Στο Μπεράτι, την «Πόλη με τα χίλια παράθυρα»

preview_player
Показать описание
Το Berat, γνωστό σε μας με το εξελληνισμένο όνομα Βεράτι, είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς στο ηπειρωτικό κομμάτι της Αλβανίας, χάρη στη φήμη που το συνοδεύει ως «Πόλη των Χιλιάδων Παραθύρων». Λόγω του ότι τα σπίτια οικοδομήθηκαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο ώστε να ανταποκριθούν στην επιβαλλόμενη διάταξη του φυσικού φαραγγιού του Οσούμ, όποιος αντικρίσει την πόλη από απέναντι έχει την εντύπωση ότι τα παράθυρα είναι αναρίθμητα και ότι τον «κοιτούν» όλα μαζί.

Με τον ποταμό Οσούμ να το διασχίζει και με το πευκοδάσος του βουνού Τομόρ να το περιστοιχίζει, το Berat διαθέτει πολύ όμορφο τοπίο ηπειρωτικού τύπου.

Σύμφωνα με ένα αλβανικό θρύλο, το βουνό Τομόρ ήταν κάποτε ένας γίγαντας, που πάλεψε με έναν άλλο γίγαντα, τον Σφίραγκ, το βουνό στην αριστερή όχθη, διεκδικώντας μια νέα κοπέλα. Σκοτώθηκαν και οι δύο, και τα δάκρυα της κοπέλας σχημάτισαν τον ποταμό Άψο (Οσούμ).

Επισκεφτήκαμε το Τζαμί του Σουλτάνου (Xhamia e Mbretit), το αρχαιότερο στην πόλη, που ανεγέρθη κατά την εποχή του Βαγιαζήτ Β΄ (1481 - 1512), και είναι αξιοσημείωτο για τη θαυμάσια οροφή του.
Επίσης ακριβώς δίπλα, τον Τεκέ Χελβετί, χώρο λατρευτικών τελετών του τάγματος Χελβετί των Σούφι, ο οποίος υπάρχει από τον 15ο αιώνα, αλλά ξαναχτίστηκε το 1782 –αυτή τη μορφή βλέπει κανείς στις μέρες μας. Το μιχράμπ στην ανατολική πλευρά είναι διακοσμημένο με σταλακτίτες, ενώ πολύ ξεχωριστή είναι και η οροφή, όχι μόνο για τα έργα ζωγραφικής της, αλλά και για τη μπαρόκ αισθητική της, που πάρθηκε από τη Δύση και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της ισλαμικής τέχνης.

Κοντά στον τεκέ, λένε πως έχει ταφεί και ο Σαμπατάι Τζβι, μια πολύ ιδιαίτερη ιστορική φιγούρα. Ήταν Εβραίος από τη Σμύρνη, ο οποίος το 1660 ανακήρυξε τον εαυτό του σε Μεσσία και άρχισε να κηρύττει στους συμπατριώτες του την ανάγκη επιστροφής τους στη Γη της Επαγγελίας. Τον ακολούθησαν χιλιάδες Εβραίοι που μαστίζονταν από τη φτώχεια, εντούτοις η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπλόκαρε τα σχέδια αυτά και τον συνέλαβε για «διατάραξη της ειρήνης», υποχρεώνοντάς τον να γίνει Μουσουλμάνος πριν τον εξορίσει δια βίου στο Μπεράτ.

Η παλιά πόλη του Berat βρίσκεται εντός του κάστρου και αντανακλά τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για την οποία ήταν καίριας σημασίας προμαχώνας απέναντι στις επιδρομές Σλάβων και Βουλγάρων.

Τα κτίρια που υπάρχουν εντός του κάστρου χρονολογούνται στον 13ο αιώνα, ενώ οι πολλές εκκλησίες στέκονται μάρτυρες για το γεγονός ότι ο πληθυσμός που κατοικούσε εκεί ήταν χριστιανικός.

Οι εκκλησίες του φρουρίου έχουν καταστραφεί με τα χρόνια και διατηρούνται μόνο μερικές. Η εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας (13ος αιώνας) έχει αγιογραφίες του 16ου αιώνα από τον αγιογράφο Νικόλα, γιο του διασημότερου υστερομεσαιωνικού Αλβανού ζωγράφου, του Ονούφρι.

Η εκδρομή έκλεισε με το ηλιοβασίλεμα, με ποίηση Μιχάλη Κατσαρού και μουσικές Νίνο Ρότα στο Πανόραμα του Κάστρου με την υπέροχη θέα στην πόλη!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Αφου ειναι τοσο ομορφο το Μπεράτι, γιατι οι Αλβανοι, ηρθαν ολοι εδω;;

ΕλένηΠαναγιωτοπούλου-ψπ
Автор

mperati ti anamnesis apo dekaetia tou 80, to proto tragoudi einai aristurgyma. orea xronía ftoxia ala gemata. me agapi tora exo lefta ala den exo agapi. tellika ola eina Danika.

nikoreality-nn
Автор

Δεν μας δείξατε το κυριότερο. Εκει ψηλά στο κάστρο, δεν μας δειξατε την προτομη του Μ. Κωνσταντινου, που εποπτεύει απο κει το

evitasym