Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

preview_player
Показать описание
🔹 Η κλιματική κρίση και η αντιμετώπισή της είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Υφηλίου
🔹 Παραμένει προτεραιότητα ακόμη και όταν συμβαίνουν συνταρακτικές εξελίξεις, όπως είναι ο Πόλεμος και η Ενεργειακή Κρίση που προκαλεί.
🔹 Η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση είναι ιδιαίτερα σφοδρή επειδή συνδυάζεται με την κλιματική κρίση. Και οι επιπτώσεις της είναι βαρύτερες επειδή ακριβώς εκδηλώνεται εν μέσω της κλιματικής κρίσης.
🔹 Η κλιματική κρίση δημιουργεί μείζονες ανασφάλειες και τεράστια κόστη. Στις υποδομές, την χώρα και τελικά στον πολίτη, το νοικοκυριό και τις επιχειρήσεις
🔹 Η κλιματική κρίση είναι μια διαρκής κρίση, την οποία ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε έως το 2050, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε τι άλλο θα συμβεί μέχρι τότε.

Για αυτό είναι σημαντική η θέσπιση του Κλιματικού Νόμου, που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε κι ευχαριστούμε το αρμόδιο υπουργείο και τον υπουργό Σκρέκα που τον εισηγείται. Είναι ένας νόμος που έλειπε από τη χώρα και θέτει για πρώτη φόρα το γενικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή κα την επίτευξη υψηλού βαθμού κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Πρέπει να διαθέτει η χώρα Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία θα αξιολογείται και θα αναθεωρείται τακτικά, παρακολουθώντας τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα και εξελίξεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

🔹 Δεν πρέπει να χάνουμε από τον στόχο μας ότι η κύρια αντιμετώπισή της παραμένει η πλήρης αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου.
Η λύση είναι μία και είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι ΑΠΕ είναι ο μοναδικός τρόπος παραγωγής ενέργειας που μας εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια, χαμηλό κόστος και φυσικά χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Δεν υπάρχει δεύτερη λύση. Όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν μεταβατικά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να καλύπτουμε όλες μας τις ενεργειακές ανάγκες από Ανανώσιμες. Μέχρι τότε προσαρμοζόμαστε, για λόγους ασφάλειας, στις ακραίες συνθήκες της ενεργειακής κρίσης, που είναι και ο μόνος λόγος της μετατόπισης στο 2028 της παύσης λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων.
Θα ήταν ευτυχές η μετάβαση αυτή να γίνει σε 3 έτη, ακόμη και με υψηλό κόστος. Όμως, όπως διαφαίνεται αυτό θα το πετύχουμε αντί σε 3, σε 30 χρόνια. Μακάρι να βρεθούν τρόπου να το επιτύχουμε ενωρίτερα. Είναι μια από τις βαρύτατες επιπτώσεις του πολέμου που ξεκίνησε και συντηρεί η Ρωσία, η οποία έχει κάθε χρηματικό συμφέρον να μας κρατά στην παγίδα του φθηνού αερίου της.
Μόνον όταν θα έχουμε πλήρως υποκαταστήσει με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την χρήση των καταστροφικών για το Περιβάλλον ορυκτών καυσίμων θα μπορούμε να επανεξετάσουμε την πορεία μας.
🔹Το ότι η κλιματική κρίση αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα αποδεικνύεται κι από τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων κατευθύνονται σε πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις. Ενώ είναι ένα Ταμείο που δημιουργήθηκε επ ‘ αφορμή την πανδημία της COVID19, ένα πολύ μεγάλο ποσό πάει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Ένα ειδικό θέμα:
Στη χώρα μας, συμβαίνει το εξής οξύμωρο, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών επενδύει στην ακίνητη περιουσία πιο πολύ από κάθε Ευρωπαίο, ωστόσο μόνο το 15% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.
Το ποσοστό αυτό δεν αυξήθηκε ούτε μετά τις μεγάλες καταστροφές που, δυστυχώς, έπληξαν τη χώρα. Το υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων κτιρίων (οικιακών & επαγγελματικών), ουσιαστικά κοστίζει όχι ακριβά στον φορολογούμενο χωρίς μάλιστα να καλύπτει πλήρως τις ζημίες.
Το άρθρο 23 του ν/σ έρχεται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, θεσπίζοντας για πρώτη φορά την υποχρεωτική ασφάλιση. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Θα μπορούσε μάλιστα να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να συμπεριλάβουμε όλες τις κατοικίες ή, τουλάχιστον σε μια αρχική φάση, όσες βρίσκονται εκτός σχεδίου, κι όχι μόνο αυτές που βρίσκονται στις πλέον επικίνδυνες περιοχές. Η ασφάλιση για να λειτουργήσει αποδοτικά χρειάζεται διασπορά του κινδύνου, προκειμένου οι πολλοί να πληρώνουν λίγα, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές που ευτυχώς συμβαίνουν σε λιγότερους. Αν όλοι καλύπτουν τους τόσο πραγματικούς κινδύνους, προστατεύουμε το φυσικό και οικογενειακό κεφάλαιο, μειώνουμε το κόστος για το δημόσιο ταμείο και μπορούμε να αφιερώσουμε μεγαλύτερους πόρους στην πρόληψη.
Είναι, απ’ αυτή την άποψη, κρίμα, που δεν το κάνουμε σήμερα, με την ευκαιρία αυτού του σπουδαίου νομοθετήματος.

(Από την τοποθέτηση στο νομοσχέδιο, «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» 26/05/2022)
Рекомендации по теме