Τι μαθαίνουν για την Ελλάδα στα σχολεία του Ιράν;

preview_player
Показать описание
✔️Τι μαθαίνουν για την Ελλάδα στα σχολεία του Ιράν;
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χρονολογούνται από την αρχαιότητα και πολύ πριν από την περσική εισβολή στην Ελλάδα. Από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., ο Οίκος των Αχαιμενιδών είχε τον έλεγχο πάνω από όλα της Μικράς Ασίας (η οποία περιλάμβανε πολλές εθνοτικές ελληνικές περιοχές), καθώς και πολλά από τα ελληνικά νησιά, τη Θράκη και το βασίλειο της Μακεδονίας, με τις δύο τελευταίες να αποτελούν μεγάλα τμήματα της σημερινής βόρειας Ελλάδας. Οι σχέσεις από τότε έχουν εξελιχθεί από ένορκη εχθρικότητα κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων στην ισχυρή εγκαρδιότητα από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε την Περσική Αυτοκρατορία. Ο Αλέξανδρος θαύμασε τον περσικό πολιτισμό και θέλησε να δημιουργήσει ένα μίγμα ελληνικής και περσικής κουλτούρας που πάντα θα δεσμεύουν και τον εορτασμό των δύο λαών. Αυτή η κληρονομιά των ισχυρών εγκαρδιοτήτων θα είχε βρεθεί πίσω για πολλούς αιώνες σε διάφορα μέρη του κόσμου που ονομάζονται ως Ελληνο-περσική κουλτούρα, ένα αρμονικό μείγμα των δύο Ελληνικών και Περσικών πολιτιστικών πτυχών.
Το Βασίλειο του Πόντου ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας οντότητας (της Μικράς Ασίας), όπου το Ιράν και ο Ελληνικός πολιτισμός, η εθνικότητα, η ταυτότητα, μεταξύ άλλων, αναμειγνύονται.

Διπλωματικές αποστολές:
Οι Ελληνοϊρανικές σχέσεις είναι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν. Οι δύο χώρες είχαν σχέσεις για χιλιάδες χρόνια, και διατηρούν μεγάλη ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Η Ελλάδα έχει πρεσβεία στην Τεχεράνη, ενώ το Ιράν εκπροσωπείται από την πρεσβεία του στην Αθήνα.

Πηγές:
Σχολικά βιβλία Ιράν
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Το πιο θετικό σημείο ειναι οτι θεωρούν το μακεδονικό βασίλειο ελληνικό, χωρις γκριζες ζωνες και αστερίσκους.

GeorgPsarras
Автор

Σχετικά αντικειμενικό.. Μπράβο για την δουλειά σου.. Πολύ καλό..

Lithiropulos
Автор

Greeks And Persians two biggest civilization with great history

mikekapoulas
Автор

Ρε μια χαρά τα λένε, δεν λένε κάτι ανιστόρητο, ούτε κάτι αρνητικό για τους Έλληνες. Μας αναγνωρίζουν ως έναν άλλον μεγάλο αρχαίο πολιτισμό που προσέφερε πολλά, αναφέρουν ότι οι 2 αρχαιοι αυτοί λαοί αλληλοθαυμάζονταν. Αξιοσημείωτη η αναφορά - όντως αληθής και λείπει από τα δικά μας βιβλία - ότι ο Ξέρξης ήταν βαθύτατα θρησκευόμενος και είχε πάρει στα σοβαρά το ρόλο του ως εκπροσώπου του Θεού (Αχούρα Μάζντα) επί γης και άρα το ένιωθε χρέος προς το θεό να τιμωρήσει κάθε επανάσταση και διασάλευση της δημόσιας τάξης, έτσι όπως αυτός το έβλεπε. Επίσης είναι αλήθεια ότι ο Δαρείος ο ΙΙΙ δεν ήταν κακός αρχηγός ή στρατηγός, τα έκανε όλα ορθά, το πήγε "με το βιβλίο", απλώς ήταν άτυχος και είχε έναν Αλέξανδρο απέναντί του. Για το Ποντιακό βασίλειο, είναι αλήθεια ότι ήταν συγκρητικό και συνένωνε αρμονικά την Ελληνική και την Ιρανική κουλτούρα χωρίς να τίθεται καν θέμα εκατέρωθεν. Γενικά μια χαρά τα λένε.

