Δημήτρης Αποστολάκης - ΤΟ ΣΥΡΤΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ - Χαΐνηδες

preview_player
Показать описание
Στίχοι-Μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης
Μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης
Ερμηνεία : Γιώργος Μανωλάκης- Χαΐνηδες

"Ο γητευτής και το δρακοδόντι" Δίσκος 2005

Φεγγάρι, πάρε με μακριά, πάρε με σ’ άλλα μέρη,
τ’ αγρίμι νά `χω σύντροφο και το γεράκι ταίρι.

Ε, ουρανέ, ρίξε φωτιά, κι όσες καρδιές καούνε,
θα φέξουν στα περάσματα, οι άλλες να διαβούνε.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Η ονομασία του Συρτού προκύπτει από το αρχαίο «Σύρω το χορό», αλλά και από το τρόπο εκτέλεσης του, αφού χορεύεται από πολλά άτομα πιασμένα, με τον πρώτο να δίνει το έναυσμα και να σύρει στο χορό το δεύτερο και ούτω καθεξής. Τα βασικά βήματα του είναι δώδεκα και χορεύονται ταυτόχρονα, από όλους τους χορευτές. Δίνει την ευκαιρία στον χορευτή που σέρνει το χορό, να κάνει πολλούς αυτοσχεδιασμούς.
Στην αρχή όλοι οι χορευτές σχηματίζουν κύκλο και βλέπουν το κέντρο του. Τα πόδια τους είναι σε θέση προσοχής και κρατιούνται μεταξύ τους, από τους καρπούς ή με μαντήλια.
Τα είδη του εν λόγου χορού, όπως και η μορφή τους, διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέρος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον καλαματιανό, τον συρτοκαλαματιανο, τον συρτό της Ρόδου, της Κεφαλονιάς και τον Κρητικό .
Ο χορός μνημονεύεται στην Επιγραφή του Επαμεινώνδα (στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ.), που βρέθηκε στη Βοιωτία και αναφέρει: "Τὰς δὲ πατρίους πομπὰς μεγάλας καὶ τὴν τῶν συρτῶν πάτριον ὄρχησιν θεοσεβῶς ἐπετέλεσεν", δηλαδή "με θεοσέβεια τέλεσε τις μεγάλες εθνικές πομπές και την εθνική όρχηση του συρτού"

OrpheusDionysus