117 Yıldır Yanan Ampul

preview_player
Показать описание
İster inanın ister inanmayın şu anda dünyanın bir yerinde yanan bir ampul var. Buna inanmak kolay. Peki ya bu ampullerden birinin 1901’den beri açık olduğunu söylesem. İnanmıyor musunuz? O zaman sizi şöyle alalım.
~
Canon C200 ile 4K çekilmiştir.
~
Videonun tam metni ve kaynaklar sitemde:
~
Kısa filmim "Korkuluk"u izlemek için
~
~
~
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Cep telefonunuzu kaç yıldan beri kullanıyorsunuz? Peki ya 117 yıldır yanan ampul sizce ne zaman patlar?

Автор

onu bunu bilmem ama elektirik faturası fena girmiştir :D

cricketgreen
Автор

"Barış özcan gereksiz sansür" videosunu izledikden sonra beynim ampul kelimesini artık daha farklı algılıyor

normalbirinsan
Автор

O ampul sadece bir odayı aydınlatıyor, ama sen bizi aydınlatıyorsun teşekkürler.

mehmetalipadr
Автор

Seninle tanışmadan ölmek istemiyorum EFSANESİN

EfeBurakEfextina
Автор

Ampul örneğinden kıyasla tüketim toplumuna verilen açıkça bir mesaj olarak anlıyorum.IPhone örneği ise çok açık bir örneğidir.Yine sorgulayıcı ve aydınlatıcı güzel biir video oldu.EMeğinize sağlık.

kadirduman
Автор

Bu videonun sonuna doğru odamdaki küçük elektrikli soba -ki benden yaşlıdır kendisi- gözümde değerlendi, saygı duydum üreten firmaya. Hani hep der ya büyüklerimiz, "Bu duvar saati (veya buzdolabı) senden yaşlı!" sanırım aynısını biz çocuklarımıza söyleyemeyeceğiz.

adem
Автор

Abi dünayda sır kalmadı hepsini açıklıyon maşallah :D

lavi
Автор

İngilizler:Sanki Sınırsız Elektirik

Gamerler:Bugda Kalmıştır Krşim

zInterestingShorts
Автор

Buralar henüz değerlenmemişken, Barış Özcan videolarından ne öğreniyorsam iki katı kadarını da yorumlardan öğrenirdim. Şimdi gelen yorumlara bakınca, bir şeyin popüler olmasının yan etkilerini açıkca hissedebiliyorum.

OktayATALAYofficial
Автор

Barış abi ben 17 yaşımdayım yasitlarimin aksine şu anda giyindigim coğu kiyafetim annemin ve anneannemin gençliğe ait. O zamanlardan alinan bir gömlek veya bir pantolon şu zamanlarda aldigim cogu seyden daha kaliteli. Bazi seyler -dusunun o kadar kaliteli ki- 3. Nesile kadar gelmis ve hala omrunu tamamlamamis. Bu bahsettigimiz "Planlı Eskitme" muhabbetini acikcasi daha onceden kendim de gerek teknolojik aletlerde gerekse giyim kuşamda deneyimleyerek farkina varmistim. Videonuz da tuzu biberi oldu, farkindaligimi artirdi. Yapabilecegimiz ne var diyenlere de buradan sesleniyorum: en onemli sey farkindaliktir. Basit bir tuketici olmaktan cikmanizi ve tuketiminizi saglikli bir sekilde gerceklestirmenizi saglar. Bunlarį bir dusunun derim ve bir sey alirken acaba buna gercekten ihtiyacim var mi yoksa tuketim oyunlarindan birine mi geliyorum diye bir kez daha gozden gecirin.

ebruli
Автор

Bende endüstriyel tasarımcı olma adayıyım Barış Abi. Bu yıl son sınıfım ve verilen proje tamir edilemeyen ürünleri tamir edilebilir hale getirme üzerineydi. Dünya yavaş yavaş değişiyor. Firmalar planlı eskitmeden vazgeçmese bile yavaş yavaş ürünlerini tamir edilebilir yapmaya başladılar. Benim seçtiğim ürün ise kulaklıktı. Jakını kolay tamir edilebilir yapmak için araştırmala yaptım değişik markaların jaklarını parçaladım ve şunu farkettim ve deneyimledim. Apple jak'ını bile tamir edilemez yapmış.

m.aydogmus
Автор

Daha ilginci 118 yıldır hic elektrik kesintisi olmamis :)

garazh
Автор

Keşke insanlar oturup tv başında saatlerce sadece farklı insanların oynadığı aynı dizileri izlemek yerine, seni izlese ve bilmediğimiz onca konu hakkında verdiğin bilgileri özümseyip daha katkılı insanlar olabilseler.

