14 Soruda Kirada Arabuluculuk

preview_player
Показать описание
#kiracı #kiraartışı #arabuluculuk #kiradaarabuluculuk
Kiracı - kiraya veren arasındaki uyuşmazlıklarda 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle arabuluculuk dava şartı yani zorunlu hale geldi. Bu videoda kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk konusunda merak edilen, tartışma konusu olan tüm konulara değinilerek cevap verilmeye çalışılmıştır.

Stajyer Avukat Dila Çilesiz'in sorduğu ve cevapladığım videodaki konu başlıkları şu şekilde:

00:01 Giriş
00:55 1- Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulaması nasıl ve ne zaman başladı?
01:24 2- Mevcut davalarda arabuluculuk nasıl olacak?
01:58 3- Hangi kira uyuşmazlıkları dava şartı kapsamında?
02:31 4- Dava şartına tabi olmayan kira uyuşmazlıkları var mı? İcra takibi, itirazın kaldırılması ve itirazın iptalinde dava şartı arabuluculuk var mı?
03:52 5- Finansal kiralama / leasing sözleşmelerinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk uygulanır mı?
04:40 Bir uyuşmazlık hem ticari uyuşmazlık gem de kira uyuşmazlığı bakımından dava şartına tabi ise nasıl olacak?
05:34 6- Ecrimisilden kaynaklı uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava şartı mı?
05:46 7- Konut kiralarındaki yüzde 25 sınır arabuluculukla aşılabilir mi? Yüzde 25 sınırın üzerinde kira artışı konusunda anlaşmak mümkün mü?
08:03 8- 5 yılı dolduran kira sözleşmelerinde artış orantı nasıl olur ve arabuluculuk anlaşması nasıl yapılır?
09:08 9- Arabuluculuk anlaşmasıyla TÜFE orantı üzerinde kira artışı yapılabilir mi? Bu şekilde bşr kira sözleşmesi düzenlenebilir mi?
10:33 10- Kira uyuşmazlığında arabuluculukta anlaşma halinde anlaşma belgesi nasıl icra edilir? Mahkemeden icra edilebilirlik şerhi alınması gerekiyor mu?
11:53 11- Arabuluculuk ücreti ne kadar? Nasıl hesaplanıyor? Kim ödüyor?
14:26 12- Tahliye için olan 1 aylık başvuru süresinin öncesinde veya sonrasında arabuluculuk başvurusu nasıl olur, süreleri nasıl etkiler?
16:06 13- Arabuluculuk anlaşmasıyla tahliye taahhüdü verilebilir mi?
16:38 14- Kiralanan yerin aile konutu olması halinde ne olacak?

---

Av. Arb. Dr. Burak ASLANPINAR’ın:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

özellikle altyazılı olması muazzam bir çalışma emeğinize sağlık diyorum.teşekkür ediyorum

eralpergok
Автор

Gayet doyurucu bilgiler verilmiş teşekkür ederiz. İhtiyaç sebebiyle tahliyede sözleşme bittikten sonra 1 ay içinde dava açılma şartı varmış tahliye taahhütnamesinde belirtiğiniz şekilde arabulucuya da sözleşme bittikten sonra 1 ay içerisinde mi başvurmalıyız. Yoksa arabuluculuk süresi uzarsa dava açma süresini kaçırma tehlikesi var mı?

Aris-nbzv
Автор

Sayın meslektaşım, ağzınıza-emeğinize sağlık. Açıklamalar ve hatırlatmalar için teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim. Selamlar.

halukokul
Автор

Hocam merhaba 10 aralik 2023 de kiraya basladik, kasim 2024 te aciklanan tufe mi yoksa aralik 2024 deki tufe mi artis kabul edilir, ayrica kiraci tufe oranini kontrata yazdigimiz halde kabul etmiyor, yasal olarak ev sahibi neler yapar

serdarserdar
Автор

selam 3. yılımın sonunda arabulucu ile yeni bir kira belirledik ve anlaştık. şimdi ev sahibim seneye veya 5, yılımın sonunda yeniden kira tespit davası açabilirmi. yeni bir sözleşme mi yapmak lazım nasıl davranmamız gerekir? şimdiden teşekkür ederim

