neden yalnızlaşıyoruz?

preview_player
Показать описание
Aslına bakarsanız cevap çok basit. Herhangibir sporu takip ediyorsanız ortasıraların daha kalabalık, zirvenin olduğunu görürsünüz. Formulayı, motor yarışlarını takip edin en ilerde bir iki üç araç vardır ortalarda kalabalık vardır. Maratonları izlemişsinizdir hatta istanbul maratonuna katılmışsınızdır. İlerledikçe sakinleşir koşu. İleriye gittikçe yalnızlaşırsınız, yukarıya tırmandıkça yalnızlaşırsınız. Uzmanlaştıkça normal olanlardan uzaklaşmaya başlarsınız.

Bir kadın komşularıyla bir araya gelir yemek hakkında konuştuklarını düşünelim. Bu kadın 2 yıl italyada gurme aşçılık eğitimi aldıktan sonra yine eski mahallesinde kadınlarla aynı şeyleri konuşamaz. Çünkü uzmanlaşmıştır iletişim kuramamaya başlar.

Farkındalığı ne kadar artarsa o kadar yalnızlaşır ve kafa dengi insan bulmakta zorlanır insan. Etrafındaki insanların yaptığı çoğu şey boş ve anlamsız gelmeye başlar.

zaten insanın tenhalaşması konusunu ancak farkındalık sahibi insanlar konuşabileceği için bu sorunun cevabı daima evettir. Herkesten biri olan zaten bu soruyu sormaz, soran da zaten yalnız olduğu için zihni bu konuya rast gelmiştir.

Peki yalnızlık mı insanın farkındalığını arttırıyor, farkındalık mı insanı yalnızlaştırıyor? Aynısını 16 yaşımda günlüğümde kendime sormuşum. Birazdan bikaç satır okicam size. Bugünkü zihnimle net söyleyebilirim ki yalnızlık 2. aşamadır. Yani sebep farkındalıktır. Burda da şu açıyor kendini, farkındalığın getirdiği yalnızlık seni yalnız bırakmaz aslında. Senin gibi insanlarla buluşturur. Seçebilen, düşünebilen, saçmalıkları gören, analiz edebilen, kalabalıkların tımarhaneye dönüştüğünü anlamış. Böyle insanlarla kaliteli bir çevre oluşturduğunuzda yalnızlığınıza da zeval gelmez. Çünkü farkındalığı yüksek biri farkındalığı yüksek birinin farkındalığına zarar değil fayda sağlar. Böyle bir insanla birlikte yalnızlaşır, birlikte algınız açılır.

Yalnızlığın birinci nedeni, teknolojinin yaygınlaşması ve dijitalleşmenin hızla artmasıdır. Sosyal medya, insanların sanal dünyada çok fazla zaman geçirmesine neden olur ve bu da gerçek dünya ilişkilerini zayıflatabilir. Bu yüzden "sosyal medya yalnızlığı" gibi terimler sıkça aranır.

Şehirleşme de yalnızlığın artmasına neden olan bir diğer etkendir. Büyük şehirlerde, insanlar kalabalık bir çevrede yaşamalarına rağmen birbirleriyle daha az etkileşimde bulunurlar. "Şehirde yalnızlık" gibi ifadeler de bu konuyla ilgilidir.

Ayrıca, iş hayatının yoğunluğu da insanların sosyal ilişkilerine zaman ayırmalarını zorlaştırabilir. İş yerindeki stres ve baskı, "iş yalnızlığı" olarak adlandırılan bir duruma yol açabilir.

Eğitim sistemi de yalnızlık sorununu artırabilir. Özellikle öğrenciler arasındaki rekabet, okul stresi ve sınav baskısı, "öğrenci yalnızlığı"na yol açabilir.

Aile içi sorunlar da yalnızlık duygusunu tetikleyebilir. Aile içi çatışmalar, "aile içi yalnızlık" olarak ifade edilebilir.

