Bunun Nesi Güzel - Bulgur Palas

preview_player
Показать описание
İstanbul, Cerrahpaşa'da yer alan Renova Restorasyon'un tasarımı, Bulgur Palas'ı inceliyoruz. Yine detaylarda boğulacağız.

Birçok marka da görünmüş, başıma iş açılmasın. #işbirliği, #reklam falan filan.

İzleme sonrası notları:

* Bugünün yapısal beklentilerinde ısıl geçirimsizlik performansı çok önemli. O yüzden katmanlaşma olmadan, sadece dolu tuğlalarla bir dış cephe duvarı yapılması gerçekçi değil. (Bakmayın siz. Türkiye'de 5cm eps mantolama yapılınca yeterli zannediliyor. Bugün aldığımız önlemlerin yetersizliğine 10-15 sene sonrasında çok şaşıracağız, detaylarını bir başka videoda anlatacağım.)
* Bugün yapılarımızda yüksek tavan göremiyor olmamızın çok sebebi var. Ama hepsi dönüp dolaşıp regulasyonlara ve maliyete geliyor. Her bölgenin plan notları ve mevzuatları farklı olabildiği için genel bir şey söylemek zor. Ama neticede devlet yarın öbürgün asma kat yapıp alan artırmanızı istemiyor. Denetleyemediğini, kafadan sınırlıyor (toplam yapı yüksekliği sınırı olan bölgeler var, oralardaki sınırlama gerekçeleri daha farklı, uzun konu özetle) Bunun yanında kat yüksekliklerini fazla yapınca betonarmesinden duvarına, sıvasından cephesine her kalemde maliyetler katlanarak artıyor. Bunun yanında ısıtma/soğutma yükü de benzer şekilde yükseliyor.
* Isıtma/soğutma sistemlerini sulu sistem ve gazlı sistem olarak ikiye ayırabiliriz (teknik bir kategori olmayabilir, piyasa notları bunlar). Ev tipi radyatörler veya yaygın fancoil sistemleri sulu sistem olarak çalışır. Yaygın split klimalarda olduğu gibi bu yapıdaki örnek ise gazlı sistem. Özetle mevzu şu. Dış ünite ısıtma/soğutma işlemini gerçekleştiriyor. Daha sonra soğuttuğu su veya gazı iç ünitelere göndererek enerjinin (negatif veya pozitif) fanlarla iç mekana dağıtılmasını sağlıyor.
* Diffüzörlü aydınlatma demek, ışık kaynağının önüne konulmuş, ışık kaynağını dağıtan yüzeyler. Buradaki profil aydınlatmalarda bu işi pleksiyle yapmışlar. Işığı daha dağıtarak paylaştırdığı için daha gölgesiz, yumuşak bir aydınlanmaya imkan verir.
* VRV aslında Daikin markasının trademark'ı. Bu sistem diğer markaların ürünlerinde genelde VRF ismiyle kullanılıyor.

----

* Taşıyıcı Strüktür dediğim şey taşıyıcı sistem. Bir mühendis arkadaşım dalga geçmişti, siz mimarlar bu strüktür kelimesini çok fazla kullanıyorsunuz diye.
* Isıl performans aslında birçok başlığı içerisinde barındırıyor. Isıl geçirimsizlik performansı desem daha doğru olurmuş.
* Yükseltilmiş döşeme diye aratsanız, karşınıza muhtemelen enkapsüle çelik veya folyo kaplı yonga levha paneller ve ayak setleri çıkacaktır. Ama teknik olarak bir karkas üzerinde yükseltilmiş, altı boş olan tüm döşeme sistemlerine yükseltilmiş döşeme diyebiliriz.
* Kritik dirsek noktalarından kastım, yükseltilmiş döşeme altındaki elektrik tavalarının dönüşleri. Standart bir yükseltilmiş döşeme uygulamasında tüm panelleri rahatlıkla kaldırıp geri takabilirsiniz. Böylece nereye müdahale gerekse kolaylıkla erişebilirsiniz. Ama buradaki ahşap döşeme sistemi tak-çıkar prensibinde çalışmıyor. Bu sebeple olası ilave kablolama ihtiyaçları, bakır boru, drenaj erişimleri için bu kapakları gerektiğinden sık yaptıklarını düşünüyorum.
* Sıva üstü/Sıva altı söylemindeki sıva kısmını çok dikkate almayın. O genel bir anlatım. Sıvasız duvarda da (buradaki tuğla örneğindeki gibi) duvarın içerisine değil de üzerine eklenmiş uygulamalar "sıva üstü uygulamalar" başlığında birleştirilir.
*Elektrostatik fırın boya, metal yüzeylere uygulanan, yüksek örtme kabiliyetli, paslanmaya karşı güçlü koruma sağlayan, nitelikli bir boyama uygulaması. Sahada yapılamaz, fırınlarda gerçekleştirilir. Daha sonra ürünler şantiyeye transfer edilir. Fırın boyalı metal işlerinde prensipte tekrar kaynak yapılmaz (bozulur boya sonuçta ve rötuşlarını çok belli eder)
* Spiro kanallar adından da anlaşılacağı üzere dairesel kanallar. Dikdörtgen kesitli galvaniz kanallara göre daha maliyetli. Eğer bu bir soğutma kanalıysa izolasyonu da içerisinden yapılır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İBB kültür restorasyonlarını kıymetli bulmakla birlikte eleştirel olarak incelendiği bir içerik görmek çok iyi oldu.

