Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922

preview_player
Показать описание
🔴 Κάντε δωρεά στην Πρακτική Σκέψη για να ενισχύσετε το έργο μου μέσω PayPal!

👉Ακολουθήστε την Πρακτική Σκέψη παντού!

📸Follow στο Instagram!

🔷Like στο Facebook!

⚫Ακολουθήστε στο ΤikTok!

🎓 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

📝 Κείμενο και παραπομπές:

📚 ΒΙΒΛΙΑ:

📕 1. Μετά το 1922 η παράταση του διχασμού - Αλέξανδρος Μαυρογορδάτος

📗 2. Ο Εθνικός διχασμός 1915 - Αλέξανδρος Μαυρογορδάτος

📘 3. Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γ’ Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης - Γεώργιος Μαργαρίτης, Αγαθοκλής Αζέλης, Νικόλαος Ανδριώτης, Θεοχάρης Αετοράκης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης

📙 4. Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας – Διβάνη Λένα

📗 5. Η ενοποίηση της Ελλάδας - Douglas Dakin

📕 6. Η Εκστρατεία της Ουκρανίας - Κωνσταντίνος Νίδερ

📗 7. Σμύρνη 1919-1922 - Βασίλης Τζανακάρης

📘 8. Η Μικρασιατική εκστρατεία Τόμος Α' - Σαράντος Καργάκος
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор


🔴 👉 Εναλλακτικά, πατήστε το κουμπί ‘’ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ’’ κάτω από το βίντεο για να βοηθάτε το κανάλι μας κάθε μήνα με ποσό της αρεσκείας σας!

📝 Έχετε να προσθέσετε κάποια άλλη πληροφορία; Παρακαλώ πράξτε το παραθέτοντας και την ανάλογη πηγή. Το κείμενο μου με τις παραπομπές για τις πηγές μου είναι στην περιγραφή του βίντεο :)

praktikiskepsi
Автор

Υπέροχο timing. Καθώς μαθαίνω ιστορία για τον Α'Παγκοσμιο Πόλεμο, τον Εθνικό Διχασμό και την πολιτική του Βενιζέλου, τσουφ σκάει ο Πρακτική Σκέψη με ένα εκπληκτικό βίντεο.

ellhnas__makedonas
Автор

Είσαι φοβερός!!η καλύτερη παρουσίαση που κανείς στα βίντεο..ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ μόνοι μας!!!και σκοτωνομαστε μεταξύ μας...όλοι μας αδειάζουν....

Calm_As_A_Bomb
Автор

Σημαντική και ηρωική εποχή, την έζησε ο συνονόματος παππούς μου ως στρατιώτης, γέννηθής το 1901 και λοχίας κατα την εκστρατεία εκείνη. Τραυματίστηκε στη μάχη της Προύσας ( Προύσης) το 1921 και επέστρεψε ως τραυματίας πολέμου στην Ελλάδα.
Βενιζελικός εως το τέλος της ζωής του, αναγνώριζε τα σφάλματα του Βενιζέλου ως το τέλος. Λάθος η εκστρατεία στην Κριμαία, λάθος οι εκλογές του 1920.
Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών το 1989.

georgiostagaris
Автор

Από την στιγμή που ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές του 1920 ήταν όταν η Ελλάδα έχασε την Μικρά Ασία

venizelikos
Автор

Υπέροχο το βίντεο! Μας μαθαίνετε ιστορία. Σας ευχαριστούμε!

ntinaanastasiadou
Автор

Υπέροχο βίντεο με σημαντικές πληροφορίες που δε γνώριζα. Τέλεια δουλειά

ElitteGaming
Автор

Ιδεα για μελλοντικό βιντεο : Σεναρια για εναν 3 Παγκόσμιο Πολεμο.
Πιστεύω οτι ηρθε η ωρα να κάνεις ενα τετοιο βίντεο καθώς βρισκόμαστε σε μια μεσοπολεμική κατάσταση (οχι σιγουρα) και υπάρχουν ατομα οπου ανησυχούν για αυτο το θεμα

nigge
Автор

Πολυ καλο βιντεο ηθελα πολυ να καταλαβω πραγματα, που δυστυχως σημερα τα πληρωνουμε αυτα !

