Osman Müftüoğlu | Hafıza Nasıl Güçlendirilir?

preview_player
Показать описание
Belleğimiz en önemli hazinemiz. Özellikle öğrencilerin daha kolay anlamaları, daha kolay öğrenmeleri, öğrendiklerini daha çok hafızalarında tutmaları yani daha başarılı bir öğrenim hayatları için sağlam bir belleğe sahip olmaları lazım. Yaşlıların da yaşlılıklarını huzur içinde geçirebilmeleri, başkalarına muhtaç olmadan yaşlılıklarını yaşayabilmeleri, keyifli, mutlu, zayıf bir yaşlılık dönemi yaşayabilmeleri için sağlam ve net bir belleğe sahip olmaları vazgeçilmez bir zorunluluk.

Peki ne yapacağız?
Bileceğiz ki belleğin en önemli düşmanları kronik hastalıklar. Kronik iltihaplar, şekerlenmeler ve paslanmalar yani glikasyon, oksidasyon ve inflamasyon dediğimiz üçlü çete belleğin de en önemli düşmanı. Bu nedenle bellek dostu besinlerin neler olduğunu bilip bu üçlü çetenin beynimizi, belleğimizi tahrip etmesine engel olmanızda fayda var.

Ne yapmalıyız?
Bilmeliyiz ki beynimizin %60’ı yağ. Onun da %40’ını omega 3 yağları özellikle de DHA yani “Docosa Hexaenoic Acid”oluşturuyor. O nedenle omega 3 zenginimiz balıkları, omega 3 zengini diğer deniz ürünlerini, omega 3 zengini yumurtaları ve diğer hayvansal ürünleri daha fazla kazanmanın yine omega 3 zengini başta ceviz, keten tohumu, semizotu olmak üzere chia olmak üzere bitkisel gıdaları daha çok kazanmanın bir yolunu bulmamız lazım. Olmadı omega 3 takviyelerinden de faydalanabiliriz ama o takviyelerin DHA zengini olarak çok önemli bir ayrıcalık ve önemli bir parametre, bunu asla unutmayalım.

Önemli bir bellek desteğinin de aklın sütü, tekrarlıyorum aklın sütü olarak tanımladığımız B12 vitamini olduğunu lütfen hatırlayın. B12 vitamininin de sadece hayvansal ürünlerde olduğunu unutmayın.
Bitkisel ürünlerin hemen hemen hiç birisinde zerre kadar B12 vitamini yok. O nedenle katı bir vegan olmak belleğe veda etmek anlamına gelebiliyor. Ne yapın yapın B12’yi hiç olmazsa vegansanız takviye olarak bedeninize kazandırın. Ama yeteri kadar hayvansal ürün tüketiyorsanız B12 emilimini bozan bir mide hastalığı, bağırsak hastalığı yoksa ya da B12 emilimini engelleyen bir ilaç kullanmıyorsanız B12 eksikliğini kolay kolay yaşamazsınız fakat yaşlı kişilerin sık sık B12’lerine baktırmaları ve B12 eksikse, onu yerine koymaları şart, bunu sakın unutmayın.

D vitamini eksikliğinin, demir eksikliğinin önemli bir bellek bozukluğu nedeni olduğunu da lütfen bir kenara not edin ve altını kalınca çizin çünkü D vitamininde beynin özellikle belleksel fonksiyonlarında vazgeçilmez parametrelerden birisi.

Folik asit önemli bir B vitamini. O da belleğin pek çok noktalarında özellikle mutilasyon süreçlerinde çok çok önemli. Kolin desteği ki kolinin en önemli kaynağının yumurta olduğunu, yumurtanın sarısı olduğunu hemen size hatırlatayım. Kolin desteğinin de beynin pek hoşuna gittiğini ayrıca fosfolipit yapısından zengin gıdaların da örneğin balıkların da yine bellek açısından önemli bir destek faktörü besini olduğunu bir kenara not etmenizde yine fayda var efendim.

