Melatonin Alzheimer’da işe yarar mı? #health #alzheimer #melatonin #sağlık #wellbeing

preview_player
Показать описание
Melatonin Alzheimer’da işe yarar mı?

Melatonin epifiz bezinde üretilen bir hormondur. Karanlıkta düzeyleri yükselir ve sağlıklı uyku düzenimizi daha doğrusu sirkadiyen ritmi oluşturur. Melatonin düzeyleri yaşlandıkça azalır.

Alzheimer hastalarında sirkadiyen ritim bozulmakta ve hastalarda uyku sorunları sık görülmektedir. Alzheimer hastalarında hem kanda hem de beyin omurilik sıvısında melatonin seviyelerinde sağlıklı kontrollere göre anlamlı azalma olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Bu hastalarda melatonin tedavisi yıllardır çeşitli klinik çalışmalarla denenmektedir. Melatonin tedavisinin özellikle uyku sorunlarını iyileştirmede etkili olduğu gösterilmektedir.

2021 yılında yayınlanan bir meta analiz çalışmasında (22 klinik çalışma ve toplam 569 Alzheimer hastası incelenmiştir) 12 haftanın üzerinde melatonin kullanımının hafif Alzheimer hastalarında bilişsel fonksiyonları güçlendirebileceğine işaret edilmektedir.*

Melatonin antioksidan, anti-inflamatuvar, mitokondri destekleyicisi, anti-amiloidojenik (amiloid beta oluşumunu azaltan), bağışıklık sistemini güçlendiren, sirkadiyen ritim düzenleyici etkileriyle beyin ve zihin sağlığını koruyabilir ve bunama riskini azaltabilir gibi görünmektedir. Ancak bu konuda daha fazla nitelikli klinik çalışmalara ihtiyaç olduğunu da vurgulamak isterim.

Dengede ve Mutlu Kalın!

Kaynak: * Neuroscience and Biobehavioral Reviews 127 (2021) 459–473; Current Neuropharmacology, 2010, 8, 218-227; Antioxidants 2014, 3, 245-277

#melatonin #alzheimer #circadienrhythm #uyku #cognitive #wellaging
Рекомендации по теме