Cem Karaca & Apaşlar - Gılgamış (1969)

preview_player
Показать описание
Apaşlar'ın kökleri gitarist Mehmet Soyarslan ve Yalçınkaya Tümay'in bas gitarist Nedim Demirelli üçlüsü tarafından 1956'da kurulan "Şen Gençler" grubuna dayanmaktadır. 1960'ta gruba baterist Batur Pere ve piyanist İlker Dalyan katıldı ve sahne çalışmaları başlar. Grup daha sonra "Kuartet-X" adlı grupla birleşir ve dönemin ünlü müzik grubu The Shadows'un "Apache" adlı şarkısından etkilenerek Apaşlar ismini alır. Grubun ilk kadrosunda gitarda Soyarslan ve Tümay dışında vokalist Sadık Bütünley, piyanist Ceki Kovo, bas gitarist Suat Matalon ve davulcu Leon Habib bulunur. Grup 1961'de Amatör Orkestralar yarışmasına katılır ve ikinci olur. O yarışmanın birincisi, Barış Manço ve Harmoniler'dir.

Şubat 1967'de grup Cem Karaca ile tanışır. Gitarist Soyarslan ve Tümay, bas gitarist Ahmet Tuzcuoğlu ve davulcu Timur Fildişi'den oluşan grup Cem Karaca ile çalışmaya başlar. Ekip 1967 Altın Mikrofon yarışmasına katılır ve "Emrah" ile ikinci olur. Şarkı yazarı Fecri Ebcioğlu şarkıyı: "Bugüne kadar bestelenmiş ya da batı müziğine uyarlanmış en iyi şarkı" olarak tanımlar. Bu yarışma sayesinde grup ilk 45'liğini yayınlar ve ilk turnesini yapar.

1967 yılında Karaca ve Apaşlar 3 tane EP hazırlarlar. Bu plaklarda Apaşlar'ın besteleri de yer alır. 3. EP öncesi grupta değişiklikler olur. Bas gitara Hasan Sel, davulaysa İhsan Avşar gelir. Bu plakta Karaca bestesi "Ümit Tarlaları", Apaşlar tarafından aranje edilmiş anonim "Anadolu Oyun Havaları", "Suya Giden Allı Gelin" ve "Nasıl da geçtin?" türküsü vardır.

Yılın sonunda grup Almanya'ya gider. Bu dönemde maddi zorluklar yaşar, barlarda çalarlar. Ancak yine burada Türkola Plak ile çıkaracakları 45'liklerde Alman Ferdy Klein Orkestrası ile çalışma fırsatı yakalarlar. Hazırlanan 45'liklerin bazıları İngilizce olup, yurtdışı pazarını hedeflemektedir.

Türkiye'ye 1968 Mayıs'ında bir "Merhaba" konseriyle dönerler. Sadece bir müzik konseri değil ayrıca tiyatral şovlar da bulunan bu konser Türkiye'de bir ilk olur. Aynı yıl Almanya'da kaydedilen ve Mehmet Soyarslan bestesi olan "Resimdeki Gözyaşları" yayınlanır. Bu plak Cem Karaca ve Apaşlar'ın en büyük başarısı olur. Bu plağı da bir Türkiye turnesi izler.

Ancak grubun beyni Mehmet Soyarslan ile vokalist Cem Karaca arasında fikir çatışmaları ortaya çıkar. Cem Karaca, grubu daha politik bir yöne çekmek istersen, Soyarslan buna karşıdır. İkili bir yandan da dönemin gazete ve dergilerinden birbirlerine suçlamalar yapmaktadır. Sonuç olarak 1970'te Apaşlar ve Cem Karaca yollarını ayırır. Cem Karaca'dan ayrılınca Apaşlar da müziğe devam etmez ve dağılır.

Apaşlar'ın Cem Karaca kariyerindeki öteki gruplardan en önemli farkı grup elemanlarının da beste olarak Cem Karaca'ya yardım etmesidir. Mehmet Soyarslan, hit şarkı "Resimdeki Gözyaşları" dışında, "Bu Son Olsun", "Ayrılık Günümüz" şarkılarının söz müziğini yapmış, enstrümantal olarak "Gılgamış", "Şans Çocuğu", "Karanlık Yollar", "Vahşet" ve "Hücum" bestelerini üretmiştir. İkinci gitarist Tümay, "Ayşen" şarkısının söz ve müziğini yazmıştır. "No No No" şarkısında söz ve müziği Cem Karaca ile paylaşan Apaşlar, türkülerin de aranjmanına katkıda bulunmuştur.

