Η διεθνής απήχηση της επανάστασης του 1821 | Seminars 2021

preview_player
Показать описание
SEMINAR WILL BE DELIVERED IN GREEK, ONLINE ONLY

Η διεθνής απήχηση της επανάστασης του 1821 | Seminars 2021

Παρουσιαστής: Καθηγητής Αντώνης Λιάκος - Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σύνοψη:
Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να δούμε την Επανάσταση του 1821, ως δυναμικό στοιχείο μεταβολής, σε μια εποχή που η ιστορία άλλαζε σελίδα και ο κόσμος έμπαινε σε μια νέα εποχή. Να τη δούμε ως καταλύτη αλλαγών, όχι μόνο στη νευραλγική Μεσόγειο, αλλά και πέραν των ωκεανών, όχι μόνο στην εποχή της, αλλά και στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Αφετηριακή ιδέα είναι πως οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι είχαν την έκταση και τον δυναμισμό ενός παγκόσμιου πολέμου. Κλόνισαν επομένως το κρατικό σύστημα της Ευρώπης, τόσο ως προς την εξωτερική αρχιτεκτονική του όσο και ως προς την εσωτερική συνοχή κάθε κράτους. Κάθε είδους κοινότητες και τοπικές εξουσίες διεκδίκησαν ανακατανομή της ισχύος και της κυριαρχίας, σχεδόν παντού στην Ευρώπη, και βεβαίως και στα απέραντα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας που εκτεινόταν σε τρεις ηπείρους. Η ελληνική επανάσταση ξέσπασε πάνω σε αυτό το σεισμικό ρήγμα. Ήταν μέρος του. Από αυτό αντλούσε ενέργεια και σ΄αυτό, εν πολλοίς, οφείλεται η επιτυχία και η παγκόσμια αναγνώρισή της.

Βιογραφικό

Ο Αντώνης Λιάκος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Είναι ιστορικός, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα 1969-1973 φυλακίστηκε από τη Δικτατορία. Πτυχιούχος στα 1977, συνέχισε με υποτροφία του ΙΚΥ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, διδακτορική διατριβή στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο ΑΠΘ, 1984. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ μεταξύ 1981-1990. Το 1988-1989 ήταν Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 1995 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία. Το 1996-1997 ήταν Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ΗΠΑ. Το 2001 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι και το 2003 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του αφορά την νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, ειδικότερα την ιστορία της συγκρότησης των εθνικών κρατών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, την κοινωνική ιστορία και την ιστορία της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας. Πρόσφατο έργο του Ο Ελληνικός 20ος αιώνας, Εκδόσεις Πόλις 2019. Προετοιμάζει τώρα μαζί με τον Nicholas Doumanis καθηγητή στο πανεπιστήμιο New South Wales του Σύδνευ, μια διεθνή ιστορία των Ελλήνων στον μακρό 20ο αιώνα έως σήμερα, στη σειρά History of Greeks, Edinburgh University Press.

Sponsors:
We thank the Ithacan Philanthropic Society for the kind donations that make seminars like this possible.

During the course of the year considerable expenses are incurred in staging the seminars. In order to mitigate these costs individuals or organisations are invited to donate against a lecture of their choice.

You too can donate for one or more seminars and (optionally) let your name or brand be known as a patron of culture to our members, visitors and followers, as well as the broader artistic and cultural community of Melbourne.

We thank the following corporate sponsors:
Delphi Bank, Delphi Business Group, Symposiarch
Рекомендации по теме