Epikindinosepikindinos
Автор

Συμπληρώνοντας: Η εκστρατεία ήταν δύσκολη και οι πιθανότητες επιτυχούς εκβάσεως, ίσως, ανεξαρτήτως της όποιας κυβερνήσεως, ήσαν χειρότερες των προβλεπομένων.
Η ήττα της Ελλάδος και η νίκη της Τουρκίας συνετέλεσε στην οριστική απώλεια του 1/3, περίπου, των πατρογονικών εστιών εν τω συνόλω του Ελληνισμού καθώς επίσης και στην οριστική απώλεια του ανατολικού ελληνικού/ ελληνιστικού άξονος .
Μόνον η ελληνική Κύπρος θυμίζει μέρος αυτού του άξονος.
Η νίκη της Τουρκίας οδήγησε συν τοις άλλοις και στη γεωπολιτική της αναβάθμιση. Ένα φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται εως και σήμερα.

georgiostagaris
Автор

Πολύ ενημερωτικό ιστορικά το βίντεο σας!!

ΣτεφανοςΖαφειροπουλος-ικ
Автор

Σε αυτά γράφω διαγώνισμα αύριο (ιστορία γ γυμνασίου)

ΚωνσταντίνοςΣ-νγ
Автор

Εξαιρετικό και πολύ κατατοπιστικό βίντεο με πολύ καλή εικόνα και ευφάνταστους διαλόγους!! Συγχαρητήρια!!!

taniola
Автор

Καταπληκτικό βίντεο. Επίσης προτείνω για μελλοντικό βίντεο το αποτυχημένο πραξικόπημα της πυτζάμας που έλαβε μέρος το 1975.

alexkarakon
Автор

Thanks you for the english subtile. A Very pleaseant way to learng greek!

talanyale
Автор

Συγχαρητήρια, πολύ καλή δουλειά. Μία ερώτηση, τα σχετικά πλάνα από ποιό game είναι;

Filistoras
Автор

Πολύ ωραίο βίντεο! Ενδιαφέρον έχει και η αλλαγή στάσης των Γάλλων, οι οποίοι μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, συνειδητοποίησαν ότι είχαν πολύ μεγάλη έκθεση στο οθωμανικό χρέος, και με τη Σμύρνη στα χέρια των Ελλήνων (σημαντική πηγή εσόδων για την οθωμανική αυτοκρατορία) κινδύνευαν να χάσουν τεράστια χρηματικά ποσά. Η επαναφορά του Κωσταντίνου ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Μετά την κατάρρευση του μετώπου στη Συρία, όλος ο βαρύς οπλισμός των Γάλλων παραχωρήθηκε καλοδιάθετα στα χέρια των Τούρκων....

HistoriaGraecia
Автор

Can any of our good Greek neighbours do a translation on this video so that we, the Turks, can also understand it (assuming there are no slander and baseless accusations) ? It would be interesting to see Greek politics during the Asia Minor Campaign.

Ευχαριστώ πολύ.

