Bunun Nesi Güzel - Istanbul Modern Sanat Müzesi

preview_player
Показать описание
İstanbul Modern Sanat Müzesi'ni inceliyoruz. Biraz detaylara boğulacağız.

İzleme sonrası notları;

- Yanlış anlama olmasın, camlarda yeşerme kötüdür gibi bir argüman söz konusu değil. Hatta alakası yok. Tasarımın arayışına göre değişir. İzmir'deki örnekte özellikle yeşil cam tercih edilmiş olması muhtemel.
- Güneş hareketlerine cephenin verdiği reaksiyon tasarımın bir parçası. Proje grubunun notlarında da ışığın cepheyle ilişkisine dikkat çekilmiş.
- Camlardaki yeşile kayma eğilimi camın içerisindeki demir madeninden kaynaklı. Bu yeşermenin önüne geçilmesi için üreticilerde demir içeriği seyreltilmiş "clear, çok clear, aşırı clear" tipi camlar mevcut. Tabiki bunun da bir maliyeti var.
- Yorumlarda hatırlattılar, ortogonal yerine ortodontik gibi bi'şeyler demişim. SS alın, yarın öbürgün dalga geçersiniz.

* Gevreklik, süneklik konusunda, mesela galeta gevrek, acıbadem kurabiyesi sünek.
* Derzler: İki yapı elemanı birleşim hattında oluşan (veya özellikle oluşturulan) aralık.
* Yansıma konusunda özellikli cam: Camlardaki yansıma önleyici özelliğin adı markadan markaya değişebilmekle birlikte genelde "anti reflekte" diye geçiyor.
* Rıht: iki merdiven basamağı arasında kalan düşey yüzey. Cümle içinde kullanalım. "Açık alan merdivenlerinde rıht yüksekliğini 15cm'den yüksek yapanın yatacak yeri yoktur."
* Düşey sirkülasyon holü: Merdiven holünün daha mimarcası. İçine asansörleri falan da alabilir.
* Küpeşte: Korkuluklarda, elimizle tuttuğumuz bölüm diyelim.
* Kontrast: Renklerdeki karşıtlık.
* Lamine Cam: İki camın aralarına farklı özelliklerdeki filmler ile yapıştırılmasıyla oluşturulan cam sistemi. Filmin özelliğine göre bomba dayanımına kadar varan iyileştirmeler yapılabiliyor.
* Temperli Cam: Isıl işlemlerle camların mekanik dayanımını artıran, kırılganlığını azaltan bir uygulama. Temperli camlar kırıldığında "tuz-buz" olarak dağıldığı için yaralanmalara karşı da önlem amaçlı kullanılır.
* Yapıştırma Uygulama: Karmaşık yapılarda (standart apartmanları, villaları falan kastetmiyorum yani) bu tip teraslarda yükseltilmiş döşeme uygulaması yaygın. Yani döşeme plakları ayaklar üzerinde duruyor. Burada o şekilde uygulanmamış demek istedim. Başka incelemelerde detaylarına gireriz.
* 2+2 dört kat Cam: İki korkuluk arka arkaya göründüğü için.
* Fuga: Çizgisel, küçük boşluklar olarak değerlendirebilirsiniz. Minik bir fuga ayrımıyla bir çok malzeme kesişimi hemen mimarca bir dile dönüştürülebilir.
* Terazi: Su yüzeyi gibi, "kusursuz yatayda" anlamına gelen tabir.
* Gönye: Sahada 90 deree dönüşlerdeki kusursuzluk için tarif edilir. Cümle içinde kullanalım: "Selim Usta duvarlarda gönye hatası var mı? Seramik başlangıcını ona göre belirleyelim"
* Şakül: Sahada yerçekimi vektörüne verilen isim (sanırım çekül kelimesinin zaman içinde bükülmesiyle ulaşılmış, emin değilim). Tam dik yani. Örnek veriyorum: "Pisa Kulesi'ndeki şakül bozukluğu 4 metreye yakın."
* Elektrostatik fırın boya: Basitleştirelim. Metal yüzeylere uygulanan, hem grafik amaçlı, hem paslanma önleyici, homojen ve profesyonel bir boyama yöntemi. Sahada yapılabilen bir uygulama değil. Üretimler fırınlarda boyandıktan sonra sahaya transferi yapılır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

akustik kusuru daha anlaşılır kılmak için video sesine efekt yapacak kadar ince düşünülmüş bir video. Bu tarz inceliklerin hastasıyız emek kokuyor elinize sağlık

Emreerun
Автор

Mimarinin M'sinden anlamam, en ufak bir bilgim yok, ama bu adam anlatırken sanki iki meslektaş karşılıklı konuşuyormuşuz gibi her dediğini anlıyorum. Hayret edersin!

cenkd
Автор

Hiç mimari ilgim ve bilgim olmamasına rağmen beni içine çekti anlatımın ve örneklemelerin sadeliği. En yakın zamanda Eskişehir OMM ile ilgili inceleme de görmek isterim; doğal malzemeler ile yapılması zor bir yapı gibi duruyor.

erimerimtuzlu
Автор

Hocam videoya özen verdiğiniz yaptığınız düzenlemelerden anlaşılıyor, akustik nüansı, özel hayatınızın bir parçasını kesmeden videoya koymanız ayrı bir incelik olmuş. Ben tıp öğrencisiyim, haliyle bilgim yok ama videolarınızı izledikten sonra örneğin Bağdat Caddesi’nden geçerken bahsettiğiniz ayrıntıların üstünde durarak dolaşmaya çalıştım. Aslında kullanılan malzemeler ve ortaya çıkan resim mimarın hayal dünyası hakkında da fikir veriyor tıpkı bir sanat eseri gibi, dolayısıyla mimarlıkla sanatın ne kadar iç içe olduğunu anladım. Teşekkür ederim. ( Umarım bu konu başlığı altında daha fazla video çekme imkanına kavuşursunuz zira sizden başta Saraylarımız olmak üzere Karaköyü Beyoğlunu dinlemeyi çok isterim.)

