Μικρασιατική Εκστρατεία. Η στρατιωτική σκέψη και το δόγμα του Ελλην. Στρατού 1919-1922. Ναλμπάντης Π

preview_player
Показать описание
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν στο κεφάλαιο
« ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΗΡΩΩΝ »,

το ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ με θέμα
«Μικρασιατική Εκστρατεία: στρατηγικές και επιχειρησιακές διαστάσεις».
(Με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την λήξη της)
Μια σειρά 12 ομιλιών με ιστορικά στοιχεία από ιστορικούς αναλυτές και απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς, όπου αποκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες που οδηγηθήκαμε στην μικρασιατική καταστροφή.
Οι 12 ομιλίες χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες

Ενότητα δεύτερη: Το γενικό πλαίσιο της μικρασιατικής εκστρατείας
Ομιλία Έκτη : Η στρατιωτική σκέψη και το δόγμα του Ελληνικού Στρατού 1919-1922:Η σχέση τους με τα αντίστοιχα των Κεμαλικών δυνάμεων.
Ομιλητής: Ναλμπάντης Πολυχρόνης
αντιστράτηγος ε.α
Το συνέδριο έλαβε χώρα την 1η Απριλίου 2023 στην κεντρική αίθουσα συνεδρίων της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρηγίλλης 1, Αθήνα 106 75

-----------------------------------------------------------------------------------
Μικρασιατική εκστρατεία
Συνολικά η μικρασιατική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς
---------------------------------------------------------------------------------------
Στρατηγικές και επιχειρησιακές διαστάσεις
1915 γίνονται οι πρώτες σκέψεις για μία επέκταση της Ελλάδος προς την Ασία.
Η Ελλάδα πριν τους βαλκανικούς πολέμους ήταν μέχρι την Λάρισα.
Το πρώτο μέλημα ήταν η απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών
Ηπείρου Μακεδονίας και της Θράκης.
Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους το όραμα για την χαμένη Μικρά Ασία μπαίνει σε σχέδιο.
Αφορμή δίνεται από τους διωγμούς που δέχεται ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας σε πολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο.
Η Εκστρατεία στην Μικρά Ασία ξεκίνησε όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία διαλυόταν.
----------------------------------------------------------------------------------------
Βιογραφικό Ομιλητή
Υποστράτηγος ε.α Πολυχρόνης Ναλμπάντης είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (1982) και της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και σήμερα Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος πτυχίου Master of Philosophy (MPhil) του King’s College / London University, καθώς και Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Centred’ Etudes Diplomatiqueset Strategiques Paris, του University of Aberdeen σε “Strategic Analysis and Conflict Crisis Management” και του Harvard University/JohnF. Kennedy School of Government, “Black Sea Security Program” – Boston.
Διετέλεσε Διοικητής της Σχολής Τεθωρακισμένων, Διοικητής της 12ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων και Διοικητής της 95ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως.
Επίσης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας του ΥΠΕΘΑ (σχεδιασμός και συγγραφή της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας – ΠΕΑ 2005/Στρατηγικό Δόγμα Ελλάδας) και Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών του ΕΠΥΕΘΑ/ΥΠΕΘΑ (σχεδιασμός και συγγραφή της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης 2001/Διακλαδικότητα στις Ελληνικές ΕΔ). Έχει εκδώσει το βιβλίο «ΠΟΛΕΜΟΣ» του Lawrence Freedman με τον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα», και έχει συγγράψει ποικίλα άρθρα και κείμενα εργασίας για θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.
----------------------------------------------------------------------------------------- Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν Χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

Fryktories-Web-TV
Автор

Ενδιαφέρουσα ομιλία. Ωστόσο πολλά για την Εκστρατεία 19-22 υπάρχουν προς περαιτέρω διερεύνηση.

ΘοδωρήςΚαραμητόπουλος