Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

preview_player
Показать описание
Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, να δίνει έμφαση την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και να υλοποιείται σε ένα δημόσιο, προσβάσιμο σε όλους και δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ.

Συμμετείχα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε η Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ανέφερα ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 90% των γυναικών που πεθαίνουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας βρίσκονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σήμερα στην Ελλάδα το 42% των γυναικών που έχουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πεθαίνουν, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, που σημαίνει ότι η πρόληψη, πρόσβαση και θεραπεία των γυναικών στις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας πάσχει. Η στρατηγική λοιπόν για την εξάλειψη του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας πρέπει να δίνει υπόσταση στην κοινωνική και οικονομική διάσταση που έχει ο καρκίνος και να στηρίζεται στη πρόληψη, την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, και τη θεραπεία.

Στον πυλώνα της πρόληψης ως Νέα Αριστερά θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να ενταθεί και να διευρυνθεί ο ηλικιακός περιορισμός των γυναικών που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο HPV πάνω από τα 18 έτη. Επίσης, ο προδιαγνωστικός έλεγχος, το τεστ HPV καθώς και επαναστατικές ανακαλύψεις όπως η διάγνωση αλλά και θεραπεία μέσω βιοδεικτών πρέπει να είναι στη διάθεση όλων των γυναικών και όχι μόνο όσων έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω είναι κατεπείγουσα ανάγκη να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Η αντίληψη ότι η υγεία αποτελεί επένδυση και όχι κόστος βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης του ΕΣΥ. Η πληρωμή των ασθενών για να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργία του ΕΣΥ θα οξύνει τις ήδη μεγάλες ανισότητες στην υγεία και επομένως θα συμβάλει αρνητικά στην αντιμετώπιση πολλών μορφών του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, μία εθνική στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλει να απαντά στις ανισότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία και να ενισχύει τις δημόσιες δομές υγείας για να παρέχονται δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στις γυναίκες. Έτσι μόνο θα εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Рекомендации по теме