Giresun'da İlk Defa Üretilen Salep Tarlasında Hasat Yapıldı, Kilosu Bin 400 TL

preview_player
Показать описание
Giresun’da fındığa ek gelir olarak ilk defa oluşturulan salep tarlasında hasat yapıldı.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:

Tıbbi, aromatik ve kozmetik alanlarda kullanılmasının yanı sıra dondurmanın olmazsa olmazı salebin Giresun’da ilk defa üretimine başlandı ve ilk hasat alındı. Kurutulmuş toz halinde kilosu bin 400 TL’den satılan salebin Giresun’da fındığa ek gelir olarak üreticilerin yüzünü güldürmesi umut ediliyor.
Türkiye Tarım ve Hayvancılık Birliği Onursal Başkanı ve aynı zamanda salep üreticisi İbrahim Ünye, Türkiye’deki mevcut salep üretiminin, salep ihtiyacını karşılamadığını o yüzden ekonomik getirisi çok yüksek bir ürün olduğunu söyledi.
Ünye yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin yıllık 800 ton salep ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyacın 200 tonu iç piyasadan karşılanıyor, ancak bunun da yüzde 80’i doğadan kaçak yollarla elde ediliyor. Doğadan kaçak yollarla elde edilmesinin de 70 bin liraya varan ağır cezai yaptırımları bulunmaktadır. Bunun önüne geçmek için İl Tarım Ve Orman Müdürlükleri’nden veya ilgili üretici birliklerinden temin edilen salep yumrularıyla ekimi yapılabilir. Pazarlama sıkıntısı bulunmamaktadır, çünkü üretici birliklerinden alım garantili salep yumruları temin edilebilir. Türkiye’nin iç pazar ihtiyacını karşılaması açısından dahi ekonomik getirisi yüksek bir üründür” diye konuştu. bilgisini verdi.
"Fındığa ek gelir bire üç verim alınıyor"
Tıbbi ve kozmetik alanlarda kullanılmasının yanı sıra dondurmanın hammaddesi olan salebin Giresun’da ilk defa üretimini kendisinin yaptığını ifade eden Ünye, “Fındığa ek gelir sağlayacak önemli bir tarım ürünüdür. Deneme amaçlı olarak ilk defa ekimini yaptığımız salepten bire üç ürün almayı başardık. Ekim ayında salep yumrularının ekimini yaptığımız tarladan mayıs ayı sonunda hasadını yapmaya başladık. Gelecek yıl da elde ettiğim tohumluk yumrularla daha geniş bir tarla oluşturacağım. Fındığa ek gelir olarak fındık bahçesinin içerisinde dahi tarla oluşturulabilinir. Giresun iklimine uyum sağlayan ve doğada kendiliğinden de yetiştiği görülen bir bitkidir. Salep yumrularını alım garantili alırken de satarken de kilosunu 180 TL’den üretici birliklerinden temin edilebilinir. En az bire üç üretim elde ettiğinizden dolayı da üçün ikisi kar olarak size kalacaktır” dedi.
Kurutulmuş toz halinde kilosu 1400 TL
Hasat konusunda da bilgi veren Ünye, “İlkbahar aylarında salebin çiçek açmasıyla birlikte çiçeklerimizi topraktan sökerek köklerinde bulunan yumrularımızı kopartıyoruz ve çiçeklerimizi toprağa geri dikiyoruz önümüzdeki yıl tekrar çıkması için. Eğer yumrularımızı tohumluk olarak kullanacaksak kenarda bekleterek eylül, ekim aylarına kadar bekletiyoruz. Eylül, ekim ayı gibi toprağa geri dikiyoruz ve tohumluk olarak kullanabiliyoruz. Hasadını yaptığımız salebi ister yumru olarak istersek toz halinde satabiliriz. Bu sezon salep yaş olarak kilosu 180-250 TL arasında satılırken, kurutulmuş yumrular ise 800 TL’den alıcı buluyor. Kurutulmuş toz halinde ise bin 400 TL’den satılıyor. Özellikle belirtmek istediğim bir nokta var piyasadaki mevcut hazır saleplerin içerisinde yaklaşık olarak binde bir salep oranı mevcut, kalanları ise nişastadan ibaret. Bu şartlarla Türkiye’deki mevcut salep üretimi salep ihtiyacını karşılamaktan çok çok uzaktadır. O yüzden çok uzun yıllar ekonomik getirisi çok yüksek olacak bir ürün diye düşünüyoruz” diye konuştu.

