Τι λένε για την Ελλάδα τα σχολικά βιβλία της Κίνας;

preview_player
Показать описание

——————————————————————————————————————————

✔Tι λένε για την Ελλάδα τα σχολικά βιβλία της Κίνας;
|Πολλά ευχαριστώ για την υποστήριξη του καναλιού στους: Eftychios Tsichlakis, Martha Kre, Paulos Empeirikos, Imperator, historymaniac

✔Αν σας άρεσε το βίντεο κάντε εγγραφή στο κανάλι για να μην χάνετε όλα τα επόμενα, ενδιαφέροντα βίντεο που θα ακολουθήσουν!

Info:
▶ Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν έναν εξίσου ιστορικό πολιτισμό, π.χ. η κινεζική και η ελληνική γραφή χρονολογούνται στην ίδια εποχή, όπως και η φιλοσοφία των δυο πολιτισμών.
▶ Σε επαφή ήρθαν οι δυο πολιτισμοί επί Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος κατέκτησε τη σημερινή δυτική Κίνα. Για αυτό το λόγο η κινεζική γλώσσα είναι από τις ελάχιστες που το όνομα της Ελλάδος προέρχεται από την Ελληνική Ελλάς: Σιλά (κινέζικα: 希臘).
▶ Ο ιστορικός όρος Ντα Γιουέν, (大宛) δηλαδή οι μεγάλοι Ίωνες χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής, που επί δύο περίπου αιώνες ανέπτυξε εμπόριο με την Ινδία και την Κίνα.
▶ Ένας από τους πιο δραστήριους φιλόλογους ήταν ο Λούο Νιάν Σενγκ, μεταφράζοντας σχεδόν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στα Κινεζικά. Ο καθηγητής Τσεν Μινχουά έχει γράψει 20 βιβλία για την αρχαία Ελλάδα και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας.
▶ Η κινεζική ναυτιλιακή εταιρία COSCO που λειτουργεί πολλά πλοία υπό Ελληνική σημαία (εκ των οποίων ένα φέρει το όνομα COSCO Hellas) κατά την διάρκεια της κρίσης του 2009-2010 ξεκίνησε επενδύσεις στην υποδομή της Ελλάδας. Στόχος της είναι η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά ως κέντρο διανομής προϊόντων για όλη την ανατολική Ευρώπη.

Playlist του καναλιού:

Δείτε επίσης:

Οι Ιστορικοί Περίπατοι βρίσκονται στα social media! Βρείτε μας στο:

Πηγές:
歷史教科書, 國立教育機構 5
歷史教科書, 國立教育機構 6
歷史教科書, 國立教育機構 7
歷史教科書, 國立教育機構 8
歷史教科書, 國立教育機構 9
歷史教科書, 國立教育機構 10
歷史教科書, 國立教育機構 11
歷史教科書, 國立教育機構 12
Wikipedia

00:00 Κινεζικά σχολικά βιβλία
01:20 Surfshark VPN
03:19 Περιεχόμενο σχολικών βιβλίων

✔Ας κάνουμε ξανά την ιστορία ενδιαφέρουσα για μικρύς και μεγάλους!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Δεν λένε πολλά πράγματα για την Ελλάδα κι είναι λογικό. Ούτε τα δικά μας βιβλία λένε πολλά για την Κίνα.

thenikkk
Автор

Παρά πολύ καλή δουλειά όπως πάντα .
Θα παρακαλούσα να κάνετε για της Ηνωμένες πολιτείες.

randomdude
Автор

Ενδιαφέρον θα ήταν να δουμε την Ιαπωνία🇯🇵

pkkamp
Автор

Σε ευχαριστούμε για την καλή ποιοτητα του καναλιού

pkkamp
Автор

Θα έπρεπε στο τέλος κάθε βίντεο να αναφέρεις και τι γράφουν τα σημερινά Ελληνικά σχολικά βιβλία για τη χώρα που πραγματεύεσαι.

Georgos-L
Автор

Ευχαριστούμε από καρδιάς το περιμέναμε πολύ καιρό και δεν πειράζει κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες δημιουργίας αυτού του βίντεο! Εξαιρετικός και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα Κινεζικά διδάγματα για μας!
Υ.Γ. Επιπλέον ευχαριστούμε για την γνωστοποιήση ότι αυτό στην αρχή ήταν απάτη!

