Αθανάσιος Δρούγος: Παρασκήνιο Συνόδου ΝΑΤΟ- Ανεβαίνει ο Ινδο-Ειρηνικός, προετοιμασία για Κίνα

preview_player
Показать описание
Στην συζήτησή μας (10-07-2024) ο γεωστρατηγικός αναλυτής μεταφέρει πληροφορίες και παρασκήνιον από την σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσινγκτον και ολοκληρώνεται αύριο

Όπως τονίζει ο συνομιλητής μας η Σύνοδος ,είναι καθοριστικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, ενώ το τελικό ανακοινωθέν είναι πολυδιάστατο, πολυπαραγραφικό, πολυθεματικό και ξεκάθαρα δείχνει τους συνεχώς διευρυμένους ρόλους του ΝΑΤΟ.

Τέσσερα θέματα που δίδουν ιδιαίτερη σημασία οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και στα οποία διακυβεύονται πολλά και για τα οποία λαμβάνουν χώρα σημαντικές συζητήσεις αφορούν στην ένταξη της Ουκρανίας, την στρατιωτική βοήθεια, την Κίνα και την εσωτερική συνοχή στον Ευρωατλαντικό χώρο και όχι μόνο.

Το ΝΑΤΟ ενσωματώνει πλέον την απειλητική άνοδο της Κίνας και τις προκλήσεις που φέρνει στη γεωπολιτική Επιπρόσθετα διάφορα μέλη της συμμαχίας αντιμετωπίζουν πολιτικές προκλήσεις στο εσωτερικό και δ'υσκολες εκλογές. Ειδικότερα, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ προμηνύονται καθοριστικές για το ΝΑΤΟ.

Τέσσερα θέματα κυριαρχούν στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον ως τις 11 Ιουλίου.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ:

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε για πρώτη φορά την υποστήριξή του για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία το 2008, αλλά δεν προσέφερε χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθεί. Αυτή η ύπαρξη κενού συνεχίζει να μαστίζει τη συμμαχία από τότε. Η σύνοδος κορυφής της Ουάσιγκτον θα είναι και πάλι μια λεπτή άσκηση στη σημασιολογία

Επίσημη πρόσκληση συμμετοχής δεν είναι στο τραπέζι για την Ουκρανία, καθώς αρκετές χώρες εξακολουθούν να αντιτίθενται σε αυτό το πολύ προωθημένο βήμα. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ειδικότερα, δήλωσαν ότι θέλουν πρώτα να δουν περισσότερη βελτίωση από την κυβέρνηση στο Κίεβο όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την υποστήριξη του κράτους δικαίου.

Υποστήριξη της Ουκρανίας:

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, τα Δυτικά κράτη έχουν παράσχει σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες αποστολές αντιμετώπισαν σημαντικές καθυστερήσεις. Αυτές οι καθυστερήσεις ήσαν επιζήμιες στο πεδίο των μαχών για την Ουκρανία.

Μια βασική πρόκληση για το ΝΑΤΟ θα είναι πώς να θεσμοθετήσει την υποστήριξη για την Ουκρανία, προστατεύοντάς την από τους πολιτικούς ανέμους που επικρατούν μεταξύ των κρατών μελών. Ως πρώτο βήμα, το ΝΑΤΟ πρόκειται να αναλάβει τον συντονισμό της βοήθειας και της εκπαίδευσης στην ασφάλεια για την Ουκρανία.(μέσω του νέου στρατηγείου στο Βισμπάντεν στη Γερμανία)

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ πιέζει για μια πολυετή οικονομική δέσμευση από όλα τα κράτη μέλη για να καταστήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία πιο προβλέψιμη. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι αυτός ο στόχος μπορεί να αποδυναμωθεί. Τα κράτη μέλη μπορούν να δεσμευτούν μόνο για 43 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (40 δισεκατομμύρια ευρώ) για ένα έτος, σε αντίθεση με την ανάληψη δεσμεύσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κίνα και Ινδο-Ειρηνικός: Παγκοσμιοποίηση της ασφάλειας . Ζεύξη Ατλαντικού-Ειρηνικού:

Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον, ο Στόλτενμπεργκ έγραψε ένα βαρυσήμαντο άρθρο στο οποίο τόνισε ότι “η ασφάλεια δεν είναι περιφερειακό ζήτημα αλλά παγκόσμιο”. Πρόσθεσε επίσης ότι “η ασφάλεια της Ευρώπης επηρεάζει την Ασία και η ασφάλεια της Ασίας επηρεάζει την Ευρώπη”. Το ΝΑΤΟ θεωρεί όλο και περισσότερο τα θέατρα της Ευρώπης και του Ινδο-Ειρηνικού ως αλληλεξαρτώμενα, και αυτό έχει διαμορφωθεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες του για την Κίνα.

Η Σύνοδος περιλαμβάνει, για τρίτη συνεχή φορά, τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ βλέπουν την Κίνα ως πρόκληση, αλλά είναι πολύ λιγότερο σαφείς για το πώς να την αντιμετωπίσουν.

Ενότητα και συγκλισιακή συνοχή σε ταραγμένους καιρούς:

Το ΝΑΤΟ είναι επίσης μια πολιτική συμμαχία που αντιμετωπίζει μεγάλους και αντίθετους πολιτικούς ανέμους. Το πολιτικό τοπίο σε ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παραμένει ασταθές. Και βέβαια, υπάρχουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ YOUTUBE & ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΘΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ & ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ

OFFENSIVE, ABUSIVE, RACIST COMMENTS ARE PROHIBITED
COMMENTS VIOLATING YOUTUBE & CHANNEL REGULATIONS WILL BE DELETED & USERS WILL BE BLOCKED

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Να δείτε τι κλιματική αλλαγή θα επέλθει, όταν θα αρχίσουν να φεύγουν τα πυρηνικά πυραυλάκια, ένφεν, κακείθεν.

theokaragian
Автор

11:20 είναι δυνατόν να προετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενο μη συμβατικό Γ:ΠΠ και το ΝΑΤΟ να συζητάει για τον ρόλο της γυναίκας και να το θεωρούμε και σοβαρό θέμα;
Εισαστε με τα καλά σας;;

soulander
Автор

Συζήτηση επί του ρόλου των γυναικών στο ΝΑΤΟ.Όχι δεν λες παράλογα πράγματα Αθανάσιε.Προτείνεις διχαστικά και διάκρισην πράττοντα θέματα.
Χρόνια πολλά για εχθές παρεμπίπτοντος.

moutsatsosa