Fokas-nt
Автор

Εύγε, να και κάτι χρήσιμο που βρίσκει κανείς εδώ μέσα, πολύ ωραία η παρουσίαση και μπράβο σου για την έρευνα.

zakmountas
Автор

Δεν διαστρευλώνουν την ιστορία, καλά τα λένε. Επίσης οι Ιρανοί-Πέρσες αγαπούν τους Έλληνες

Aikaterini
Автор

Σας ευχαριστούμε για το αξιόλογο περιεχόμενο!

MikeKranidis
Автор

Τί λένε για την Ελλάδα τα σχολικά βιβλία της Ελλάδας θα μας πείς;

Χρήστος-Ελλάδα
Автор

Καλύτερα τα διδάσκουν από τους Έλληνες

ΚωσταςΠαλιουρας-βε
Автор

Συμφωνα και με το βιντεο αλλα και με το τι μαθαινουμε κι εμεις γι τους Πέρσες, νομίζω ότι κάνουν μια πολυ καλη αναφορά στην ελληνική ιστορία, καθώς κι εμείς, μετά τον 6ο μΧ αιώνα, δεν μαθαίνουμε τίποτα για την Περσία (όπως πχ την τουρκική κατοχή της χώρας, ή το γεγονός ότι κατά την ελληνική επανάσταση η Περσική Αυτοκρατορία είχε πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κλπ κλπ).

Thracepirus_ball
Автор

Αντικειμενικές και σοβαρές αναφορές που εξηγούν την γενικά θετική αντιμετώπιση των Ελλήνων από τους Ιρανούς σε περίπτωση που είναι συμφοιτητές ή που έχουν επαγγελματικές επαφές, οπουδήποτε αυτό συμβαίνει

michelgoudelis
Автор

Η κουλτούρα των δύο λαών έχει πολλά κοινά στοιχεία εξαιτίας της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου και των Ελληνιστικών χρόνων που ακολούθησαν.

lekkaspiano
Автор

Καλησπέρα ευχαριστουμε για το βίντεο. Μου φαίνεται οτι η αναφορές τους αν και σύντομες στις μεταξύ μας συγκρούσεις της αρχαιότητας είναι τίμιες και αρκετά αντικειμενικές επίσης στέκονται με σεβασμό στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό κάτι που είχα διαπιστώσει και κάνοντας έναν Ιρανό φίλο στην Αμερική. Ας σκεφτούμε κι εμείς πώς απεικονίζουμε τους Πέρσες στα ιστορικά μας σχολικά βιβλία, (που παρεμπιπτόντως παρέλειπαν για χρόνια ολόκληρο το κεφάλαιο του εμφυλίου πολέμου και παρουσίαζαν πάντα τους προγόνους μας με τα καλύτερα χρώματα )

Petroschristidis
Автор

Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.Ευτυχως η Μακεδονία είναι Ελληνική!

elkorsavva
Автор

Τελικά μήπως μαθαίνουμε την Ελληνική ιστορια μέσω Ιράν;

ΚώσσταςΓρομιτσαρης
Автор

Τους βρίσκουμε υπέροχους !!Ξεχασαν να γράψουν για Λεωνιδα και Θερμοπυλες, Για την καταστροφή της Ερέτριας και της Αθήνας Για τον χρυσό αιώνα Αθηναϊκή Δημοκρατία Κλπ Αγώνες

georgiosfrangandreas
Автор

Μήν ξεχνάτε πως η Περσία μας προμήθευε πετρέλαιο στα χρόνια της κρίσης μας με εξαιρετικούς πιστωτικούς όρους σε αντίθεση με άλλους "φίλους"... Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε καλά αυτήν την χώρα...

papamazach
Автор

Τελικα οι Περσες ξερουν πολυ καλα την Ιστοριας μας.Πρεπει τα Ελληνοπουλα να την μαθουν Σωστα Μπραβο για το βιντεο Η Ιστορια δεν αλλαζει ειναι μια κ μοναδικη

vassilikikalachani
Автор

Τα Ελληνικά βιβλία τι λένε για την ιστορία

ΚώσταςΖωγράφος-θσ
Автор

Μπράβο στους περσες κυριοι αντικείμενικοι

ΚωσταςΓιαννατος-ψχ