«Κάτσε λίγο παραπάνω να τελειώσεις αυτό, φεύγεις μετά»: Καταργήθηκε η υποχρέωση δήλωσης υπερεργασίας

preview_player
Показать описание
Θαμμένη μέσα σε ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας με άσχετο τίτλο και με πρόσχημα τη «γραφειοκρατία» και την «απλούστευση της διαδικασίας» βρίσκεται η κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να δηλώνει τις ώρες υπερεργασίας των εργαζόμενων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να κρατούν για μία ή και μίαμιση ώρα παραπάνω εργαζόμενους και να επαφίεται στην καλή τους θέληση να πληρώσουν αυτήν την «9η ώρα».

Η κατάργηση της δήλωσης της υπερεργασίας είναι ακόμα ένα χτύπημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον έλεγχο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Έχει προηγηθεί φυσικά ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη με την πρακτική κατάργηση του 8ώρου και τα απανωτά χτυπήματα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που «αναβαθμίστηκε» μόνο στα χαρτιά, βαφτιζόμενο «Ανεξάρτητη Αρχή». Το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό τον Γιάννη Βρούτση μείωσε συντριπτικά την κλίμα των προστίμων και την προσαύξηση για συστηματικούς παραβάτες, ευνοώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους συστηματικούς παραβάτες. Όπως σημείωνε ο κ.Κορφιάτης στο ΤPP πριν περίπου έναν μήνα, ένα πρόστιμο 1,6 εκατ. που επιβλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς το 2017 «σήμερα θα ήταν περίπου 109.000 ευρώ».

Τον Οκτώβριο του 2021, καταργήθηκε επίσης η Ειδική Γραμμή Καταγγελιών στο ΣΕΠΕ, η οποία απορροφήθηκε από το ενιαίο και πανάκριβο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ και ανατέθηκε σε μία ιδιωτική εταιρεία που το έσπασε σε υπεργολαβίες. Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να επικοινωνήσει στην ενιαία γραμμή με κάποιον που θα έχει την απαραίτητη εξειδίκευση για εργασιακά ζητήματα.

Πρακτικά, μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις όπου κάποιος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να «κάτσει λίγο παραπάνω» για μία δουλειά. Χρόνος εργασίας που δεν δηλώνεται εκ των προτέρων, μόνο με την καλή θέληση του εργοδότη θα πληρωθεί τελικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ακόμα μία φορά επιβραβεύει την «ανομία».
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Υπάρχει σώμα επιθεώρησης εργασίας? Κοίτα να δεις τι μαθαίνουμε.

silotx
Автор

Εντάξει βρε αγορια με το δικιο του εργατη επι Συριζα, ομως παλαιότερα προ εργασιακου μεσαιωνα δεν υπηρχε υπερεργασια αλλα μονο υπερωρια. Και η μια για παντα Αριστερα θα επρεπε να καταργήσει και το ενα λεπτο εργασιας + πανω απο το 7 ωρο οχι 8 ωρο και να μιλησει για 6ωρο, αφου το οκταωρο μπηκε σε εφαρμογη στις αρχες του περασμενου αιωνα και εκτοτε με την τεχνολογικη επανασταση η παραγωγικοτητα της εργασιας πολλαπλασιαστηκε και γω δεν ξερω ποσες φορες και μια αριστερη κυβερνηση αυτό θα έπρεπε να εχει κατα νου οταν εφτιαχνε νέους εργασιακους νομους και οχι επιταγες της εργατομανας ΕΕ. Βεβαια μιλω για αριστερη κυβερνηση οχι τον διαχειριστη της πολυκατοικιας Συριζα, ετσι καλοπαιδα;

dialectic-scietist
Автор

Κάτι που νομίζω δεν έχει σχολιαστεί είναι το θέμα των εργατικών ατυχημάτων κατά την μία ώρα πριν την έναρξη της εργασίας και την μία ώρα μετά. Εάν κάποιος μείνει - αδήλωτα - μία ώρα επιπλέον στην εργασία του και φεύγοντας εμπλακεί σε ατύχημα, αυτό πλέον δεν είναι εργατικό ατύχημα...

gkawa
Автор

Η δεκαεφ δεκάτη έβδομη Νοεμβρίου. Παίχτης

maryjane
Автор

Κατι μας ειπατε, το ξερουμε οτι εχουμε μια δεξια κυβερνηση και μια φιλοδεξια αντιπολιτευση

jimpan