Tüm bu nedenler, bireyler arasındaki sosyal bağların zayıflamasına ve yalnızlığın artmasına neden olur. Yalnızlık, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Depresyon, anksiyete, uyku sorunları gibi sağlık problemleri yalnızlıkla ilişkilendirilir. Ayrıca, yalnızlık, intihar düşüncelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Yalnızlığın üstesinden gelmek için sosyal destek ağı oluşturmak önemlidir. Arkadaşlar, aile üyeleri ve destek grupları, yalnızlık duygusunu azaltabilir. Ayrıca, spor yapmak, yeni ilgi alanları geliştirmek ve meditasyon gibi aktiviteler yalnızlıkla mücadelede yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, yalnızlık, modern yaşamın getirdiği birçok etkenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir sorundur. Teknoloji, şehirleşme, iş hayatı, eğitim sistemi ve aile içi sorunlar yalnızlığı artırabilir. Ancak sosyal destek ağı oluşturmak ve sağlıklı aktivitelerle meşgul olmak, yalnızlık sorununu aşmada yardımcı olabilir. Yalnızlıkla ilgili kitapları okumak da iyi gelebilir.

Hikmet Anıl Öztekin
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Dünyanın en zor hissi kendini ait hissetmediğin bir yerde bulunma zorunluluğudur.

Автор

İnsanın en çok kendine ihtiyacı var, o yüzden insan kendine hak ettiği değeri verebilmeli ..

samet-adiyaman
Автор

10:48 şuradaki cümle çok aydınlatıcı ve cesaretlendirici olmuş. Yalnız kalmayalım diye bizim için doğru olmayan insanlarla bir yola çıktığımızda hem yolumuzu hem kendimizi hem de bizim için doğru insanları kaybederiz.

faruk.teymur
Автор

Yalnızlık bir binek olsaydı, rotası ya dip ya da zirve olurdu. Önemli olan sürücüsünün ne yöne gittiği. Farkında olduğumuz yalnızlıkla farkında olmadığımız yalnızlık farklı şeyler. İnsanın tek ihtiyacı olan kendisiyse yalnızlığı aslında kendini tanımaya ve zayıf-güçlü yanlarını görmek adına bir fırsat olarak kullanabilir ve Ahmet Haşim'in mısralarında dediği gibi yaşam merdivenlerini vakur bir halde çıkabilir. Güzel tespitler...

PsikoDan
Автор

Artık o kadar sıkıldım ki kendimi ait hissetmediğim yerlerde bulundurmaya, formalite icabı birileri ile zorunluluktan diyalog kurmaya. Kendimi o kadar yalnız hissediyorum ki. Her gece yastığa kafamı koyduğumda midem bulanıyor, gün boyu sahte gülücükler sahte muhabbetler, artık hiç zevk almıyorum bu hayattan.Kodlanmış bir robot gibi yaşıyorum. Burda yalnızlıktan kastettiğim bir ilişki değil.Çevremde o kadar "arkadaş" denilebilecek insan var ki ama ben her zaman yalnızım, kendimi ait hissetmiyorum. Yorum yapan birisi değilim sadece buraya içimi dökmek istedim belki iyi gelir diye.

suaybklc
Автор

Kaliteli yalnızlık kadar güzel bir şey yoktur. Ben ayda 1-2 gün tek başıma çıkar takılırım. Bi kafeye gider sakin sakin kahvemi içerim veya kendime yemek ısmarlarım. Güzel bir film varsa izlerim. Yapmam gereken işler varsa yaparım. O ayki maddi durumum el veriyorsa başka bir şehre gider orayı gezerim. Bu süreçte çok farklı insanlarla tanıştım. Kimisiyle samimi arkadaş olduk; kimisi de iş hayatında bana yardımcı oldu. O yüzden yalnızlıktan korkmayın fakat uzun süre de yalnız kalmayı alışkanlık edinmeyin arkadaşlar. Tek önerim bu olabilir.

cagatai
Автор

Yalnızım ve yalnızlığımı bir kez daha onaylamak için izliyorum...