Kadro:
Mehmet Soyarslan – Gitar
Yalçınkaya Tümay – Gitar
Ahmet Tuzcuoğlu – Bas Gitar
Timur Fildişi - Davul

Beste: Mehmet Soyarslan

------------------------

Illustration: Gencer Özdamar

Analog Mastering: Arşivplak/Volga Çoban at Studio Arsivplak, London
Digital Remastering: Sinan Güngörer

------------------------

Anatolian Rock Revival Project'e destek vermek isterseniz:

You can contribute to our project via Patreon:

------------------------

To follow us on other mediums:

------------------------

A project dedicated to bringing pieces from Turkish Rock History into the light with unique artworks.

"All music rights belong to their rightful owners."
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Şu illüstrasyonun güzelliğine bak. Odama asacağım galiba

eren_oglu
Автор

Anadolu rock olmasa kim bilir hangi kulağımı kirletecek şarkılar dinleyecektim iyi ki varsın Anadolu Rock

Grunwalder
Автор

Anadolu rock türünün en özel parçalarından biri
Kurtardığınız için teşekkür ederim sayın Gökhan Yücel ve Sinan Güngörer

furkanipek
Автор

- Yol çetin miydi?
- Çetin de laf mı?
- Zümmerat Dağlarından geçerken tanrılara selam verdin mi?
- Hass...

hsynnl
Автор

Vay be Gılgamış'ı, Sümerleri bilen bir müzik jenerasyonu.Anadolu Rock yeniden diril lütfen🙏

okuryazarkitapkurdu
Автор

Tam bir masterpiece olmuş. Anadolu müziği ile 60'lar ve hatta erken 70'lerin karışımı gibi. Daha nasıl övsem bilemiyorum. Potansiyeli harcanmış ve kimse tarafından bilinmeyen bir şarkı olması üzücü. Şu şarkıyı ve "Felek beni" gibi kaliteli apaşlar şarkılarını bir araya getirip, bu şarkı açılış şarkısı olacak şekilde bir albüm yapsalar harika olurdu zamanında.

enesnok
Автор

Bu kadar özletmeyin kendinizi daha çok şarkı paylaşın lütfeen :)

emrecanars
Автор

Şarkı da illüstrasyon da muazzam, emeklerinize sağlık. 👍

ozyyozgur
Автор

Sümer dönemine gittim.Allahim ziguratlar işte en üst katındayım.

ozankahveci
Автор

Şarkıyı hatırlattınız için çok sağolun. Favorilerimden illüstrasyon da çok güzel bu sefer, tam Sümer efsanesi

shako
Автор

Bildirimi görünce geldik, yine buradayız 💜

morpersembe
Автор

Illüstrasyon başarılı 👏. Gılgamıs, Enkidu ortadaki de Humbaba galiba.😍 Müzik efsane zaten.

ba-rdic
Автор

Ve beklenen şaheserlerden birisi daha güzide kanalımızda! Eser, büyük üstat Cem Karaca'nın Acı Doktor kırkbeşliği ile beraber 2 psychedelic denemesinden birisi olma özelliğini taşımaktadır. O sıralarda gruba taze dahil olan rahmetli Seyhan Karabay ise basgitarı dile getiren performansıyla esere bir imza da kendisi atmıştır. Çizime söylenecek söz yok zaten, dağ eteklerini dolanan bir tren misali resmedilen Sümer motifi ise parlak ve engin bir zekânın, hayal gücünün ürünü olmanın da ötesinde... Umarım bir gün kanalda Cem Karaca'dan Acı Doktor ve Emmoğlu gibi öbür şaheserleri de görmek nasip olur.

barrymcmonroe
Автор

Hastane bahçesinde, interneti açar açmaz ekrana düşen bildirimin mutluluğu...

AkrepBisa
Автор

Keşke sözlü olsaymış, Türk müziğiyle Gılgamış Destanı'nın sözleri sentezlenirse harika bir şey ortaya çıkar

ulugbeglu
Автор

Emeğinize sağlık... Üzerinden silindir gibi geçilen yılları görüp üzülmeye devam...😭😭😭😭😭

ziyasimsek
Автор

Ayrılık günümüz plağının B yüzündeki enstrümantal parça 😀 neredeyse uzun zaman oldu dinlemeyeli tekrar hatırlattığınız için size minnettarız ARRP 👊

bcelebi
Автор

Cem Karaca’nın “Tamirci Çırağı” ve “Ceviz Ağacı” şarkılarını çok severim 🇹🇷🇹🇷

borasevilmis
Автор

Ben neden bu mükemmel eseri daha önce hiç duymadım? Neyse nasip bugüneymiş

amatteroflogic
Автор

Öyle bir çizim(illüstrasyon) ki sanki kadim Sümerler ve büyük hükümdarları burada gibi hissettiriyor, ama ölümsüzlüğü arayan Hükümdar Gılgamış görüyorum ki, gerçek sanatın ölümsüzlüğü ile özdeşleşmiş, o ölümsüz efsane, sanat ile birleşince ne büyük bir destan yaratmış.

barsmertyasar