Fabrikabks
Автор

Merhaba Burak Bey öncelikle işinizde başarılar çok güzel bir video çekmişsiniz.
Size bir sorum olacaktı tahliye taahhütnamesi ile icra başlattık kiracı itiraz etti tahliye taahhütnamesine 7 günlük itiraz vaktinde imzasına herhangi bir itirazı bulunmuyor bizde itirazın kaldırılması için sulh mahkemesine başvurduk. İtirazı tahliye taahhütnamesine değil kira tarihim yılını doldurdu otomatik uzadı ondan dolayı itirazın durdurulması talebinde bulundu. Sulh mahkemesine de tahliye taahhütnamesine itirazı yoktur itirazın kaldırılması için başvurduk. Sizce bu durum ilk duruşmada biter mi uzar mı?
Kiracının mahkemeye de itirazı olmuş. Mahkemeye sunduğu itirazlarda ilk maddede imza şahsıma ait değildir diyor ikinci maddesinde ise şayet imza tarafıma ait çıkması halinde imzam iradem dışında kontrat eki şeklinde imzalatılmış diye itirazı bulunmuş. Bunlar mahkemenin uzamasında bir etki olur mu?

aysebicer
Автор

Değerli Avukat bey, 20 kat malikinin bulunduğu bir apartmanda, 14 kat malikinin katıllımıyla yapılan KMK toplantısında oybirliğiyle kapıcı dairesinin kiralanması kararı alınmış, bu kararla benden önceki yönetici kapıcı dairesini kiralamış.Bu durum toplantıya katılmayan 6 kat malikine tebliğ edilmemiş, durumdan haberdar değil.Bu durumda bu kira sözleşmesi geçerli mi ve bu kiracıyı tahliye etmesini sağlamak mümkün mü

esinbecinli
Автор

Merhaba Burak bey, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ev sahibi olarak çok zor durumdayım. Anadolu’nun küçük bir kasabasında bir ev aldım. Kiracım evimi boşatmadı. Bense evsiz kaldım. Tahliye taahhütnamesini icraya koydum. Kiracı, imza benim değil diyerek itiraz etti. Ben de sulh hukukta dava açtım. Duruşmam mayısın ilk haftası. Bu davam için, Arabulucuya gitmem gerekiyor muydu? Durumum acil, zamanım kalmadı. Cevabınız benim için hayati önem taşıyor. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Saygılar,

bizimtayfa
Автор

Merhaba. Öncelikle emeğinize sağlık. Ben gecen yil ev kirasina once %30 zam yaptim. Ev sahibi memnun olmadi. Bir ay sonra %100 yaptim. Kasim ayinda %333 zam bildiren bir ihbarname gonderdi. 1 aralikta 5 yil doldugu icin. Yarin arabulucuya gidecegiz. Gecen yil %25 ten fazla zam yapıldığı için sözleşme yenilenmis yani 5 yil sifirlanmis olur mu. (Bu yil % 66 zam yaptım bu arada.) Nasil bir yol izlemeliyim. İyi çalışmalar dilerim. Teşekkür ederim.

omersahin
Автор

kiracımın 12. yılı dolmasına 3 ay kala evden cıkması ıcın noterden ihtar çektim cevap olarakta hayır cıkmıyorum eve ihtiyacım var şimdi ne yapmam gerekıyor sistem nasıl işliyor.... yerel mahkeme ve peşine istinaf mahkemesi süreçleri mi başlıyor, boyleyse 12 yılın peşine mahkeme süreçleriyle birlikte kiracı 15 yıla yakın evde oturmus olacaktır.

