Matematiksiz doğa bilimleri olur mu? | Teke Tek Bilim

preview_player
Показать описание
Matematik bilim midir? Matematik nasıl ortaya çıktı? Ondalık sistem nasıl keşfedildi? Matematiksiz doğa bilimleri olur mu? Matematiğin sınırları belli mi? Matematiğin felsefe ile ilişkisi ne? Çoklu evren mümkün mü? Matematiğin mantığı ne?

Fatih Altaylı soruyor, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ali Alpar, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ali Nesin Teke Tek Bilim’de yanıtlıyor.

Tarih: 3 Ekim 2022

"Gücü Özgürlüğünde"
Doğru Haber, Dinamik Sunum, Kaliteli Program, Güçlü Yorum

#HabertürkTV #Haber #Canlı #HabertürkCanlı
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Habertürk TV YouTube hesabına “Abone” olarak, güncel haberleri ve tarafsız yorumları takip edebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak abone olabilirsiniz.

haberturktv
Автор

Bir gün Ali Nesin ve Ahmet Arslan'ı aynı karede, felsefe ve matematik üzerine bir program olsa, efsane olur.

kaanerten
Автор

Ana akım medyada yıllardır bu tür bir program yaptigı için Fatih Bey'i gönülden tebrik ve teşekkur ediyorum.

bugraerarslan
Автор

Ne güzel, kimsenin birbirine atarlanmadığı, sesini yükseltmediği, üste çıkmaya çalışmadığı bir program, bir sohbet olmuş. Hocalarımıza ve Fatih Bey'e teşekkür. İyi ki varsınız. İyi ki bu güzel sohbetlerinizi bizimle paylaştınız. Selamlar, sevgiler.

MustafaKalafat
Автор

40:55 kölgə 2D imiş
51:25 gözəllik buradan başlayır
1:01:44 dəli
1:08:44 məşhur 23 problem
1:32:08 23 problem
1:47:50 otel hilbertin sonsuzluq
1:51:45 riyaziyyatçı olmaq

sshvj
Автор

Fatih Altaylı olmasa bu tarz programlar izlememiz mümkün değil Çok büyük bir iş yapıyor. Emeğine ve aklına sağlık

harrisonwells
Автор

Ali nesin, celal şengör ve ilber ortaylı 3 lüsünü 1 arada görmek efsane olur

messiodaneyinnessi
Автор

2 ALİ’de birbirinden beyefendi. Sizden ders alan öğrenciler ne şanslı.
Sabaha kadar izleyebilirim.

hacercekil
Автор

Ali Nesin'in sürekli Celal Şengör'ü örnek vermesi çok iyi.

kufunalyot
Автор

11:58 aslında hocalar demeye çalışıyor ki: problemin çözümüne dair yönelimin kendisidir sezgi. bir yönelim sizi çıkmaza sokarken başka bir yönelim sizi problemin çözümüne götürebilir.

doubleleaf
Автор

şu programı açıp 10 dk izleyip kapatanlardan umudum var, 20 dk izleyenler gururumuz, yarısına kadar izleyenler seçkin kişiler, tamamını izleyenler ülkeyi kurtaracak olanlar.

echostyle
Автор

Ali Nesin’den “60 galiba 8 e bölünmüyor” ve “koni miydi o neydi” cümlelerini duymak baya keyifliydi 😊

muratyuksektepe
Автор

Ali Nesin Bey şu cevabınızı çok beğendim: Baska gezegenlerdeki canlılar da tabii ki aynı matematiği kullanırlar. Çok doğru. Matematik mantıktan ibaret olduğuna göre uzayda hiçbir şekilde değişmez, sadede kullanılan matematiksel araç değişebilir, 10 luk sayı sistemi yerine 12 lik sayı sistemini kullanmak gibi, mantık ise değişmez. Uzaydaki başka yaratıklar nasıl bir yöntem kullanırlarsa kullansinlar mantık degismez, sonuç olarak matematik de değişmez.

ahmetguven
Автор

Fatih abi her ne kadar uzman olmadığın bir konuda proğram yapsanda öncelikle böyle bilimsel proğramlar yaptığın için çok teşekkür ederim. Ayrıca her ne kadar birikimin olsada proğrama hazırlandığın öyle belli ki. İzleyici olarak çok teşekkür ederim👏👏👏👏

bulentboyacgil
Автор

Fatih Bey size ve hocalarimiza çok teşekkürler, program mükemmeldi.

ahmetguven
Автор

Bu hocaların verilen sorulara tatmin edici cevap verdiklerini düşünmüyorum. Sorulan sorulara cevap verecek olan kişi matematiğin daha çok sözel kısmı ile yani matematik tarihi, felsefesi ile ilgilenen kişiler olması lazım. Türkiye'de öyle biri varmı bilmiyorum ama yurt dışında sadece tarihi ile ilgilenen uzmanlar var.

doniyorkoshimbetov
Автор

Abi ne güzel bir sohbet bu ya...hayran kaldım..yepyeni şeyler ogreniyorsun

aligurbuz
Автор

Ali Demirsoy, Ali Nesin, Celal Şengör, İlber Ortaylı hepsinin aynı anda karşılıklı bir programları olmasını çok isterdim

husamettinkaya
Автор

00:41:00 'da geçen "Gölge kaç boyutludur" sorusu dikkatimi çekti. Gölge 2 boyutludur ama bunun bir istisna veya ilginç olduğunu düşünmüyorum. Çünkü gölge bir nesne değil, bir görüntüdür. Örneğin bir ayna 3 boyutlu bir nesnedir, ama ayna üzerinde oluşan imaj 2 boyutlu bir görüntüdür. Aynen bu şekilde bir duvarda oluşan gölge, oluştuğu yer (duvar) 3 boyutlu bir nesnedir, fakat duvar üzerindeki gölge sadece bir görüntüden ibarettir; nesne değildir. Bu yüzden gölgenin 2 boyutlu olması, "sadece 3 boyutlu nesneler görünebilir" genellemesine aykırı değildir. Bir gölgeyi yerden toplayıp bir çekmeceye koyamazsınız, çünkü nesne değil. Eğer gölge bir nesne olsaydı o zaman 2 boyutlu olması ilginç olurdu.

Автор

Ali Nesin hocamızı teke tek bilim programlarında daha çok görmek istiyoruz. (Aynı fikirde olanlar lütfen beğensin)

miracseven