Kuantum Dolanıklık Nasıl Yapılır?

preview_player
Показать описание
Diyelim dolanık fotonlar üretmek istiyorsunuz. Nasıl yapacaksınız?

#Shorts #Dolanık #Kuantum

***

📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı

Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz:

Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤

***

BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

💪 *DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN:* Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, _yalnızca_ okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz):

Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤

evrimagaci
Автор

Artık dolanık fotonlar üretmeye başlayabilirim teşekkürler Mert abi.

walexis
Автор

biz fotonumuzu hep evde yaparız, dışarıda içine ne kattıkları belli değil

onuronur
Автор

Dolanık foton tarifi, malzemeler... 📄🖊

irmg
Автор

Hiçbir şey anlamayan kardeşim yalnız değilsin.

onuravc
Автор

Lineer olmayan fotonik kristal varda lazeri nereden bulacağız ya 😂

blackvi
Автор

DAHA FAZLA FİZİK/KUANTUM VİDEOLARI İSTİYORUZZ!!

selimsar-
Автор

"Köpeğinize kuantum fiziğini nasıl öğretirsiniz" kitabında vardı ışığın polarizasyonu hatta John Bell'in kuantum etkilerinde ışık hızının ekstra bir sınır olup olmadığını görmeyi amaçlayarak(EPR paradoxu) tasarladığı deneyde de bu polarizasyon kullanılmıştı. Kitabı tavsiye ederim.

egemenkurt
Автор

Bu bilgiler bana fazla geldi galiba, videodan hiç bir şey anlamadım.

IsimsizBiriYouTube
Автор

Bu konunun uzun videosu gelmeli. İlgi çekici

efeeminaksoy
Автор

Tişörtü bir tek ben mi farkettim hem yaşayan hem ölen kedi

mervedem
Автор

Bu konu hakkında uzun video gelse çok güzel olabilir ilgi çekici bir konu

batuhangucer
Автор

İki kristali yan yana koymak fotonların yönünü (polarizasyonunu) ayırır, ama fotonları birbirine bağlı hale getirmez. Yani bu şekilde kuantum dolanıklık oluşmaz. Dolanıklık için fotonların “birlikte yaratılması” ve “birbirine bağlı olması” gerekir, bu da özel bir düzenek ve süreç gerektirir

noahdenn
Автор

Yüz binlerce km ötedeki fotonu o anda nasıl gözlemleyebiliyoruz? Gerçek dünyada bunu hangi araçlarla ölçüyoruz? Hatta birçok anlatıda “Evrenin hangi köşesinde olursa olsun” gibi ifadeler kullanılıyor. Bunu ölçmemiz olanaklı mı?

feşTR-
Автор

If he (Einstein) still alive now, he would say "I won and I lost on this subject. Thanks!"

buster
Автор

Arkadaşlar kuantum dolanıklığını araştırırsanız en sade haliyle Ayhan Tarakçı da ele almıştı bu konuyu videoyu o şekilde anlayabilirsiniz. Ben anlaybildiğim kadarı ile aktarayım hatalarım varsa boşlukları araştırarak doldurabilirsiniz. Aynı kaynaktan çıkan atom altı parçacıklar ayrıştırıcı yüzeylerden geçerek dolanık ikizlere dönüşüyorlar. Dolanık elektron veya foton gibi atom altı bu parçacıklar ikizleri ile bildiğiniz yapışık ikiz gibi hareket ediyor ( benzetmem çok doğru olmayabilir) aralarında ne kadar mesafe olursa olsun birine yaptığınız etki anlık olarak diğerinde de gözlemleniyor. Yani A fotonunu itele B ile arasında ne kadar mesafe olursa olsun o da iteleniyor. Kuantum dolanıklığı ışık hızından dahi hızlı hatta ne hızı anlık olarak eş zamanlı işliyor anlayacağınız. Bunlar niye dolanık neden mesafe tanımaksızın birbirinden etkileniyor ve bunu kullanmayı başarırsak en azından bilgiyi, ışığı, bir yayını vesaire evrende mesafe sınırı olmadan anlık olarak nasıl yayınlayabiliriz bu sorular üzerinde yoğun çalışmalar var. Yani çok iyi bir mühendislik ile kuantum ışınlamaya (insan değil bilgi veya yayın ışınlamak hemen uçmayalım anlık internet ya da marsta dolanan astronotun tekine dünya kupası maçını kelimenin tam tamına anlamıyla “sıfır gecikme” ile izletebilmek gibi) dönüşebilecek bir olay bu. Hatta yapılabildiği deneyler bile mevcut olabilir veya kullanılıyor da olabilir son duruma bakmadım. Işıktan çok daha etkili bir aktarım yolu. Ama o mesafeler nasıl aşılıyor nasıl anlık bir ilişki var bu ikiz parçacıklar arasında bunun en derininde yatan fiziksel kurallar bir sır niteliğinde şimdilik. Elektron nasıl ya da niye tünelleme yapar bu da Einstein gibi bir çok bilim insanının kafasını kemiren sorulardan biri.

devilichus
Автор

Bununla ilgili daha uzun video olsaydı daha ayrıntılı görebilirdik . Ancak kısa bir video bile bizi bilgilendirir 👍🏻🙂

ibrahimcal
Автор

Çağlar bey Einstein’in çalışmalarının günümüz dünyasının teknolojisine kattıkları ile ilgili bir video yapabilir misiniz? “Pragmatistlerin Gözünden Einstein’’ tarzı bir başlık olabilir mesela.

yozturk
Автор

Elektronlar neden negatif ve protonlar neden pozitif yüklüdür? Lütfen bununla ilgili bir video yapar mısınız çağrı mert hocam?

Sidar-Cakar
Автор

Valla bu kadar emeğe karşılık bişeyler yapayım dedim ama hiçbirşey anlamıyorum yinede keyif alıyorum takibe devam 😄 🤟

mekinkatrcoglu