Maakt ultrabewerkt eten ons ziek? | POINTER CHECKT #40 | NPO 3

preview_player
Показать описание
We eten het steeds meer en het is 70% van al het eten in de supermarkt, maar hoe slecht is ultrabewerkt eten voor onze gezondheid? Hoe kijken wetenschappers naar wat we dagelijks binnenkrijgen? Eten we ons langzaam dood? En hoe zit het nou eigenlijk met die e-nummers die overal in zitten? Pointer Checkt: ultrabewerkt eten!


#npo3
────

────

Op het NPO 3 YouTube kanaal vind je wekelijks de beste nieuwe video's. Van Herres tot FOMO Show tot Vakkenvullers. Elke maandag, woensdag en vrijdag om 16.00 een nieuwe video!

⭐ Wil je nóg meer van NPO 3?

────

⭐ Checklistje nodig van series en video’s die je gezien MOET hebben? Komt-ie:

────

⭐ Ontdek meer van NPO 3 op onze website, socials en app!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hoe vaak eet jij ultrabewerkt voedsel? 🥴

npo
Автор

Interessante video. Ik ben wel benieuwd hoe Pointer kijkt naar het verschil tussen de conclusies die in deze video worden getrokken en de conclusies die andere programma's van de NPO trekken over dit specifieke onderwerp. Zo schetst een video van NTR Wetenschap (Hoe ultrabewerkt eten ons ziek maakt) 4 maanden geleden een veel zorgwekkender beeld over ultrabewerkt voedsel, dan deze video. Komt dit doordat de wetenschappelijke wereld ook verdeeld is over dit onderwerp? Zo ja, is het voor de kijker dan niet prettig om ook iets meer over die discussie te horen, zodat het niet lijkt op tegenstrijdige informatie van dezelfde omroep?

Leonie
Автор

Jullie leunen zéér sterk op het vertrouwen in het wetenschappelijke proces. Kunnen jullie een item maken over de mankementen hiervan? Oa invloed van industrie (farma, voeding). Daar is veel mis gegaan en dat maakt men wantrouwend. Om mensen écht in staat te stellen om weer met vertrouwen (uitkomsten van) het wetenschappelijke proces te interpreteren, is om hier transparant over te zijn.

Voor PFAS was ook alles goedgekeurd conform ‘voorschriften’ en tig medicatie zijn achteraf ingetrokken of waren selectief onderzocht op bijwerkingen (alleen 8 weken bv).

Crepitom
Автор

Na dit gezien te hebben begin ik met terugwerkende kracht te twijfelen aan andere filmpjes en de geloofwaardigheid ervan. Wat een belabberde aanpak laten ze hier zien.

jonathanhijlkema
Автор

Hey Pointer, ik hoor best vaak dat het kijken van 'short-form content' zoals tiktoks, instagram reels of youtube shorts concentratieproblemen kan veroorzaken. Klopt dit? En zijn er mogelijk andere risico's verbonden aan 'short-form content'?

crappytoast
Автор

11:30 Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar inflammatie van de darmen en ultra bewerkt voedsel eten

HollandD
Автор

Jammer dat de invloed van ultrabewerkt voedsel op de microbioom niet echt besproken is. Te veel zout, suiker en vet is begrijpelijk, maar beetje kort door de bocht wat betreft vezels enzo.

endrzlt
Автор

Super informatief! Maar zou graag een verdieping hiervan zien. Voor mijn gevoel hebben jullie het nog niet voldoende uitgediept. Wellicht een collab met de keuringsdienst?

ruud
Автор

Interessant. Maar mijn vraag is, wat alle kunstmatige E nummers als cocktail in ons DAGELIJKS voedsel ( dus op langere termijn ) doet. We consumeren immers niet alleen maar één bepaald ( ultra ) bewerkt voedsel. We consumeren meerdere producten. En hoe fijn het vast is, dat het EFSA de E nummers beoordeelt en controleert, wat doet een COCKTAIL aan meerdere producten per etmaal ? Daarbij : we consumeren de hele dag door. Dus : wat doet al deze ultra bewerkte voeding met ons welzjjn ?

