Autostrada A1 Margina - Holdea în martie 2025

preview_player
Показать описание
VIDEO Autostrada A1 Lugoj – Deva. UMB lucrează 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, cu sute de muncitori și utilaje, la galeriile de pe secțiunea Margina – Holdea
Asocierea de constructori români și bosniaci a început lucrările 24h/24h, 7 zile pe săptămână la cele două galerii ale tunelului de pe secțiunea Margina – Holdea (A1) de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva, a anunțat joi ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Cele două galerii ale tunelului rutier au o lungime de aproximativ 2,12 km pe fiecare sens (lungimea însumată a celor două galerii este de 4,24 km), a transmis șeful Companiei de Drumuri, Cristian Pistol.

Potrivit lui Grindeanu, 600 de muncitori și 300 de utilaje sunt acum mobilizate pe întregul șantier, cu o lungime totală de 13,13 km.

Se desfășoară lucrări la:

– terasamente (săpături, umpluturi, îmbunătățiri strat)
– structuri (foraje, armare, cofrare, betonare)
– galeriile tunelurilor
– scurgerea apelor
– utilități.
Sectorul de autostradă Margina – Holdea este compus din două secțiuni:

– secțiunea E (9,13km), pe care se construiește tunelul forat, format din două galerii pe sens (fiecare galerie are o lungime de aproximativ 2,12 km),
– secțiunea D, cu o lungime de 4 km, unde trebuie finalizate lucrările din contractul anterior.
Constructorul român UMB va finaliza tunelurile Autostrăzii Margina – Holdea de pe secțiunea A1 Lugoj – Deva până la sfârșitul anului viitor, conform termenului din PNRR, pentru că va fora tunelurile de peste 2 kilometri de la toate intrările, promitea recent secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu.

Lotul de 9 kilometri dintre Margina (jud. Timiș) și Holdea (jud. Hunedoara) este singurul tronson care mai lipsește pentru a circula pe autostradă completă între Sibiu (Boița) și Nădlac II, iar UMB în asociere cu EuroAsfalt (din Bosnia și Herțegovina) lucrează la portalurile de intrare în cele două tuneluri.

Scrioșteanu a explicat la B1 TV „avantajul” tunelurilor combinate NATM și Cut&Cover de pe A1 Lugoj – Deva față de lotul 4 PORR de pe A1 Sibiu – Pitești, unde constructorul din Austria este în avans față de grafic, dar poate lucra doar de la o singură intrare în tunel.
#autostrada #transport #romania
„Acolo sunt două tuneluri pentru care este nevoie de foarte multe foraje. Sunt 8 portaluri de intrare în tunel. Se fac lucrări pentru a permite transportul și intrarea utilajelor care vor lucra la foraj. Sunt două tuneluri, dar cu opt puncte de început pentru zona de tunel față de abordarea pe care o avem pe secțiunea 4 unde în martie vom vedea luminița de la Tunelul Daniela. Aici se va săpa din ambele capete, iar luminița se va vedea la mijocul tunelului”, a explicat Scrioșteanu.

Totuși, dincolo de etapa de foraj efectiv, pentru a mai avea șanse de a respecta termenul din PNRR, constructorul trebuie să avanseze foarte puternic și cu lucrările conexe, de cămășuială, instalații etc, acesta fiind și primul astfel de contract pentru UMB, spre deosebire de echipa PORR de pe A1 Curtea de Argeș – Tigveni.

Date tehnice tuneluri A1 Lugoj – Deva:
Pe Autostrada A1 Lugoj – Deva, secțiunea Margina (jud. Timiș) – Holdea (jud. Hunedoara) este proiectat cel mai lung tunel contractat din România: pe firul I, tunelul unidirecțional cu o lungime de 1985 metri (km. 53 +600 – km. 55+585) respectiv tunelul de 1825 metri lungime fir II (km. 53 +580- km. 55 +480) potrivit documentației tehnice pe care a consultat-o Economedia. Tunelul Curtea de Argeș pe care îl construiește PORR pe Lotul 4 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești are o lungime de 1350 metri (total 2700 metri ambele fire, dar complet forat), tunelul Poiana de pe lotul 3 pe care îl va începe WeBuild anul acesta și cu TBM are 1700 metri, iar cel de pe Lotul Meseș al Autostrăzii Transilvania are peste 2 kilometri, dar nu este contractat.

Practic, pe lotul Margina – Holdea sunt proiectate două tuneluri: cel scurt, de 415 metri pe Firul I respectiv 367 metri fir II și cel lung de (1985/1825 metri). Însă, spre deosebire de Tunelul Curtea de Argeș de pe A1, tunelurile lungi UMB au și un segment central unde nu vor fi forate cu tehnologie NATM (noua tehnologie din Austria), ci cu câte o secțiune tip cut&cover care va permite intrarea în tuneluri de la capete cu câte patru seturi de utilaje deja cumpărate.

Autostrada A1 Margina - Holdea în martie 2025
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Mulțumim pentru filmare!
Ma bucur ca ai precizat, pentru cei care au "emoții" cu privire la pierderea banilor din PNRR ca se va sapa tunelul din mai multe puncte decât cel de la dealul Momaia, din Argeș.
Si, atunci, vor avansa mai repede.

razvandecuseara
Автор

În primul contract semnat de CNAIR cu asocierea Salini Impregilo și SECOL, cei care au construit lorul 2 din care lipsesc cei 9 km, nu era prevăzut nici un tunel, ci un traseu mult mai accesibil, ținându-se cont că zona, așa cum ați văzut și din filmări, nu este una extrem de muntoasă, iar varianata aleasă inițial se putea finaliza astfel încăt astăzi să circulăm pe acest tronson, doar că cineva a dorit să pună bețe în roată ca să nu se finalizeze și acest lot.
Suntem de râsul curcilor, construind tuneluri pentru urși într-o zonă unde nu există unghie de urs, devansând cu 10 ani un lot relativ simplu, comparativ cu zona Boița- Tigveni, unde într-adevăr, nu există variante de evitare a construcției de tuneluri !

lugojeanullugojeanul
Автор

Eu aștept primul jalon relocarea drumului ăla care încurcă.

mmm
Автор

Ma bucur ca lucreaza 24/24 doar ca sa finalizeze lotul cat mai rapid! Abia astept sa pot merge pe A1 cel putin pana la Sibiu fara interuperi, ca sa nu mai trec mereu pe DN68A, care ne incetineste mult! Hai UMB si EuroAsfalt!!

CristiChiri
Автор

salut, pe ce site vezi aceste detalii?

damiww
Автор

Nu Sibiu -Nădlac 2 ci Boița- Nădlac 2 că de la Sibiu la Boița se circula deja de peste un an !
În rest ritmul e unul foarte bun, se văd progrese de la o săptămână la alta !

lugojeanullugojeanul
Автор

9 km pentru UMB e doar o joaca iar cu tunelurile ... daca tine ritmul 1 an si 10 luni 24h/24h... lucrand din ambele sensuri (adica 1, 12km fiecare echipa ) vor reusi sigur ...
Sa vedem ce mai are se spus Ciurea criticarul si specialistul ...
Ma mir cum de nu la angajat UMB-ul ca consultant

fanel-DE
join shbcf.ru