kite-zfcvt
Автор

Ben eşimle beraber bir kiracıyım, yani aileyiz. Vermiş olduğum tahliye tahhahütüne eşimin imzası yok ayrıca kira konturatımla tahliye tahhahütündeki ev adresi sokak aynı ev numaraları ayrı yazılmış, ayrıca kontrat verdiğim gün imzalandı düzenleyen benim emlakçının el yazısı ile bu tahliye tahhahütü geçerlimidir, icra dairesi yanlış adrese icra kaldırırmı

necmettindemirci
Автор

Merhabalar hocam elimde tahliye tahatüttü olmasına rağmen icra gönderdik bana ait değil dedi çıkmadı arabulucuya gittik avukatımızla eşi ve kendisi haziranda çıkacağını söyledi evleneceğim kendim oturacağım 3 ay kaldı arıyorum telefonu yüzümüze kapatıyor arabulucuğu ile tekrar karısının da imzası olan tahliye tahattü imzladı çıkmazsa ben ne yapmalıyım artık

eneskaranfil
Автор

Hocam konuya cok vakifsiniz. O kadar cok video izledimki....
Kira uyarlama davasi icin arabulucuya gidilince %25 uzerinde kiraci kabul eder mi?

leylaguven
Автор

Merhaba Hocam, kiracı ile 12yıldır bir sözleşmemiz yok, evden çıkmasını söyledik kış geliyor dedi 8aydır çıkmadı, kendi evi var, dostu kalıyor bu evde. evde kendimiz oturmak istiyoruz. Kiracı tehdit ediyor açın mahkeme uğraşırsınız diyor. Elektrik ve suyu ödemez diye güvenemediğimiz için kapatırsam birsorun yaşarmıyım? Şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkür ederim.

yunusarikan
Автор

Hocam tevdi mahalli tayini talebi değişik iş olduğu için dava şartı arabulucuya tabi olmaması gerekir değil mi?

kaancetin
Автор

Merhaba yeni malikin ihtiyacı sebebiyle tahliye istemesinin ardından verilen 6 aylık mühletten sonra direkt dava açabilir mi yoksa arabuluculuk şartı var mı?

harunharun
Автор

Merhaba 5. Senede kira düzenlemesi artışı isteyen ev sahibimle arabuluculukta anlaşamaz isek. İstediği kirayı alabilmek için şayet beni mahkemeye verirse mahkeme masraflarını kim öder? Ben onun dediği rakamı vermek zorunda değilimki. Ama hakim karar neye karar verirse onu veririm.

ozgulkzldag
Автор

Peki benim kiracım diyor şikayetlerinden vaz geç, ben anahtarını vereyim. Arabulucu da bu istek protokole geçer mi?

esraaslan
Автор

Merhaba Burak Bey, bir sorum olacaktı. Kiracim bilgim dışında alt kiralama yaptigi icin arabuluculuğa basvurdum ve kendisi de daireden cikmayi kabul etti. Arabuluculuk ofisinde imzalar atildi. 15 kasim son tarih olarak anlaşıldı. 15 gun once daireden cikti fakat bircok eşyayı dairede bıraktı kullanilamaz halde olanları. Her seferinde nakliye ile alacağım diyor ama surekli oyalıyor. Hâliyle eşyalar olduğu için kiralayamıyorum. Engel oluyor bana. Sorum şu; 15inden sonra icraya versem hakli bulunuyor muyum? Tamamen boşaltmadigi için? Yoksa zaten çıkmış deyip ilgilenmezler mi ?

MuhammedPOLAT-pw
Автор

Hocam kolay gelsin çok güzel anlatıyorsunuz benim bir dükkanım var kiracıyım mal sahibi yurtdışında villa almış hep hava civa her sene aynı şekilde 2 misli zam yapıyor burnumuzdan getiriyor çok para harcadık dava açıldı ne yapmam gerekiyor 3 misli istiyor insan geçmiyor önünden adam ettim dükkanı saygılar

Durubaltali