Αρ. Χατζής: Η εσωτερική θέαση: Από τους «Κεκαρμένους» στον «Μακαβέττα»

preview_player
Показать описание
Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Άργους-Μυκηνών συνδιοργάνωσαν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου 2017 με τίτλο "Στρατιωτικές Επεμβάσεις και Δικτατορίες στην Ελλάδα" με τη συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημιακών Διδασκάλων και Ειδικών Ερευνητών.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος" στο Άργος και αφιερώθηκε στη μνήμη του κορυφαίου ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου και Θεωρίας των Θεσμών Αριστείδης Χατζής εξετάζει τον στρατό στη μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από δύο μυθιστορήματα, τους "Κεκαρμένους" του Νίκου Κάσδαγλη και τον "Μακαβέττα" του Απόστολου Δοξιάδη.

Περίληψη της εισήγησης

Οι "Κεκαρμένοι" (1959) του Νίκου Κάσδαγλη θα κυκλοφορήσουν 10 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου. Ο "Μακαβέττας" (1988) του Απόστολου Δοξιάδη θα κυκλοφορήσει 14 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας. Είναι τα δύο καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα με θέμα τον ελληνικό στρατό, ειδικά τον στρατό στη μεταπολεμική Ελλάδα. Αν και αναφέρονται σε δύο διαφορετικές περιόδους (1949-1967 / 1967-1974 αντίστοιχα) τα δύο μυθιστορήματα υιοθετούν αφηγηματικά την εσωτερική θέαση ενός μηχανισμού που είναι ταυτόχρονα εξουσιαστικός, γραφειοκρατικός, αυτόνομος, ιδιοσυγκρατικός αλλά και εύθραυστος. Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε, να ερμηνεύσουμε και να εκτιμήσουμε αυτήν την εσωτερική ματιά με αναφορές στην ταινία "Λούφα και Παραλλαγή" (1984) και στα πρακτικά της δίκης των πρωταιτίων της χούντας. Όπως θα δούμε η εικόνα του ελληνικού στρατού στα τρία έργα μυθοπλασίας είναι συμβατή με εκείνη που προκύπτει από τις καταθέσεις των ανώτατων αξιωματικών στη Δίκη. Η εικόνα του στρατού που προκύπτει είναι όμως αρκετά διαφορετική από αυτή που συνήθως έχουμε στο μυαλό μας.
Рекомендации по теме