yigitisk
Автор

video içerisinde kullanılan alltyazıda referans belirtip açıklama kısmında tüm referansları tanımları ve mizahi dokunuşlarla günlük hayattan kullanımlarıyla birlikte vermenize bayıldım
burası gerçekten aidiyet oluşturan bir seri oluyor 👌👌👌videolar arasında kurgulardaki şaşırtmalar ve sürprizler filan, elinize sağlık

arch
Автор

instagram da izlemiştim tekrar izledim ağzınıza sağlık, şu ekolu kısma her izlediğim de hayran kalıyorum çok iyi fikir hocam, saygılarr

visionofmiralp
Автор

Konunun uzmanlarına ya da uzman adaylarına olduğu kadar, benim gibi sadece öğrenmek isteyen insanlara da, bir yapıya baktıklarında neleri görmeleri gerektiğine dair bakış açısı kazandıran eğitici videolarınız için teşekkürler.
Sunumu hem görsel hem de işitsel anlamda destekleyecek ögelerle bezeyip, güzel bir jargonla bütünleştirince ortaya bu örnekteki gibi enfes bir sonuç çıkıyor. Aradaki küçük espriler ise gülümsetiyor.
Keyif alarak izliyorum.

Umuterg
Автор

Bir tasarımcı olarak çok beğenerek izliyorum. Bir mekana girdiğimizde böyle detaylara bakmaktan kafamız orda burada geziniyoruz. Sizi çok iyi anlıyorum. Emeğinize sağlık

tunagoksel
Автор

mimarım diyemiyorum ama mimarlık mezunuyum hatta doktora terk :) yaptığınız işi çok beğeniyor ve takdir ediyorum. hatta tez konu önerilerimden biri mimarlık ve medya ilişkisi üzerineydi çünkü iyi tasarımları daha sık görebilmemizin bir koşulunun da eleştirel kültürün kullanıcılar arasında yaygınlaşması olduğunu hep düşünmüşümdür. teşekkürler!

angutmezigigneb
Автор

Güzel bir incelemeydi. Mimarlık öğrencisi olarak bu detayları sizinle görmek çok keyifliydii.:))

tugcenurgrsy
Автор

Bu ne ya. İlk kez bu konuda bir video izledim. Aslında yanlışlıkla açtım ama üzerime çığ gibi düşen bilgiler, videoyu kapatmamı engelli. Bu alanda cahil olduğumu biliyordum ama cahilliğimin sınırsız olduğunu bilmiyordum. Ellerinize sağlık. Özellikle akustik konusunun anlatıldığı yerde, anlatımı güçlendirmek amacıyla ses efekti yapmanız çok şık olmuş. 👏👏👏

bilalnadir
Автор

Mimar değilim ama çok keyif alıyorum bu kanaldan

Av.DogaEser
Автор

Bir mimar olarak ve fobisi yükseklik olan bir insan evladı olarak söylüyorum bu şefaf korkuluklu, arası boşluklu basamakalar ve uzun mesafade handle olmayan merdivenler biz acaip korkutuyor . İnanın çıkarken yere yapışmak istiyorum . İstanbul modernde de öyle odu mahremiiyet umrumuzda değil. Allahtan asansörler çok güzel çalışıyordu .😇

Mimar-Oz
Автор

Ne yazık ki R. Piano'nun en niteliksiz, en sıradan, en heyecan vermeyen tasarımı.. İstanbul Modern, dopodan döndürme eski yerinde kalsaydı da pek ala olacakmış.. İnş kalitesi de vasat..
Paraya yazık olmuş.. !!! Üzücü..
Yine de, Eczacıbaşı, Bilgili ve Doğuş grubunun girişimi her türlü övgüyü hak ediyor.. Kendilerine saygı ve tşkler..

erbilcoskuner
Автор

Dışarıdan basit konteynırları anımsatıyor. İçi de -görsel açıdan- iyi değil. Sanat yuvası olan bir yapının bu görüntüye sahip olması ve ödüllü bir mimara yaptırılması trajik 🥲

Bilgilendirici video için teşekkürler.

justwatch
Автор

Konsept Sanatçısıyım, estetik ve tasarım kaygıları her zaman önceliğim, bu videoların bana ne kadar vizyon kazandırdığının anlatmamam, umarım devamı gelir.

Serdicim
Автор

Abi birşeyler anlatıyorsun konu biyere varmıyor ama yine de biz seni anlıyoruz ve severek izliyoruz

TahsinAlnack
Автор

Oh be, Hay Allah razı olsun, yayında ve yapımda emeği geçenlere, her şey ince ve nüktedan 🎉

NorthWestTR
Автор

Yenge'nin mesajini da okumuşsundur 😀. Kurgu muydu? Doğal bir an mıydı ? Tam anlayamadım 🧐ama akis icinde guzel bir an oluşturdu. Esinize de selamlar...

pherhatt
Автор

Hocam emeğinize sağlık, bu tarz okumalar çok değerli ve ufuk açıcı. Ne olur 3 5 bin kişi bile olsak bu tarz videoların devamı gelsin 😊

azdcn
join shbcf.ru