oniMaskk
Автор

Alakam olmayan bi sektordeki icerigi bile enfes bir sekilde izletiyorsunuz tebrik ederim

JrVigilante
Автор

Bir mimar olarak mimari tasarım problemlerini genelin de anlayabileceği şekilde sıkmadan anlatan, akıcı ve bir o kadar da bilgilendirici bir kanal olduğu için çok mutluyum. Bir arkadaş yazmış ama Eryaman hakkındaki düşüncelerini ben de keyifle izlemek isterim.

alemsahcakmaklioglu
Автор

Biz Anadolu yaksında oturuyoruz ama Bulgur Palas'a iki kez gittik. Fırsat oldukça da gitmeyi düşünüyoruz.
Hem sergi hem kütüphane hem de seyir terası ile çok hoşlandığımız bir yapı oldu. Çocukluğu oralarda geçmiş bir arkadaşımızın anlattığına göre onlarca yıl metruk kalmış, ayyaşların berduşların mekanı olmuş. Böyle bir pırlantanın yıllarca o halde kalması ne kadar acı. İBB'ye helal olsun.

muratciftci
Автор

Keşke Tıp ya da Mühendislikle ilgili de bu tarz genele hitap eden kanallar olsa. Diğer branşlar Sedat hocamdan feyz alırlar umarım. Elinize sağlık hocam

orsatorio
Автор

Açar açmaz baştan sona sıkılmadan izledim. Tebrikler

mustafadenizuysal
Автор

İki gün önce gittim, binaya hayran kaldım ve iki gündür "acaba şu youtube'daki mimar ne der burası için?" diye düşünüyordum... Kalp temizliğimi doğrulayan bir içerik olarak alıyorum bunu.. ihtiyacım var böyle olumlamalara.. cheers 🙌

onuryldrm
Автор

Renova Restorasyon ekibi olarak video için teşekkür ederiz. 🤍

merveturan
Автор

Siz değinmemişsiniz ama yapının bizim çok beğendiğimiz bir özelliği var: Her bir köşesi, her bir katı diğerinden farklı ama hiç bir uyumsuzluk duygusu vermiyor. Restorasyon ne kadar aslına uygun bizim anladığımız bir şey değil ama dekorasyonu da çok başarılı bulduk. Biz bu yapıyı çok sevdik.

muratciftci
Автор

Sizin sayenizde hiçbir bilgim olmayan bir alanda ufak tefek de olsa yeni bilgiler öğreniyorum. Teşekkürler emeğinize sağlık.

emregkc
Автор

Son sözlerinizi Bulgur Palas’a gittiğimde söylemiştim: “Bu tip mekanlar Türkiye’de olduğunuzu unutturuyor.” daha çok böyle mekana ihtiyacımız var 🙏🏻

nz
Автор

Kemerli doğramaların tamamı %100 ahşap. Böyle kıymetli bir eserin restorasyon projesine katkıda bulunmuş olmak, pencelerinin bir partisini çizmiş olmak bi’ iç mimar olarak gurur verici☺️

haceracikgoz
Автор

Yeni videonun verdiği keyif, her hafta olsa keşke.. Biraz edit kalitesi düşüp adet yükselse çok güzel olmaz mı ?

ozoren
Автор

Bu seriyi çok beğeniyorum. Aynı şekilde "Bunun Nesi Çirkin" serisi de yapılabilir ancak orada eleştiri kaldıramayan yapı sahipleri ya da mimarlar biraz saldırgan bir tutumla açacakları davalarla baş ağrıtabilir.

hasansaburlu
Автор

Mimari anlatım bu kadar mı keyifli olur çok sürükleyici iyi ki varsınız

jus_garbi
Автор

Yine harika video. Vakit buldukça devam edin lütfen video atmaya. Susayınca şöyle güzel soğuk bir su içeriz ya ohh bee diye. İşte senin incelemelerin de böyle bir şey.

BoltarSome
Автор

Eğitimsiz bir göz olarak bina bana sıcak ve sakin bir ortam hissi yarattı. Anlatınız işi hiç bilmeyen bir vatandaşa bile anlam kolaylığı sagliyo basarilar.

gulcin
Автор

mimari eserlerle veya mimarlık ile uzaktan yakından alakam yok ancak anlatış tarzınız o kadar iyi ki neredeyse her videonuzu sıkılmadan izledim. incelediğiniz yerler de ayrı bir keyifli olduğundan ortaya çok iyi işler çıkarıyorsunuz. sevgiler..

dorukwyu
Автор

Bu işlerle kesinlikle alakam yok (bu videoya kadar). Herkese hitap etmen ve gerçekten anlatırken gayet merak uyandırıcı olman çok etkileyici. Abone olundu.

mulderkoala
Автор

Ne tatlı kanal ya, çok keyif aldım bir dijital sanatçı olarak.

otgunz