SPSS ile Basit Regresyon Analizi

preview_player
Показать описание
SPSS kullanarak nasıl basit doğrusal regresyon analizi yapabileceğinizi bu videoda gösteriyoruz. En başta varsayımlardan ayrıntılı olarak bahsettik. Çünkü varsayımları ihlal ederek yapacağınız bir doğrusal regresyon analizi sonuçlarınızın yanlış çıkmasına neden olacaktır.

Bölümler:
0:00 Regresyon analizi için ne gerekiyor?
0:43 Regresyon hipotez testleri
1:00 Regresyon varsayımları: Doğrusallık
1:40 Regresyon varsayımları: Anlamlı uç değer olmaması
2:08 Regresyon varsayımları: Hataların normal dağılması
2:17 Regresyon varsayımları: Eş-varyanslılık
2:42 Regresyon analizinin varsayım testleriyle beraber SPSS'te yapılması
7:20 Regresyon sonuçlarının yorumlanması
9:03 Kategorik bağımsız değişken ile regresyon analizi
11:47 Regresyon analizinin rapor edilmesi
12:35 Regresyon denklemi ile tahmin yapmak

----------
👍 Bu videoyu yararlı bulduysan, daha fazla SPSS videosu için beğenmeyi, yorum yapmayı ve abone olmayı unutma!

----------

----------
👋 Selamlar!

#spss #regresyon #regresyonanalizi #regression
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор



Ayrıca, bu videoyu beğendiysen BEĞEN tuşuna da basarsan daha fazla kişinin bu videoyu görmesini sağlayıp onların da faydalanmasını sağlayabilirsin!

OfisLab
Автор

hocam iyi günler benim birden fazla bağımlı ve bağımsız değişkeni analiz etmem lazım bunu nasıl yapıcam tam çözemedim

Emrsymen
Автор

Merhabalar hocam, ya regresyon analizi istatiksel olarak anlamlı çıkmazsa nasıl bir yorumlama yaparız?

EmineYldrm-jgvn
Автор

Testi yapmak için normallik testi bakmak gerekir mi

seydasaglam
Автор

Hocam öncelikle ağzınıza sağlık teşekkür ederim, doğrusal regresyon ile aracı değişken analizine yönelik videonuzu bulamadım, videolarda var mı acaba?

eserkaral
Автор

Cinsiyete göre değil benim analizim bir de tablo şeklinde makaleye nasıl aktarabilirim.

pnarsalih
Автор

Hocam cox regresyonu ve lojistik reg. Yapacağım bir çalışma var ama çok fazla bağımsız değişkenim var nasıl eleyeceğim ? Yardımcı olursanız sevinirim

cemreuysal
Автор

Merhaba cinsiyet değişkeni kurtosis değerim -1.70 çıkıyor normallik sağlayamadığım için cinsiyet değişkeninden dolayı nonparametrik yöntemlere mi yönelmem gerekiyor?

ilaydaates
Автор

Hocam Merhaab. 8:15'de ANOVA tablosunda yer alan F değeri tam olarak neyi temsil ediyor?

aysenurguldogan
Автор

Hocam merhaba, emeğiniz için teşekkürler öncelikle. Size sormak istediğim bir konu var: iki değişken arasındaki korelasyon yüksekken regresyonda neden yordayıcı değişken olarak çıkmaz?

gokcecokal
Автор

Merhabalar hocam, öncelikle videolarınızı master bitirme projemi yazarken çok faydalı bulduğumu söylemek isterim, emeğinize sağlık. Videonun 10:14 kısmında ANOVA tablosunda significance değerinin .031olup .05'ten büyük olduğunu söylediniz, yokluk modeline göre anlamlı olduğunu söylediniz, acaba orada bir hata mı oldu yoksa ben mi yanlış anladım, aydınlatırsanız çok sevinirim, sevgiler.

CerenNazSenaydnBulduklar
Автор

Merhaba hocam öncelikle çok teşekkür ederim emeğinize sağlık. Benim bir sorum olacaktı. Regresyon analizleri sadece normal dağılım gösteren veriler için mi kullanılıyor? Eğer öyleyse bunun normal dağılım göstermeyen veriler için karşılığı nedir? Ben çalışmam için bir model çıkartmak istiyorum ama çalışmam boylamsal araştırma o yüzden kişi sayım 30'dan az. Bu yüzden de non-paramedik testler kullanmak zorunda kaldım. Ama model oluşmam için hangi analizi kullanmalıyım? Şimdiden teşekkürler..

neseormanci
Автор

Merhabalar bu analizde sadece tek bağımsız değişken mi değerlendiriliyor, eğer birden fazla kategorik ve sürekli değişken varsa hangisi kullanılır

yelizakkus
Автор

Bir sürekli ve bir kategorik degiskenle stepwise yapıldığında örneğin önce surekli girdi %20 açıkladı peşine erkeğin 1 kodlandigi kategorik girdi ve %30 oldu. Bunu nasıl yorumlariz.

feritferit
Автор

Hocam, çok araştırdım ama kafam da epey karıştı. İki grubun alt tiplerinin birbirleri arasında ilişki var mı diye bakmak için hangi testleri yapmam lazım? Kollajen grubu (tip 1, 2, 3, 4) ve Elastin grubu (tip1, 2, 3, 4, 5) olarak iki grubum var. Mesela "Kollajen tip 2'nin daha sık görüldüğü hastalarda Elastin Tip 3 daha sık görüldü" şeklinde bir çıkarım yapmak istiyorum. Yanıtlayabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

hattorihanzo
Автор

Hocam iyi hal puanı 3 nasıl geldi anlayamadım

pnarsalih
Автор

Hocam regresyon analizinde ''aracı değişken'' kategorik olabilir mi? Başka bir deyişle, iki sürekli değişken arasında var olan etkiye kategorik değişken aracılık edebilir mi? Yoksa bunun kukla değişken olması şartı mı aranır?

aslitoku
Автор

Hocam merhaba, x sürekli değişkeni y sürekli değişkeni üzerinde anlamlı bir etkiye sahipse; öte yandan y sürekli değişkeni de x sürekli değişkeni üzerinde anlamlı bir etkiye sahipse bunu nasıl yorumlarız? Bağımlı ve bağımsız değişkenlerin yerlerini değiştirip tekrar regresyon yapmak literatür açısından doğru bir yaklaşım mı yoksa hangisinin diğer üzerindeki etkisi daha büyükse sadece onu mu rapor haline getirmeliyim? Umarım açıklayıcı olmuştur.

aslitoku
Автор

hocam hayırlı akşamlar derste kullandığınız tabloları paylaşabilir misiniz?

kaankipriye
Автор

Size çok teşekkür ediyorum derste anlamadıklarımı sizinle anlıyorum Allah razı olsun 🌱

zehra