Fanibikul
Автор

Çok güzel bir video olmuş.Bende kendime zaman ayırmayı bu yıl öğrendim önce herkes için çok çabalardım çünkü hiçkimse hayatımdan gitsin istemiyordum.Onlar giderse yaşayamam diye düşünürdüm hep aslında öyle değilmiş.Hayatımda çoğu kişi gitti bazıları istemeyerek gitti ama bazıları ise isteyerek...Evet çok üzüldüm, yıprandım onların gidişiyle ama sonra dedim ki kedime onlar hayatında varken bile sen kendini yalnız hissediyordun şimdi yoklar ve yine yalnız hissediyorsun demekki onların gitmesi senin hayatına pek bir etki yaratmamış.Benim sadece kendimi bulmaya ihtiyacım varmış ve buldum da şu an hem üniye hazırlanıyorum hemde kendimi geliştirmek için çalışıyorum.Ve şimdi eskisi gibi yalnız olduğum için hiç üzülmüyorum çünkü ben yalnızken nasıl mutlu olmayı başarabileceğimi keşfettim😊Bu güzel video için de teşekkür ederim abi 🤍Allah senden razı olsun kendimi geliştirirken videolarından çok faydalanıyorum🤍😌

ftr.ogrencisii
Автор

Yalnızlığıni sessizce kendini geliştirmek için kullanırsan kazanmış oluyorsun kimseyle savaşın ya da ispatlama derdinde kalmıyor yani seni buluyorsun taa en derinden.Cok güzel anlatmışsınız👏

gulsenileyenilen
Автор

Belki de yalnızlığı biz seçtik Anıl Abi. Artık insanlar ağır geliyor, yükleri indirdim bir bir

SiyahBeyaz.....
Автор

Gerçekten ben mi garipleşiyorum, neden yalnizlaşnaya başladım ve bundan da zevk alıyorum derken gelen video 👍

kasmgunes
Автор

belki yalnızız. ama asla mutsuz değiliz, umutsuz değiliz; aksine içimizde çok büyük bi yaşama sevinci, bize verilen hayatı en derinde yaşamaya olan isteğimiz var. iyi ki! güneş her gün bizim için doğuyor ve ben her yeni gün için çok heyecanlıyım. ve anıl, sen iyi ki varsın! 🥲

voilaelif
Автор

Yalnızlık insanın çevresine insan olamaması demek değildir. İnsan kendisinin önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder. 👏

kubrahocaaa
Автор

Yaşadığım hastalıktan bile daha kötü bir şey farkettim ; öğrenilmiş çaresizlik . ALLAHTAN başka bir destekçim yok.

Oyundehasi
Автор

Önceleri bir anlam arayışı ile katıldığım grupların, paylaşımlarının bir süre sonra bana anlamsız gelmesini, oralardan uzaklaşıp kendimle kalmayı tercih edişimi sorgulayıp acaba çok mu uyumsuzum diye düşünüyordum. Şimdi sorularım cevabını buldu.Keşke sizin çocukluğunuzda verdiğiniz kararı ben de yıllar öncesinden verip onca iç sıkıntısı ve huzursuzlukları yaşamasaydım. Neyse zararın neresinden dönülürse kârdır demiş atalarımız. Demek ki yaş ilerledikçe insan sorgularsa olgunlaşıyor. Emeğinize yüreğinize sağlık. Çok teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun

sevalbilgic
Автор

Yalnızlık çok gerekli sürekli olmaması şartıyla Çoğu insan tersini düşünüyor. Çok güzel bir video gerçekten. 👏

sndsyrms
Автор

Büyüdükçe olgunlastıkça aklımızı kalbimizi ruhumuzu hiçbir şey tatmin etmiyor ve herşey azalıyor kendimizi buldukça kimseye benzemediğimizi farkediyoruz bu bizi yalnızlaştırıyor.Kısacası insan yalnızlaştıkça çoğalıyor.

g
Автор

Dün kendimi çok yalnız hissettiğim için ağlamıştım rusça çalışıyordum moladaydım şimdi bu videouyu gördüm kahvemi yapıp bu videouyu izleyeceğim.
Videonun iyi geleceğine inanıyorum.🤍

beyzaişleyen-tb
Автор

Kendine zaman ayırmayı yalnızlık sanan insanlarla aynı toplumda yaşıyoruz. Yalnız kalmaktan utanan insanlar var, bir kalabalığa dahil olmadığı için dışlanan . Oysa ki ben yalnızım, yalnızsın, yalnızız diyor Peyami Safa 🌿👏🏻

hypatia
Автор

bana çevremdeki insanlardan daha fazla katkısı olan adam gibi adam gelmiş. Abi inanılmaz seviyorum seni

Ecenazoğlu