Δ. Γιαννακάκης Κ. Αβυσσινός (Παρέα Στον Κάβο Σίδερο) - Στον Άγιο Ισίδωρο Κοντυλιές με Βιολί

preview_player
Показать описание
Ηχογράφηση σε κασέτα 1987. Κάθε χρόνο 4 του Φλεβάρη ανήμερα του Αγίου Ισίδωρου στο βορειοανατολικότερο ακροτήρι της Κρήτης στην Σητεία, μαζευόταν προσκηνητές τασηματάρηδες μερακλήδες να τιμήσουν τον ασκητή Άγιο και να γιορτάσουν την γιορτή του. Τόπος ιερός απ' τους αρχαίους χρόνους, διπλα από το εκκλησάκι βρίσκονται ερήπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Σαμωνία Αθηνά, τον όπιο έφτιαξαν οι Αργοναύτες κατά την μυθολογία, έτσι ονομάστηκε ακρωτήριο Σαμώνιο και μετέπειτα Κάβο Σίδερο από το όνομα του Αγίου.
Σήμερα η περιοχή ανήκει στο πολεμικό ναυτικό και ανοίγει δυο φορές τον χρόνο για τους πιστούς. Είναι πλέον πόλος έλξης για πόλους από όλη την Κρήτη και εκτός, που έρχονται για να προσκυνήσουν την χάρη του Αγίου και για να θαυμάσουν την ομορφιά του απόμακρου αυτού τόπου.

Διονύσης Γιαννακάκης: Βιολί
Κωστής Αβυσσινός: Κιθάρα Τραγούδι
Παρέα / Μαντινιάδες:
Αντώνης Βαρδάκης
Μιχάλης Μαστροπαύλος ή Βιτσήλας
Νίκος Αστροπεκάκης ή Αστρόπεκας
Στέφανος?
Γιώργης Καζαμίας
Γιάννης Ζερβάκης
Γιάννης Βουτυράκης
Μηνάς Μαστοράκης
Γιάννης Κουνενός

Έρευνα Δημιουργία: Αλέξης Κοσκίνης Μιχάλης Γιαννακάκης
Αρχείο: Γιάννης Βαρδάκης από της ηχογράφησης του πατέρα του Αντώνη Βαρδάκη

Το Κάβο Σίδερο είναι το βορειοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, γνωστό και ως ακρωτήριο Σαμώνιο και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού μας διηγείται:

«Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες με την Αργώ, γυρίζοντας από την Κολχίδα, προσπαθούσαν να βγουν στην Κρήτη για προμήθειες, μετά από μια μεγάλη τρικυμία. Όμως ο Τάλως, ένας γίγαντας από χαλκό που είχε κατασκευάσει ο Δαίδαλος και που προστάτευε το νησί περιτρέχοντάς το τρεις φορές την ημέρα, δεν τους άφηνε, καθώς πετούσε βράχους στη θάλασσα. Ο Τάλως έπαιρνε τη δύναμή του από ένα υγρό που έρεε στο σώμα του και έκλεινε με ένα καρφί, το οποίο ήταν στη φτέρνα του. Η Μήδεια τον μάγεψε και κατάφερε να βγάλει αυτό το καρφί από τη φτέρνα του. Έτσι χύθηκε το αίμα του και ο γίγαντας σωριάστηκε στη γη. Βγήκαν τότε σε αυτόν τον όρμο οι Αργοναύτες και έφτιαξαν το ιερό της Σαμωνίας Αθηνάς. Τα θεμέλιά του σώζονται κάτω από την άμμο. Εδώ συναντιούνται η Μυθολογία, η Ιστορία και η Αρχαιολογία».

* Για το ακρωτήριο Σαμώνιο ο Σεβ. Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μας είχε ενημερώσει ότι αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων καθώς από την περιοχή αυτή διέπλευσε ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας προς τη Ρώμη, πριν ναυαγήσει στους Καλούς Λιμένες. Επίσης, όταν οι Άραβες κατέκτησαν την Αίγυπτο, διωκόμενοι μοναχοί από την Ιερά Μονή του Αγίου Ισιδώρου κατέφυγαν στην Κρήτη και ίδρυσαν το μονύδριο του Οσίου Ισιδώρου στο ανατολικότερο σημείο της Μεγαλονήσου.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ε ρε τι ενέργεια στροβιλίζεται εκεί στον Κάβο Σίδερο!

TSOPSKG