Türkiye Neden Motor Üretemiyor?

preview_player
Показать описание
Anlatan Adamlar'ın bu bölümünde Türkiye olarak neden motor tasarlayıp üretemiyoruz, motor üretmek çok mu zor, zorlukları neler, Türkiye'de motor üreten firmalar var mı konularını anlatıyoruz.



Doğacan Kara ve Tuğberk Keçecioğlu olarak Anlatan Adamlar kanalımızda otomobil bilgi videoları hazırlıyoruz. Araçların sistemleri nedir, nasıl çalışır detaylarıyla sizlere aktarıyoruz.

Videoyu izledikten sonra beğenmeyi paylaşmayı ve kanala abone olmayı unutmayın. Sizlerin destekleri ile her geçen gün daha da büyüyeceğiz!

*SOSYAL MEDYA HESAPLARI*

#anlatanadamlar #Türkiye #motor
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Motorunuzun bozulmasına benzemez bir depremde kaybolan hayatlar...

Neonxly
Автор

Sizi ciddi anlamda takdir ediyorum inşallah bir gün yolumuz denk düşer de tanışma şansı buluruz

fahriilgner
Автор

Videoyu çok beğendim. Her anlamda güzel anlatılmış. Ford argede motor ve powertrain tasarım şefi olarak uzun yıllar çalıştım. Hava emişten yakıta, egzozdan soğutmaya tüm sistemlerin tasarımını yaptık ekibimizle. Bahsettiğini ecotorq 12.7L motor birkaç alanda gayet rekabetçi bir motordur. NVH’inden (gürültü) yakıt tasarrufuna, dayanıklılığına kadar çok iyi geliştirilmiş bir kotordur. Motor tasarımında en zor işlerden biri, yanma odasındaki swirl yani içeri alınan havanın mümkün mertebe en uzun yolu kat etmesini sağlamak, enjektör memesinden püskürtülen dizel yakıtın bu swirl yapan temiz hava ile yanma verimini en iyi hale getirmek. Bunu, en iyi şekilde yararlı mekanik enerjiye dönüştürmek ile olmakta. Bu tabi sadece bir ayağı. Turboyu variable seçerseniz pahalı oluyor. Hadi pahalıyı seçtiniz iş bitmiyor inanılmaz tuning işi var. Motor valf tasarımınızı bile sürekli değiştirip oğtimize etmeniz gerekiyor. Bir devir aralığını iyileştirirlen öbür aralık bozuluyor. Aracın Ankara’dan İstanbula giderken gerçek bir yolda belli bir yükle ne kadar yakıt harcadığını bulabildiğimiz yazılımlarımız var. Valf tasarımı değiştirip ya da turbo mappingini değiştirip programı super computerde run ediyorsunuz. Sonuçlara göre karar veriyorsunuz vs. Baya ciddi işler yapılıyor. Neden yeni motor işine girilmez konusunu da zaten çok güzel anlatmışsınız. Ekleyecek bir şey yok. Biraz bizdeki teknolojilerden bahsetmek istedim. Kolay gelsin
Yeni videoları da bekliyoruz. 👏🏻👏🏻👏🏻

okanus
Автор

8:20 "Motorunuzun bozulmasına benzemez ; depremde kaybolan hayatlar" gerçekten çok doğru bir tespit..

makinemarketim
Автор

Abicim gene çok güzel anlatmışsınız adamlar TeknoVlog destekte

TeknoVlog
Автор

Motorunuzun bozulmasına benzemez bir depremde kaybolan hayatlar...
06.02.2023 🎗

m.g.
Автор

Vaayy Adamlar.. bu sefer anlatan değil, “İsyan eden adamlar..”

umityasarozdemir
Автор

Ağızına sağlık abi en edepli şekilde iyi bir eleştiride bulundun

serpa
Автор

Güzel güzel dinliyordum anlatılan faydakı bilgileri. Daha sonra her seçim öncesi elektrikli araba tanıtılır, seçimden sonra unutulur cümlesine geldik. Kafamda soru işaretleri uçuşmaya başladı. Videonun yayınlanma tarihine bakınca anladım. 3 yıl önce. Bu gün TOG yollarda, daha da ötesinde seri üretime geçip her isteyenin alabileceği duruma ulaştı. Sadece otomobil değil iha ve siha motorları da üretiyoruz. Üstelik spesifik olarak ürettiğimiz bu motorlar klasmanlarında zirveye oynuyor. Hatta en zor motor olarak tabir edilen helikopter motorunu dahi üretmiş durumdayız, ve daha iyisi için de çalışıyoruz.
Bazen ideolojik saplantıları bir kenara bırakarak Sezar'ın hakkını Seraz'a vermek gerekir.

kafkasyali
Автор

"motorunuzun bozulmasına benzemen bir depremde kaybolan hayatlar"

olgu
Автор

Gereken yerler mesajı almıştır umarım. Ağzına sağlık..

unique
Автор

Daha videoyu izlemeden yazıyorum. Satmak üretmekten daha kârlı. Bu vergilerle....

ebleksin
Автор

kare pistonlu motor çizen dayının portatif motoru yağlanamayan piston köşeleri sebebiyle yatak sarmış

usluklazturk
Автор

ülkenin durumunu daha iyi anlatan biri görmedim bi motor yüzünden helal olsun idol adam..

