Είχαμε προβλέψει πως η ευρωζώνη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από μία επόμενη κρίση

preview_player
Показать описание
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Ειδικής Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27/05/2021, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η Ευρώπη μετά την Πανδημία.».
Τα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Maria Sassoli.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

- Ως πρώην δημοσιογράφος ασφαλώς θα καταλαβαίνετε τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μία χώρα, όταν η κυβέρνησή της ελέγχει πάνω από το 80% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ευχόμενοι να είναι η Ε.Ε. σε θέση υπό τη δική σας ηγεσία να βοηθήσει τη δημοκρατική λειτουργία του χώρου.

- Στην Ευρώπη μετά την πανδημία, όλοι είχαμε προβλέψει πως η ευρωζώνη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από μία επόμενη κρίση , ενώ γνωρίζουμε πως τα κατάφερε μετά την κρίση χρέους του 2010, μεταθέτοντας τα προβλήματα στο μέλλον και θυσιάζοντας την Ελλάδα για να διασωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

- Με την πανδημία όμως έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι ήδη υφιστάμενες οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας, γεγονός που σημαίνει, πως εάν δεν ολοκληρωθεί τουλάχιστο η ζώνη του ευρώ εάν, δηλαδή, δεν δρομολογηθεί η τραπεζική, η δημοσιονομική και η πολιτική ένωση των χωρών μελών, η διάλυση της ευρωζώνης είναι νομοτελειακή.

- Η ερώτησή μας εδώ, είναι αν προβλέπετε κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον αφού σύντομα, την επόμενη μέρα της πανδημίας θα φανούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

- Η επόμενη ερώτησή μας έχει σχέση με τις μελλοντικές απαιτήσεις της Κομισιόν όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, όπου εάν υπάρξει υποχρέωση πλεονασμάτων νωρίτερα από το 2023, η Ελλάδα τουλάχιστο, θα βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, Πόσο μάλλον αφού είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης, που εκτός του ότι έχει υποθηκεύσει τα πάντα και κυριολεκτικά λεηλατείται, βρίσκεται υπό το καθεστώς της αυξημένης εποπτείας, σύμφωνα με το ν. 472 που επιβλήθηκε από τον κ . Σόϊμπλε το 2013, με πειραματόζωο ξανά μοναδικό την Ελλάδα.

- Το λιγότερο που θα χρειαζόταν η Ελλάδα είναι η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για να ανακτήσουμε τον παραγωγικό μας ιστό, οπότε αφενός μεν πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την Τουρκία, αφετέρου να διατηρήσουμε τα λιγνιτικά μας εργοστάσια τουλάχιστον ως αποθέματα εφεδρείας. Ειδικά όσον αφορά την Τουρκία, είναι γνωστό πως απειλεί τη χώρα μας, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργαλειοποιεί τους μετανάστες και «γκριζάρει» τα νησιά μας χωρίς κυρώσεις. Πως θα μας στηρίξει εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και πότε;

- Αναφέρεται στο συνημμένο 2, ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, υποθέτοντας πως από τα γεγονότα της Ισπανίας έγιναν κατανοητά τα αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πάντως δεν έχει καμία διάθεση να μετατραπεί σε hot-spot της Ευρώπης, ούτε να εποικιστούν τα νησιά της από την Τουρκία.

#Βιλιάρδος #ΕυρωπαϊκήΈνωσης #Ευρώπη #Πανδημία
Рекомендации по теме