Şunu da unutmayın: Bellek tıpkı kaslar gibi çok kolay kazanılan ama aynı zamanda çok kolay kaybedilen bir yetenek. Yani belleği de tıpkı kasa jimnastik yaptırır gibi zihninize jimnastik yaptırmazsanız istediğiniz kadar B12, folik asit, D vitamini, omega 3 ve demir desteği verin, o bellek size yeteri kadar hizmet etmeyebiliyor.

Kısacası sağlam bir belleğe sahip olmak sadece yeme ve içme ile alakalı değil. Biraz huzur, biraz stresten uzak bir hayat daha çok bellek egzersizi yapabileceğiniz film izlemek, tiyatroya gitmek, kitap okumak, sosyal faaliyetlere katılmak, sosyal çevrenizi genişletmek gibi işlevler içinde olmanız da bellek sağlığı açısından son derece önemli.

Son bir hatırlatmam daha var. Aktivite belleğin çok önemli bir dostu ve tekrar altını çizelim belleğin ütüsünü de bir kenara not edelim. Nedir belleğin ütüsü derseniz, uyku derim. Uykunuz yoksa yeteri kadar kaliteli uyku süreci oluşturamıyorsanız belleği ütüleyemezsiniz efendim. Ütülenmemiş bellek de kırışık kalır.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Teşekkürler değerli vaktinizi bizim için harcıyorsunuz, Allah razı olsun sizden sn. Prof.Müftüoğlu.

nurettiniletmis
Автор

Allah razı olsun hocam sizin gibi değerli hocalarımızın sayısını artırsın âmin 🤲

mahmutyasa
Автор

Altın değerinde bu bilgiler. Verdiğiniz tüm bu değerli bilgiler için tüm iyi dileklerim sizinle sevgili hocam. İyi ki varsınız saygılar

kaankoc
Автор

Eşsizsiniz Hocam💕sizi youtubede görmek buyuk bir mutluluk..
Tesekkurler
sevgiler..

brainmaster
Автор

Çok saygı duyuyorum size hocam, çok faydalı bilgiler veriyorsunuz, emeğinize sağlık.

gunayhuseynova
Автор

Teşekkürler Hocam..Herkesin anlayacağı şekilde o kadar güzel anlatıyorsunuz ki..!

bilgehatun
Автор

Esselamü aleyküm.
Harama bakmamak çok önemli. Yanı sıra peygamber efendimizin sav önerdiği çörekotu da faydalı olabilir. Sabah uykusunu bırakın, az ve öz uyuyun, erken yat erken kalk. Yeme içmenize dikkat edin. Tabi ki en önemlisi hafıza kuvveti için Allah'a dua edin.
Vesselam vel ikram.

Mr.Anil
Автор

Maalesef tıbbında, zamanımızda, öncelikli olarak büyük bir gelir kaynağı olarak görüldüğü için, inandığım nadir tıp insanısınız. Yol gösterirseniz çok memnun olucam.sevbi ve saygılarımla..yüksel..bir anneanne.☺️

halideyukseltiftikci
Автор

Bir ogrenci olarak bu videonuz icin cok tedekkur ederim 😊

yaseminturk
Автор

Canım Hocam, ne kadar güzel anlatmışsınız. Teşekkürler. İyi ki varsınız..

cemklc
Автор

hocam iyi ki vsrsınız size çok teşekkür ederim öğrencilerin gururusunuz : )

rozzin
Автор

Hocam alt yazı için teşekkürler ❤ çok güzel açıklamışsınız ...

tulay.y.
Автор

Muhteşem bilgileriniz için sonsuz teşekkürler

oyaakin
Автор

bilgi güzel, alt yazı güzel, görüntü kalitesi ayrıca güzel teşekkürler

halilbey
Автор

Bilgıler çök harıka çok ihtıyacımız var þeşekkurler hocam iyiki varsınız .

ayseozturk_
Автор

Muhtesemsiniz sevgili hocam, iyi ki varsiniz !

habiilelevulu
Автор

Bilgileri bize Aktardığınız için teşeklürler🙏

macidegurbuz
Автор

Allahu Teala razı olsun selametle kalın

hacerkaya
Автор

Allah razi olsun faydali bilgileriniz ucun

hazarmecidovyoutube
Автор

Cansın ya çok teşekkürler iyi varsınız hocam 😊

hacerbayram