osmanylmaz
Автор

Bir arsa çevirip müteahhitlik yapmak varken neden uğraşsın amcam

gitarpedalamfi
Автор

1956 yılında Erbakan hocanın girişimleriyle Türkiye’nin ilk yerli motorunu üretmek için temeli atılan Gümüş Motor, 20 Mart 1960 yılında 250 çalışanıyla 9, 15 ve 30 PS’lik bir ve iki silindirli motorların üretimine başladı.
Gümüş Motor, Derin kuyu pompaları üreterek Türk çiftçisinin büyük bir ihtiyacını giderdi ve Devlet Su İşlerinin verdiği bütün siparişleri karşıladı.
Gümüş Motor’un Türkiye’de başlattığı motor üretme düşüncesi bazı kesimleri rahatsız etti ve Gümüş Motor’un batırılması için ithal edilen motorlar birkaç yıl büyük zararlar göze alınarak iç piyasaya sürüldü. 1964 yılında devlet desteği alamayan Gümüş motor sıkıntı çekmeye başladı.
Hisselerin çoğunluğu Pancar kooperatifi ve Şeker fabrikasına geçince Erbakan hoca Genel Müdürlükten ayrılmak zorunda bırakıldı. Gümüş Motor’un adı “Pancar Motor” olarak değiştirildi. 1965’te Alman Hatz firması ile lisans antlaşması yapıldı, benzinli ve hava soğutma sistemli motor üretimine geçildi.
1980’lerin başına kadar Pancar Motor için her şey yolunda gitti, ürün sağlam ve kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olduğu için geniş kitleler tarafından tercih edildi. Tarım faaliyetlerinin büyük oranda devlet desteği aldığı bu dönemde motorlar çok satıldı ve ülkede bir efsane halini aldı. Bu dönemde Türkiye’deki  motor­ların tümüne, markasına bakılmaksızın “Pancar Motor” denilmeye başladı. Türkiye dışında başta Afrika ve Ortadoğu olmak birçok ülkeden alıcı buldu.
İki defa devlet desteği alarak iflastan kurtarılan şirket 1990’lı yıllarda zarar üreten bir yapı haline geldi. Erbakan hocanın kurduğu fabrika 56 yıl faaliyet gösterdi. Ülke çapında bayi, yedek parça ve tedarikçi ağı kurdu. Fabrika yıllar boyu zarar etti ve  motor sesleri 2011 yılında sustu.

emirhanarslan
Автор

Değerli bilgiler ve anlaşılır sunumun için teşekkür ediyorum. Sorunuza cevaben : atladığınız nokta savunma sanayiinde ihtiyaç duyulan motorları(Tank-İha-Jet vb) yapmaya kabiliyetimizin olup olmadığı sorusuna eğilmemiş olmanız. Başarılar

ahmetkabakc
Автор

Asıl mesele turkiyenin şeftali yerine motor üretmek istemesiydi. Necmettin erbakan.

koytube
Автор

1998 - 2006 yıllarında Ford otosan da çalıştım. Eskişehir aktarma organlarında Motor, diferansiyel üretip transit ve Cargo kamyonlarında kullanılıyordu. Muhtemelen halen daha ürettiğini düşünüyorum. O zamanlar eğitimlerde bize otosan adıyla kamyon satamadığımız için Ford'a isim lisansı parası verip Türkiyeye Ford Otosan adı ile satıyoruz. Buda bizim ayıbımız!

Sfr
Автор

Öncelikle kanalinizi ve formatinizi cok begeniyorum ve takdir ediyorum.
Atladigim bir nokta varmi diye sordunuz, evet iki nokta var: biri yazilim, bir digeride tecrübe bazli gelistirme.
Ilkini anlamak daha kolay gibi gelsede acayim: yazilim altinda anlayacagimiz konular gercek zamanda motor kontrol sistemleri ( modern arabalarda 100 e yakin icinde yazilim bulunan cipler mevcut), veri analizi (big data), kripto sistemler ( sifreleme), veri aglari bazinda calisan otonom sistemler, ve yapay zeka.
Ikinci basliktan kastim, arastirma gelistirme bir iki yil sürmüyor, yüz yili gecebiliyor, satilan arabalarda herhangi bir parcada olusan hasar analiz edilip bir sonraki nesilde bu hasara sebeb olacak nedenler ortadan kaldiriliyor. Ve bu analiz sayesinde tam tersi bir parcada fuzuli materyal kullanilmis ise, bir sonraki nesil parcada bundan tasarruf edip parcanin daha hafif ve ucuz üretilmesi saglaniyor. Ve bunun sayesinde bizim ürettigimiz askeri motor 5 ton olurken, iki kat güce sahip alman motoru bir tonu gecmiyor.
Bunlari okuyup ümütsizlenen vatanseverler varsa, ümitsizlige gerek yok diyorum, cünki kimse bizden almanya ile bu konuda yarisabilmemizi beklemiyor, lakin su an istesek Italya ve Fransa dan ithal ettigimiz cöplerin cok daha iyisini üretiriz. En azindan kendimize yeteriz. Daha dogrusu basta, bir bakariz bir on sene sonra bize bazi devletlerden siparis geliyor, biz on sene daha sonra koreyle rakip olmusuz vs. vs.
Yani samimi (politikacilar!) ve gercekci olalim, gerisi gelir diyorum...
Saygilar

z.g.