HighFigure
Автор

Senin gibi hocamız vardıda bizmi sıkıldık be Barış abi

esatdagl
Автор

Bu adamın anlattıklarını 4 sene önce lise son sınıf öğrencisiyken rahmetli Salim ataç hocamız anlattı bu video izlerken onu hatırladım allah rahmet eylesin

autogame
Автор

İNSANLARI BİLİNÇLENDİREN BARIŞ ABİM BENİM ÇOK BAŞARILISIN . SEVİLİYOSUN.

monokuma
Автор

Bu videoda planlı olarak eskitilen YAZICILARdan bahsetmemenize şaşırdım. Yazıcılarda belli sayıda çıktı aldıktan sonra devreye giren çipler yazıcıları bozuyor. Hatta bu çipleri sökünce yazıcı çalışmaya devam ediyor. İnternette bu konuyla ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Çok güzel paylaşım 🖒. Umarım tüketim ve israf toplumundan üretim ve kanaat toplumuna dönüşmemize yardımcı olur.

kaptan
Автор

Merhaba,
Elektrik mühendisiyim yıllardır enerji verimi üzerine çalışmalar yapmaktayım. Planlı eskitme denilen durum eğer bir firma bir konuda tekel oluşturmadıysa günümüzde imkansızdır. Neden:
Günümüzde kullanılan elektrik motorlarının fiyatları kendisi arıza yapana veya işlevini yitirene kadar harcadığı enerji maliyetinin 8’de biridir. Yani şöyle diyelim bir elektrik motoru kendi ömrü boyunca fiyatının 8 katı enerji harcamaktadır. Bu durum 1, 5 ila 20kW güçteki motorlar için geçerlidir. Motor gücü yükseldikçe bu enerji tüketimi 100 kata kadar çıkabilmektedir. Yani:
100kW’lık 5 yıl etkinlik ömrü olan bir elektrik motoru yaklaşık 50binTL fiyat etiketine sahiptir. 100kw’lık bir motor 100kWh x 24saat x 365gün x 5 yıl x 0, 5TL(1kWh fiyatı) = 2.190.000TL enerji harcar. Yani kendi maliyetinin 44 katı enerji harcamaktadır. Bu motorlardaki verim oranı %92 civarındadır.
Daha sağlam daha uzun süre dayanacak daha yoğun malzemeden aralıkları ve rulmanları daha dayanıklı olan malzemeler ile yapıldığında ise verim %85’lere kadar inmektedir. Arada değişen %7’lik verimin maliyeti ise 2190000x7/93= 167bin TL ye tekabül etmektedir ki ömrü iki kat arttırarak 167binTL enerji kaybı yaşadık. Ayrıca 50bin TL olan ürün maliyetimiz 80bin TL civarlarına ulaştı. Bu da demek oluyor ki günümüzde asıl önemli olan şey ürünün ömründen çok verimidir.
Lamba olarak düşünürsek. 120 yıldır yanan bu lamba 60W’lık enerji harcamaktadır. Eğer verimi hiç düşmeseydi 300 lümen ışık verecekti.
Günümüzde 20TL’ye alınan orta kalite bir 4watt ampul 300 lümen en düşük ışık verecektir. Toplam 20000 saat (2, 23yıl) ömrü bulunmaktadır. 4Wh x 24saat x 365gün x 2, 23 yıl x 0, 0005TL(1Wh fiyatı)=39TL etkin ömrü boyunca enerji harcayacaktır. Bu değerler günümüzde kullanılan basit ampulden alınan değerlerdir. Bu sebepledir ki ömrün uzun olmasından daha çok verim önemlidir. Bu sebeptendir firmalar dayanıklılık olarak 15 yıl yanması yerine daha az enerji harcayan ampuller üretmektedir. Kimse yılda 200TL elektrik masrafı olan 50 yıl dayanacak ampul almak istemez.
Bu örnekler anlamlı gelmediyse:
20bin TL maliyeti olan basit bir turbo beslemeli 100hp araba motoru 100km’de 9 litre ortalama tüketim ile ömrü boyunca 500bin km yapsa: 0, 09km/litre x 7, 30TLBenzin litresi x 500bin km= 328binTL ömrü boyunca yakıt harcamaktadır. Toplamda ise 328000+20000=348000TL motor ve yakıt maliyeti olacaktır 500bin km için
50 bin tl maliyeti olan verimli bir turbo beslemeli 130hp motor ile 100km’de ortalama 5lt tüketim ile sıkıştırma oranı yüksek olduğundan 250bin km ömrü olsa: 0, 05km/lt x7.30TL benzin litre x250bin km= 91250 TL yakıt harcayacaktır. 500bin km yapmak için ise 182500TL yakıt harcayacaktır. Bu sürede 2 motor eskiteceğinden 100bin TL motor maliyeti ile 500bin km’de toplam 282500TL motor + yakıt maliyeti olacaktır.
Görüldüğü üzere enerji verimliliği ömür dengesinde her sektör enerji verimliliği üzerine kaymaktadır.
Barış beyin bahsinde geçen etkin ömür durumu artık verimlilikle de alakadar olduğundan dolayı firmalar bu konuda daha fazla ömür yerine etkinlik üzerine denge kurmaktadır.
Barış beyi çok uzun zamandır takip etmiyorum fakat daha yeni videolarını keşfetmiş biri olarak böyle konsept ile bu kadar fazla kitleye ulaşması beni çok sevindiriyor. Bıktık artık bilgi değeri sıfır olan insanlarla dalga geçmek üzerine boş beleş videolar çeken youtuberlardan. Barış beyin her videosunu izlemekten zevk alıyorum ve uzun zaman sonra birisini takip ediyorum.
Başarılarınızın devamını dilerim.

demresirin
Автор

yorumları özetliyorum
1 - elektrik kesilmemiş mi
2 - ampül ile ak parti göndermesi
3 - barış özcan harikasın

planlı eskitme ile ilgili fikrini belirten 1 kişi.

muratggggggg