moos
Автор

Kunnen jullie een keer een video maken over die anti-aging guy bryan johnson?

bodhibuuts
Автор

In 1996 al gebruikten wij een boekje met daarin samengevat de e nummers en welke gevaarlijk kunnen zijn. Er werden drie categorieën onderscheiden: onschadelijke, licht of mogelijk schadelijke en zeer gevaarlijke e-nu mers. Dit had al lang bij heel veel mensen bekend kunnen en moeten zijn. Maar ja mensen kijken liever weg als schapen...

ccMopedWorld
Автор

Ik heb mijn leven lang buikpijn gehad en ben sonds een paar maanden gestopt met het eten van upf en sindsdien heb ik geen buikpijn meer, had het graag eerder geweten. Lees Chris van Tulleken

megvander
Автор

Ze zouden eigenlijk een keurmerk moeten maken voor vloggers die onzin staan te verkondigen, zoals die wijsneus in die stukjes tussendoor in de supermarkt.

fhd
Автор

Richard de leth😂 "jaaa nee maar de context valt dan weg". Dat doe dan toch echt zelf ouwe vaatdoek!

ricardo-dclg
Автор

Misschien moeten jullie een keer stoppen met ‘vet’ slecht noemen. Vetten van dierlijke producten zoals rood vlees, eigeel, vis en boter is namelijk super gezond en zou je juist veel van binnen moeten krijgen. Wat je moet vrezen zijn plant oliën, dat is waar je hart en vaatziekten van krijgt samen met suiker.

DennisGuide-mqho
Автор

Ik vind dat het niet goed is uitgelegd of het ultrabewerkt voedsel nou wel of niet gezond is. Wat de man in de video zegt klopt natuurlijk want ultra bewerkt voedsel is niet altijd ongezond maar de meerderheid wel. Ik vind niet dat het voldoende is benadrukt dat de meerderheid toch echt wel ongezond is. Nou zegt de man die het uitlegt dat het probleem niet het ultra bewerkt voedsel is, maar dat is het wel. 🤷🏻‍♀️ Onderzoeken die gaan over hoe je hersenen reageren op onbewerkt voedsel worden niet benoemd in de video terwijl dit ook een groot onderdeel is van de rede dat het zo slecht is.

beau
Автор

Ik eet zo min mogelijk UPF en maak zoveel mogelijk zelf. Ik snap niet dat het voedinscentrum aan raadt om UPFs te eten. Sinds de jaren 70 zijn is de gezondheid van de gemiddelde mens sterk achteruit gegaan en hoewel er hoogstwaarschijnlijk meerdere oorzaken zijn, is het zeer aannemelijk dat dit te maken heeft met wat we eten. We zijn namelijk niet opeens met z'n allen veel meer en veel ongezonder gaan eten terwijl er niks is veranderd in wat er te koop is. Voedsel dat zoveel anders is dan we in de natuur tegenkomen, in ons zeer complexe lichaam stoppen, dat over miljoenen jaren is geevolueerd, lijkt me echt een no-brainer om niet te doen als je wilt dat je lichaam functioneert zoals het hoort.

Een item zoals dit kun je niet in 13 min uitleggen dan ga je belangrijke zaken missen, zeker als je gaat laten zien of je sneller een appel kan eten dan een pot appelmoes (wat iedereen al weet, had misschien wel leuk geweest bij het jeugdjournaal). Ga is wat dieper op het onderwerp in ipv 1 onderzoeker te spreken en iemand van het voedingscentrum die een super politiek correct antwoord geeft.

JoepSwagemakers
Автор

4:58 gebakken dat ei in en teflon pan?

flodder
Автор

Kunnen jullie een video maken over de langdurige effecten van gifstoffen in groente en fruit?

Bigblood
Автор

Oja en hoe test je of er bpa op een bon zit? Erop krassen -> grijze streepjes= eigenschappen van bpa?

DylanGraaf-opsn