Xaralampos_Bouyouklis
Автор

Θα ήθελα να δω τι γράφουν οι άλλες χώρες για τους τουρκους, έχουν την ίδια εικόνα που έχουμε κ´εμείς; ή δεν τους αναφέρουν καν;

LordAnestis
Автор

Παρά πολύ ενδιαφέρουσα σειρά βίντεο. Θα ήταν ωραίο αν μπορούσατε να κάνετε ένα βίντεο για τα σχολικά βιβλία της Αυστραλίας δεδομένου της έντονης ελληνικής παρουσίας στην χώρα αν και είναι πιθανό να είναι ίδια με της Μεγάλης Βρετανίας

cookie
Автор

Η πρωτη αρχαια κινεζικη γραφη (oracle bone script) ξεκινησε περιπου το 1300 π.Χ. Αντιστοιχα, η πρωτη ελληνικη γραφη (Linear B) ξεκινησε περιπου το 1400 π.Χ. αν και οι περισσοτεροι χαρακτηρες προυπηρχαν απο την Γραμμικη Α, που εμφανιστηκε μετα το 1900 πΧ.

SeventhArt
Автор

Η Κίνα είναι ένας από τους αγαπημένους μου ξένους πολιτισμούς και χαίρομαι που υπάρχουν αναφορές για τη αρχαία Ελλάδα στα βιβλία της αλλά με θλίβει που δεν αναφέρουν έστω και λίγο τη σύχρονη.

ΠάρηςΔίγκας
Автор

μια χώρα από αυτές που ζήτησα!!! να σαι καλά

Калашников-гх
Автор

Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε πως έχουν εξελιχθεί και τα δικά μας βιβλία, πιστεύω πως ο καθένας μας ανάλογα την γενιά του έχει μάθει την ιστορία μας διαφορετικά.

photospiros
Автор

Το ότι κατάφερες να βρεις τι λένε στα βιβλία της Κίνας είναι κατόρθωμα. Αν θες να φτάσεις όμως στο ultimate level (που δεν ξέρω και κατά πόσο είναι εφικτό), προσπάθησε για Βόρεια Κορέα. Θα είναι τρελό challenge...

greektruth
Автор

Εχουμε υπερβολικά αποσπαματική δυτικοποιημένη προσέγγιση στην ανάγνωση της ιστορίας μας και το πως διαμόρφωσε την σημερινή μας ταυτότητα οπότε είναι σχεδόν αστείο να λέμε ότι οι Κινέζοι καλύπτουν επιφανειακά την δική μας ιστορία όταν το ίδιο κάνουμε κι εμείς απλά με περισσότερες ημερομηνίες και λεπτομέρειες.

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Κινέζα αρχαιολόγο που παραδέχεται ότι τα ελληνιστικά βασίλεια της Ινδίας και της Βακτριανής επηρέασαν τον κινεζική γλυπτική και πολιτισμό. Για την ακρίβεια κάτι που δυστυχώς δεν αναφέρεται στα σχολεία όταν είχε κατακτηθεί όλη η Ελλάδα από τους Ρωμαίους υπήρχαν ακόμη πλούσια ελληνιστικά βασίλεια με έλληνες διαδόχους κ που εκδίδαν ελληνικά νομίσματα, μίξη ελληνοβουδιστικού πολιτισμού χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα σχεδόν μέχρι τα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα(!).

Επίσης ο Βουδισμός στα σημαντικότερα πρώτα βήματα του επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και φιλοσοφία και αρκετοί φιλόσοφοι όπως ο ιδρυτής της φιλοσοφικής σχολής των Σκεπτικών Πύρρων με τις διδαχές του για επιδίωξη της αταραξίας ως αρετής επηρέασε καθοριστικά τους βουδιστές στην αναζήτηση της δικής τους νιρβάνας. Αυτό συνεπαγωγικά επηρέασε καθοριστικά όσες χώρες διείσδυσε ο βουδισμός (Κίνα, Ιαπωνία).

Δυστυχώς έχει αναχθεί στην πεμπτουσία της αρχαίας ελληνική γραμματείας ότι έχει να κάνει με τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη και σε λίγες περιπτώσεις τον Αριστοτέλη. Βασικός λόγος είναι ότι οι κεντρωευρωπαίοι στην Αναγέννηση βρίσκαν περισσότερα κοινά στην δική τους θρησκεία κι αντίληψη για τον κόσμο στον Πλάτωνα παρά στους προσωκρατικους και τους μετέπειτα επικούρειους, στωικούς, σκεπτικούς και συγκριτιστές φιλοσόφους και επιστήμονες.

