filmov
tv
Akran zorbalığına karşı ne yapmalı?
Показать описание
Bazı çocuklar akran zorbalığına maruz kaldığında bunu ailelerine kolaylıkla ifade ederken bazı çocuklar bundan kaçınır. Peki hangi durumlarda çocuğumuzun akran zorbalığına maruz kaldığından şüphelenmeliyiz;
-Eğer çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa
-Okuldan geldiğinde sinirli ve üzgün oluyorsa
-Arkadaşlarıyla zaman geçirmek istemiyorsa
-Ders başarısında düşme, içe kapanma gibi belirtiler gözlemliyorsak o zaman endişelenmemiz gerekebilir.
Ayrıca çocuklarda baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler de görülebilir.
Uykuya dalmada güçlük, kolay ağlama, çabuk duygusallaşma gibi fiziksel ve somatik belirtiler gözlemlenebilir.
Bizim yapmamız gereken bu süreçte çocukla ilişkimizi iyi tutmak ve yaşadığı sorunları bizle paylaşabileceği ortamlar oluşturmaktır.
Öncelikle çocuğumuz bu durumdan bahsettiğinde sakince ve duyarlı bir şekilde tüm dikkatimizi çocuğumuza vererek dinlemeliyiz.
Dinlerken neden daha önce bize söylemediğini sormak veya o esnada ne yapması gerektiğini söylemek çocuğun duygularını tam olarak ifade etmesinin önüne geçecektir.
Sorunu sizinle paylaştıktan sonra size gelip bunu anlatarak çok doğru bir davranışta bulunduğunu çocuğunuza ifade etmelisiniz.
Çözüm için kendisinin de fikirlerini alarak öğretmeni ve okul yönetimiyle irtibata geçmek uygun olacaktır.
Zorbalık yapan çocuklar çoğu zaman kendilerine göre fiziksel veya psikolojik olarak zayıf kişileri seçme eğilimindedirler.
Bu nedenle bu durumun tekrar etmemesi için çocuğun çekingenlik ve özgüven sorunları için profesyonel yardım almak uygun olacaktır.
Комментарии