Εισήγηση: Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου

preview_player
Показать описание
Αίθουσα 6
Εισήγηση: "Οι διοικητικές και εκπαιδευτικές αρρυθμίες ενός λυκείου την περίοδο της αναστολής λειτουργιάς λόγω κορωνοϊού", Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου.

Τα σχολεία της Αχαΐας ανέστειλαν τη λειτουργία τους στις 5 Μαρτίου 2020, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων Κορωνοιού, χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να προηγηθεί σχετική προετοιμασία και ενημέρωση της σχολικής κοινότητας και των σχολικών μονάδων. Οι ανάγκες τηλεκπαίδευσης που προέκυψαν για την επέκταση της μαθησιακής διαδικασίας και η αναγκαιότητα συνέχισης της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και δημιούργησαν προβλήματα στους διευθυντές, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς τους. Η επιβολή των έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας και ο επακόλουθος
«βομβαρδισμός» με οδηγίες «πλεύσης», με τη μορφή κυρίως εγκυκλίων από την πλευρά του Υπουργείου, επέτειναν το πρόβλημα. Παράλληλα έφεραν στην επιφάνεια την έλλειψη επιμόρφωσης από την πλευρά των εκπαιδευτικών, τη σχεδόν ανύπαρκτη τεχνολογική υποδομή των σχολείων και την απροθυμία συμμετοχής στην επακόλουθη εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών, η οποία κατέδειξε την απαξίωση του σχολικού θεσμού αλλά και κάποια προβλήματα τεχνολογικών υποδομών και ψηφιακού αναλφαβητισμού. Η παρούσα εισήγηση επιχειρεί να αναδείξει από την οπτική γωνία του Διευθυντή, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των σχολείων για εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, μαθητές, γονείς και για την ίδια τη Διεύθυνση του σχολείου και τις συχνά επίπονες, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικές ενέργειες, για τη μερική διευθέτηση των προβλημάτων. Αν και αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης ενός περιαστικού σχολείου, θεωρείται ότι η πλειοψηφία των ανακυψάντων προβλημάτων ήταν παρόμοια στην πλειονότητα των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για μερικά από τα προβλήματα που ανέκυψαν προτείνονται ενδεικτικές λύσεις που ίσως βοηθήσουν στη μερική αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

1o Διεθνές Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Συνέδριο: Από τον 20ο στον 21ο αιώνα μέσα σε 15 ημέρες: Η απότομη μετάβαση της εκπαιδευτικής μας πραγματικότητας σε ψηφιακά περιβάλλοντα. Στάσεις- Αντιλήψεις- Σενάρια – Προοπτικές- Προτάσεις, 3, 4 & 5 Ιουλίου 2020, Media Pedagogy Research Group, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Рекомендации по теме