Επιπλέον έχει γίνει ιερό δισκοπότητο η "κλασσική Αθήνα" και δημοκρατία του Περικλή που στην ουσία δεν άνθισε, δεν αναπτύχθηκε και δεν άκμασε πάνω από 2 γενιές μιας και γρήγορα κατέρρευσε και οικονομικά και στρατιωτικά και πολιτικά. Η Αθήνα ήταν για λίγα χρόνια οικονομική και ναυτική δύναμη αλλά σύντομα παράκμασε και ηττήθηκε από την Σπάρτη, αργότερα εγινε κλωτσοσκούφι της Θήβας αργότερα της Πέλλας... Ακόμη κι ο Πλάτωνας ήταν ουσιαστικά περισσότερο ελιτιστής και αριστοκρατικός παρά δημοκρα΄της όπως το εννοούμε με την σημερινή έννοια ενώ ο Αριστοτέλης απορώ πως δεν έχει γίνει ήδη cancelled για αρκετές από τις πολιτικές απόψεις του και την γνώμη του για άλλους λαούς.

Στα ύστερα της Αθηναικής δημοκρατίας ο κατ εξοχήν εκφραστής της ήταν ο Δημοσθένης ένας κατ εξοχήν ανέντιμος δημαγωγός και ρήτορας που αποδεδειγμένα χρηματιζόταν από τους Πέρσες για να κάνει ανθελληνική προπαγάνδα κατά των Μακεδόνων και του Φιλίππου κατηγορώντας τους ότι ήταν βάρβαροι και ημι-έλληνες... Ευτυχώς ηττήθηκε πολιτικά και στρατιωτικά!

Πόσοι ξέρουν ότι ο Σωκράτης κι ο Πλάτωνας θεωρούνταν ξεπερασμένοι για 800 χρόνια που κυριαρχούσαν Επικούρειοι και Στωικοί και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου μιλούσε την ελληνική γλώσσα; Οτι νεκραναστήθηκαν κυρίως τα πρώτα χρόνια του πρώιμου Χριστιανισμού ως δεξαμενή για άντληση επιχειρημάτων ότι Χριστιανισμός και Πλατωνισμός συνδέονται ή αργότερα όταν ο χριστιανισμός παγιώθηκε ως επίσημη θρησκεία σε όσους τον ασκούν.

Πόσοι γνωρίζουν ότι κι ο Ιπποκράτης ήταν ξεπεραστηκε από άλλους έλληνες και ρωμαίους ιατρούς κι ότι σαφώς επιδραστικότερος για 1500+ πλέον χρόνια σε Ευρώπη, Ασία κι Αφρική ήταν ο Γαληνός που έζησε τον πρώτο προς δεύτερο μΧ αιώνα ;

Αντίστοιχα η σημαντικότερη περίοδος της ιστορίας μας ήταν η περίοδος των κατακτήσεων του Αλεξάνδρου και η ελληνιστική. Χαρις σε αυτήν η ελληνική έγινε σταδιακά lingua franca της Ανατολικής Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και της Βαλκανικής, επιβίωσε ο ελληνισμός από το να γίνει έρμαιο των χρηματισμών από τους Πέρσες βασιλείς που είχαν βρει το κόλπο εξξουδετέρωσης μας: προκαλούσαν συνεχείς αλληλοσπαραγμούς μεταξύ ελληνικών πόλεων και συμμαχιών με μίζες. Ευτύχώς Φίλιππος κι ΑΛέξανδρος δώσαν "με το σπαθί τους" τέλος σε αυτή την αθλιότητα και η ελληνική κατάφερε σταδιακά να επικρατήσει ακόμη και στην Ρωμαική αυτοκρατορία καταλήγοντας να είναι η κυρίαρχη γλώσσα και κουλτούρα στο μόνο μη εκβαρβαρισμένο τμήμα της, το ανατολικό που σκοπίμως μας μάθαν να το λέμε Βυζαντινό για να διεκδικούν οι γαλλογερμανοί την ρωμαικότητα και τα σκήπτρα του χριστιανισμού για τον εαυτό τους. Ας σκεφτούμε ότι ακόμη και οι Αμερικάνοι είχαν κι έχουν την φιλοδοξία να κοπιάρουν το ρωμαικό πολιτικό σύστημα και σύμβολα έχουν...