sercancelenk
Автор

Λίγη στατιστική προκειμένου να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα! Με περιθώριο λάθους από την πλευρά μου +1 ή +2 στις μεταβλητές που θα παραθέσω, καταμέτρησα 14 βίντεο που έχεις κάνει για την περίοδο του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Σε αυτά τα βίντεο χρησιμοποίησες ως βιβλιογραφία, 18 έργα, όπου όλα είναι δευτερογενείς πηγές. Ως ποσότητα αριθμού βιβλίων για την μελέτη αυτής της σύνθετης και πολύπλοκης περιόδου, δεν θα έλεγα ότι είναι πολλά, ούτε όμως και λίγα. Ως προς το γεγονός ότι όλα είναι δευτερογενείς πηγές, δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί οι συγγραφείς τους να βασίζονται σε μεγάλο αριθμό και ποικιλία πρωτογενών πηγών και σε ενδελεχή διασταύρωση στοιχείων! Άλλωστε, υπάρχουν και πρωτογενείς πηγές όπως π.χ. τα απομνημονεύματα πρωταγωνιστών, που μόνο αντικειμένικα δεν είναι κι έτσι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δουλειά στην αποθησαύριση έγκυρων πληροφοριών από αύτα. Από αυτόν τον κόπο λοιπόν μας γλιτώνουν οι εγκυρες δευτερογενείς πηγές.
Εξετάζοντας λοιπόν τις πηγές σου, κατ'άρχάς να διευκρινίσω ότι σε κανένα από τα βίντεο δεν χρησιμοποίησες και τις 18 πηγές που ανέφερα. Μέσος όρος πηγών που χρησιμοποιείς στο εκάστοτε βίντεο, είναι 5-8 συγκεκριμένα βιβλία. Από εκεί και πέρα, με την εξαίρεση των Michael Llewellyn Smith (τον οποίον όμως χρησιμοποίησες μόνο σε ένα βίντεο) και Σωτήρη Ριζά, οι οποίοι είναι μακράν οι κορυφαίοι για το ζήτημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, οι υπόλοιπες πηγές σου είναι από προβληματικές έως άκρως προβληματικές! Από τον έγκυρο μεν Dakin, ο οποίος όμως λόγω της φύσης του έργου του, είναι πολύ συνοπτικός, μέχρι έναν απόστρατο αξιωματικό (φίλο του γνωστού τηλε-ναζιστή δικηγόρου) που στα γεράματα θυμήθηκε να γράψει βιβλία για όλες τις περιόδους της νεότερης ιστορίας μας. Στο ενδιάμεσο συναντούμε έναν αμφιλεγόμενο Γερμανό καθηγητή-ιστορικό, επίσης έναν φιλόλογο που έγραψε αξιόλογα βιβλία κατά καιρούς και με υπέροχη γλώσσα, αλλά που και αυτόν τον έπιασε η μανία ιδίως προς το τέλος της ζωής του, να γράψει έργα επί παντός επιστητού (η κακώς εννοούμενη πολυπραγμοσύνη), όπου επάξια θα του απέδιδε τον χαρακτηρισμό του ξερόλα. Τέλος, ένας εμπαθέστατος και στρατευμένος καθηγητής πολιτικών επιστημών, το βιβλίο ιστορίας της Γ' Λυκείου και ο πρόεδρος ενός στρατευμένου Ιδρύματος που αποκλειστικό στόχο έχει την διαιώνιση της υστεροφημίας και την παροχή αποδείξεων (εντός ή εκτός εισαγωγικών) του πόσο "Εθνάρχης" ήταν ο πολιτικός από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του το συγκεκριμένο Ίδρυμα.
Από την έρευνα για αυτή την περίοδο και όταν μάλιστα κάποιος θέλει να κάνει βίντεο, δεν γίνεται να απουσιάζουν έγκυρες και κλασικές πηγές όπως η αρθρογραφία των Βενιζέλου και Μεταξά, τα πρακτικά της Δίκης των Έξι, , ο Ξενοφών Στρατηγός (Η Ελλάς εν Μικρά Ασία), ο Ιωάννης Πασσάς (Η Αγωνία ενός Έθνους), ο Σπυρίδων Πλουμίδης (Τα Μυστήρια της Αιγηίδος), ο Νίκος Βασιλείου (Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Εκλογές του 1920), ο Κωνσταντίνος Βλάσσης και τα τρία σχετικά βιβλία του (σε αυτό δικαιολόγείσαι μιας και τα 2 από τα 3 βιβλία του, κυκλοφόρησαν μέτα από τα περισσότερα βίντεό σου), ο αντίστοιχος τόμος (15ος, 1913-1941) από το συλλογικό έργο με τίτλο "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών, ο Εντουάρ Ντριό ( 5ος τόμος της Διπλωματικής Ιστορίας της Ελλάδος), ο Χρήστος Θεοδούλου (Η Ελλάδα και η Αντάντ 1914-1916), ο Σπύρος Μαρκεζίνης (οι αντίστοιχοι τόμοι από την Πολιτική Ιστορία του) και ο Γιώργος Λεονταρίτης (Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 1917-1918).
Φιλική συμβουλή επομένως. Οι προθέσεις σου είναι καλές και ο κόπος σου σεβαστός! Πρώτα όμως χρειάζεται βαθιά μελέτη και στην συνέχεια η δημιουργία βίντεο.

metalhawk
Автор

Εν, καιρώ Πολέμου δεν κάνουμε εκλογές
.Ποτέ πια Διχασμός.

ΒασιληςΖαγοριτης