#haber #sondakika #gündem #salep #saleptarlası #salepüretimi #salepfiyatı #salepüretimi

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi

İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri

İhlas Haber Ajansı hakkında

İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Doğadan toplanması yerine üretimi yapılması çok güzel bir çalışma olmuş. Hem çiftciye alternatif bir ürün ve gelir kapısı açılmış hemde orkide bitkisinin yokedimesinin önüne geçilmiş olur.

hasanmutlu
Автор

20 Yıl önce Giresunda Salep bitkisini kültürde yetiştirmeyi başaran ve Gerek ulusal ve Yerel basına konu olan bu çalışmamı o yıllarda önemsemeyenlere bu haber kapak olsun.

ahmetcoskun
Автор

Samsunda salep fidesi yetiştirme merkezi olduğuna rastlamıştım internette..Salep yurdumuzun yüksek kesimlerinde yetişiyor mesela yozgat Akdağmadeni ilçesinin salebi ünlüdür. Doğada yetişir.Eskilerde sahlebin ticari merkezi Burdur ilinin Bucak ilçesi idi.Yumrular orada toplanır değirmenlerde en az yarıyarıya pirincle karıştırılarak salep olarak yurdumuzda pazarlanırdı.Kalitesini ölçmek için kibritin üzerine bir tutam dökerdik salepler çıtlayarak yanar, pirinçli alta dökülürdü.Salep tozu esmer, pirinç tozu beyaz olur.

Kimkio
Автор

ALLAHIM BANADA BÖLE KÖY İŞLERİ NASİP EYLE AMİN 🤲🙏

isimsizkisi
Автор

Sivas'ta yaşıyorum benimde bahçemde arı orkidesi çıkıyor okadar degisikki anlatamam

rbmenya
Автор

Fiyatları şişirip, çiftçileri buna yönlendirip, arz talep dengesizliğinden iflasları getiriyorsunuz

kaaneymen
Автор

Hayırlı olsun hemşerim. Nazilli'den selamlarımla. Başarılarınızın sürmesi dileklerimle.

hamzamentese
Автор

çocukluğumuzda doğadan toplar satar gider çikolata alırdık. şimdi cezası 70 binler olmuş artık doğada gördüğümde elimi dahi sürmem :) ama bu ceza miktarı çok iyi olmuş caydırıcı bir rakam.

rednoerb
Автор

Bu köy giresunda neresi giresunda batlama içinde rakım 2ooo üzerinde olurmu

fatmagenc
Автор

Çok güzel bir video olmuş eline sağlık

muhammedozturk
Автор

Peki abiler diyelimki ekimde fide olarak ektik mayis veya haziranda hasat ettik tekrar dikmek için bidaha fidemi alacaz yoksa hasat ettiğimiz fidayi tekrar dikersek yine verim alabiliyozmu

fatihmazlum
Автор

Me4habalar. Giresunun hangi köyü burası. Bilgi verirsiniz

ismailmart
Автор

Hayırlı günler kardeşim.
Yüksek kesimlerde kışın - 10 lara kadar hava soğuk oluyor don alma olasılığı varmi bilgi almak istiyorum.
Teşekkür ediyorum

nevinsahin
Автор

Selamun aleyküm hayırlı geceler diliyorum bu salep cinsi nedir rakım kaç bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim giresun hangi bölgesinde

mehmetaydn
Автор

Yıl 2002-2003 falandı sanırım dağda çobanlık yaparken bizim oradan olmayan biri sürekli yeri eşeleyip bulduğu şeyleri torbasına atıyordu. Merak ettim gittim yanına ne yapıyorsun bu ne falan dedim salep bunlar dedi. Tabi 9 yaşında biri olarak bırak içmeyi adını ilk defa duymuştum 😂 . Ama içim acıdı bilseydim endemik bitki olduğunu ve koruma altında olduğunu direk jandarmayı arardım. Sonraki 2 3 yıl falan da geldi farklı farklı kişiler şimdilerde uzağız memleketten umarım haziran güneşinde magenta tonu moruyla güneşi selamlıyordur o ısssız çayırlarda orkide çiçeği…

floki
Автор

Bereketli olsun inşallah mahsulleri Allah güç kuvvet versin inşallah

muhammedozturk
Автор

Biz de bu sene birlikten deneme yaptık 150 TL den ürünümüzü aldılar Ciddi gelirimiz Oldu Alllah razı olsun.

sinopinceburun
Автор

Süper 👍 hayırlı cumalar çok selamlar kardeşim hayırlı olsun

satlmshamarat
Автор

Meraba bizde bursa inegölün köyünde yaşıyoruz peki toprak analizi yaptırdınızmı bizde dikmek istiyoruz lütfen yardımcı olur musunuzeşim görüşmek istiyor arıcaz telinizi atarsanız yutuptan araştırıyoruz nasıl yapacaz bilmiyoruz toprak analizi gerekirmi siz yumru satıyomusunuz biz biraz bahçemize dikmek istiyoruz bir sorum daha domuzlar yermi diye korkuyorum yabani hayvanlardan nasıl koruyosunuz tarlada dikersek telle çevirmekmi lazım

saniyeaydn
Автор

Giresun neresi devam ediyormusunuz hala bilgi almak istiyorum teşekkürler

keyifavcskeyifavcs