Χωρίς τον Αλέξανδρο λοιόν οτι συνέβη στην κλασσική ή προσωκρατική εποχή θα ήταν μυστήριο όπως η ιστορία των πολιτισμών στην νότια Αμερική, την Ινδοκίνα με όμορφα μυστηριώδη κτήρια και αγάλματα όπου πολιτισμοί άκμασαν και κατέρρευσαν χωρίς ίχνη επειδή οι απόγονοι τους κατακτήθηκαν από άλλους στρατούς ή πολιτισμούς οι οποίοι τους ενσωμάτωσαν και εξαφανανίστηκε σταδιακά και η γλώσσα και η κουλτούρα τους.

perikliskagialaris
Автор

Ηθελα πολυ να μαθω για την Κινα, σε ευχαριστω πολυ για το υπεροχο βιντεο ελπιζω συντομα να δουμε τη λενε τα βιβλια την Νοτιας Κορεας λογω που τους βοηθησαμε το 1950 και για την Ιαπωνια.

Byzant
Автор

Αδιάφορα θα τα χαρακτήριζα τα κινέζικα βιβλία όσο αφορά την αναφορά τους στην Ελλάδα, κ ειδικά για την αρχαιότητα περίμενα κάτι περισσότερο

ΣούλαΜελίδου
Автор

Εξαιρετικη δουλεια και πολυ οργανωμενη ιστορικα, μπραβο

ΓιώργοςΔουμανίδης
Автор

Σάς θαυμάζω για την επιμονή σας, παρά τις πολλές δυσκολίες, να μάς δώσετε πληροφορίες για τα σχολικά βιβλία της Κίνας και την αναφορά τους στην Ελλάδα.Πολύ σωστά επισημάνατε ότι στο μάθημα της Ιστορίας
στα ελληνικά σχολικά βιβλία για την Κίνα τα πολύ κεφαλαιώδη αναφέρονται, όπως έχω διδάξει στην Μ.Ε.
Είχαμε όμως την ευχέρεια
να πούμε περισσότερα με μία προβολή στην αίθουσα προβολών και την ανάλογη εισήγηση από τον διδάσκοντα. Στα σχολικά τους βιβλία τα κεφάλαια που αφορούν στην Ελλάδα είναι επιγραμματικά μάλλον και δεν δίνουν την
πλήρη αξία που αρμόζει στην παρουσίαση του αρχαιοελληνικού
πολιτισμού. Οι εδώ Κινέζοι, όπως και οι Ιάπωνες, γνωρίζουν και θαυμάζουν τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη.Επίσης οι πιο συνειδητοί τον ιερό βράχο της Ακρόπολης τον έχουν ως την κορωνίδα των αιώνων στην Τέχνη και για το μήνυμα της δημοκρατίας του χρυσού αιώνα του Περικλέους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΆ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΊΑ ΑΝ ΤΟ ΚΡΊΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΥΝ.

chrysakontorousi
Автор

Απίστευτη δουλειά άλλη μια φορά! Τρομερός!

paulosempeirikos
Автор

Πολύ καλή δουλειά, ευχαριστούμε.
Ωστόσο όσον αφορά την Κίνα, εκπλήσσομαι λίγο καθώς για μερικά χρόνια είχα πολλά πάρε-δώσε με Κίνα (είχα μείνει και κάποιους μη πες στην Σανγκάη) και ακόμα κρατάω φιλίες.
Η βάση μου ήταν η Σουηδία οπότε νόμιζαν είμαι Σουηδός και μόλις τους έλεγα ότι ήμουν Έλληνας, σε όλους μα όλους σχεδόν έπεφταν τα σαγόνια και έβλεπα έναν ξεκάθαρο σεβασμό!

Όταν ρώτησα μια φίλη μου γιατί, μου είπε πως τρέφουν πολύ μεγάλο σεβασμό για άλλους αρχαίους πολιτισμούς και θεωρούν τον Ελληνικό ως έναν απ τους μεγαλύτερους με τεράστια ιστορία.

Γενικά οι Κινέζοι ακόμα και σήμερα σέβονται περισσότερο κόσμο που προέρχεται από χώρες με ιστορία καθώς πιστεύουν ότι οι ρίζες του καθενός ζουν ακόμα και σήμερα.

Μ αυτά και μ αυτά μου κάνει εντύπωση πως δεν αναφέρονται περισσότερα.

dimitriosmerkouris