheChristzouve
Автор

Κάθε φορά που παράγεται ένα καινούργιο βίντεο σάς, νιώθω χαρά

Giemdief
Автор

"Έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα μας τα προβλήματα προκύπτουν από την αποτυχία μας να χρησιμοποιήσουμε μια απλή και ξεκάθαρη γλώσσα.
"
Ζαν-Πωλ Σαρτρ

sofiarodou
Автор

Προϋποθέτει αρκετή εξάσκηση ωστε να μην αδικούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε συνομιλητές μας και να μην κάνουμε (καλοπροαίρετα) λάθη οπως της ισοπεδωτικής γενίκευσης και της υπεραπλούστευσης, του αποπροσανατολισμού της συζήτησης ή της συνωμοσιολογίας. Εξαιρετικό επεισόδιο που για καθένα απο τα παραπανω λάθη θα άξιζε ισως να αφιερώσει κανεις απο ενα ξεχωριστό επεισόδιο.

upmusicgr
Автор

Κύριες και κύριοι, αυτό λέγεται πολυπραγμοσύνη. Μπράβο μάναμ που μας φωτίζεις με βίντεα παντός επιστητού!!

Jenny-cjgy
Автор

Άκη, έχεις απόλυτο δίκιο! Κι εγώ το έχω παρατηρήσει αυτό κ πιστεύω ότι οφείλεται στις προτεραιότητες που βάζει ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του. Όταν για παράδειγμα, καποιος ασχολείται μόνο με επιδερμικού τύπου προβλήματα ή ερωτηματικά, δεν είναι σε θέση να κάνει μια φυσιολογική κουβέντα με κάποιον πιο "διαβασμένο"

PoisonLilac
Автор

Υπέροχο βίντεο και όμορφα δομημένο, συγχαρητήρια. Ένας επιπλέον λόγος που μου άρεσε το βίντεο ήταν ότι το είδες απ την σκοπιά της στατιστικής, ως λάτρης της σε αγαπώ λίγο παραπάνω!
Αυτό το ελληνικό youtube θέλουμε!

MrSurvivor
Автор

Θα ήθελα να έπινα ένα καφέ μαζί σου ! Συνέχισε τη καλή προσπάθεια. Τάσος

agreekinnorway
Автор

Επιτέλους! Δικαίωση και φόρος τιμής στην Στατιστική!

yanniszachos
Автор

Πέραν απο του επιστημονικού του θέματος που βέβαια είναι απολύτως σωστά, υπάρχει κ αυτό που λέμε το context. Δηλαδή ακριβώς του οτι είμαστε ανθρώπινα όντα (κ όχι το SPSS) παρουσιάζουμε τις προκείμενες απο την δική μας οπτική κ υποκειμενική κρίση, . Πέφτουμε όμως κ σε λογικά σφάλματα. Ένα απο αυτά είναι οτι το correlation δεν είναι causation ή αλλιώς πρακτικά αντιλαμβανόμαστε την συνεπαγωγή ώς ισοδυναμία. Έτσι μπορεί να σου λέει κάποιος οτι οι περισσότεροι έξυπνοι ήταν άθεοι (ίσως ορθό), οπότε λανθασμένα ο ανθρώπινος νους μπορεί να καταλάβει κ το αντίστροφο - οτι δηλαδή ο άθεος είναι κ έξυπνος. Βασιζόμενος σε αυτό το fallacy(που εμπεριέχει κ επίκλιση στο συναίσθημα) Μόνο να παρουσιάζεις αυτό το παράδειγμα στην κουβέντα βάζεις δικανικά οτι ο θεούσος είναι χαζός - οπότε don't be that guy (context-υπονοούμενο). Οπότε σε δεύτερη φάση προσοχή στο πού στρέφεται η κουβέντα(όπως και με την ορθογραφία) κ γενικά ποιο είναι το θέμα συζήτησης η ατζέντα που λένε δημοσιογραφικά. Και τέλος τέλος ας αναρωτιόμαστε ο καθένας για τις προκείμενες. Μπορεί με την Λογική να είμαστε σωστοί αλλά τελικά τι θα πει θεούσος κ τι θα πεί έξυπνος?!Το SPSS, Matlab, Eviews, R σαν μεταβλητή ως θρησκευόμενο βλέπει έναν κατ' ιδίαν δήλωση και ως έξυπνο έναν που σε πολύ περιορισμένο τεστ πέτυχε απο ένα score και πάνω, (αλλά μπορεί να πέθανε απο ασιτία γιατί φοβόταν μην τον δηλητηριάσουν- λέγε με Goedel). Σε δεκαράκια η έρευνα ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ οτι φτασμένοι επιστήμονες που "πιστεύουν" στο επιστημονικό δόγμα (αίτημα, θεωρία, πείραμα), δεν πιστεύουν σε θεολογικό δόγμα. Επίσης πιθανολογώ οτι και όσοι πιστεύουν στο χριστιανικό δόγμα δεν είναι δωδεκαθεϊστές. Εδώ ένας οχι θεούσος άθεος αλλά σκέτο.

katayamakinen
Автор

Φοβερό βιντεο, φοβερή εκφώνηση και φοβερή μουσική.

George_Jacob
Автор

Φίλε Άκη, δεν έχω χάσει βίντεό σου, όλα όμορφα και απλά, αλλά αυτή τη φορά έδωσες Ρέστα! Δεν έχω ταυτιστεί πιο πολύ (απ' όσο θυμάμαι και μέχρι στιγμής) με απόψεις ενός βίντεο όσο αυτό εδώ! Απλά Μπράβο!

polykarpospolykarpidis
Автор

όχι διαφωνώ με το βιντεάκι... Δεν υπάρχουν πάντα μικροδιενέξεις... χαχα πλάκα κάνω!!!!Πραγματικά με απασχολεί πολύ γιατί δεν μπορώ να συννεοηθώ σε πράγματα που θεωρώ πολύ απλα΄... Κάνω κι εγώ λάθη είναι η αλήθεια! Καλή συνέχεια!!!!Ευχαριστούμε!!!

mariamakraki