Η υπόθεση της προσομοίωσης | Astronio (#28)

preview_player
Показать описание
Ζούμε σε μια προσομοίωση; Είναι το Σύμπαν μια ψηφιακή ψευδαίσθηση; Στο επεισόδιο αυτό ταξιδεύουμε στον χώρο μεταξύ επιστήμης, επιστημονικής φαντασίας και φιλοσοφίας και γνωρίζουμε την υπόθεση της προσομοίωσης του Nick Bostrom.

Ευχαριστώ πολύ το Papaki για την υποστήριξη του καναλιού!

►Astronio στα social media:

►Δείτε επίσης:

0. Ο αριθμός 10^21 είναι το 1 με 21 μηδενικά.

2. Ερωτήσεις κι απαντήσεις από τον Nick Bostrom:

3. Η μελέτη σχετικά με την ασυμμετρία στην κοσμική ακτινοβολία:

4. Η μελέτη με τα πειράματα ελέγχου της υπόθεσης της προσομοίωσης:
[Σημείωση: διατηρώ κάποιες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία του βασικού συγγραφέα, μιας και έχει γράψει ένα βιβλίο που φλερτάρει με την ψευδοεπιστήμη. Ωστόσο, αξίζει να διαβάσει κανείς το συγκεκριμένο paper.]

5. Μελέτη για τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών:

6. Κάποιες ακόμα παρατηρήσεις, βασισμένες τόσο στη μελέτη του Bostrom όσο και σε άλλες πηγές:
‣Το τρίτο σενάριο (να ζούμε σε μια προσομοίωση) μοιάζει αρκετά παράλογο όταν το ακούμε για πρώτη φορά. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι η απόρριψη του τρίτου σεναρίου ισοδυναμεί με αποδοχή του ενός εκ των άλλων δύο. Τα δύο αυτά σενάρια είναι εξίσου δύσκολο να τα αποδεχτούμε.

‣Παρ’ όλο που το τρίτο σενάριο είναι με διαφορά το πιο συναρπαστικό, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πιθανότητες στην αρχική μελέτη περιγράφονται ως ίσες, δηλαδή 33,3% για το κάθε σενάριο. Αργότερα σε συνεντεύξεις και συζητήσεις ο Bostrom δήλωσε ότι δίνει μια χαμηλότερη πιθανότητα της τάξης του 20% να ζούμε σε προσομοίωση.

‣Μιλάμε για «πραγματικούς πολιτισμούς» που δημιουργούν «προσομοιωμένους πολιτισμούς», αλλά δεν είναι ανάγκη ολόκληρος ο πραγματικός πολιτισμός να συμμετέχει στη διαδικασία. Αρκεί μόνο ένα άτομο με έναν πανίσχυρο υπολογιστή που θα τρέχει λεπτομερείς προσομοιώσεις (ακόμα και κόντρα στη νομοθεσία της κοινωνίας του). Αυτό το γεγονός κάνει την αποδοχή του δεύτερου σεναρίου πιο δύσκολη.

‣Το πότε θα δημιουργηθούν οι υπερυπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση της προσομοίωσης. Δηλαδή δεν έχει καμία σημασία εάν αυτό θα γίνει σε 30, 1.000 ή 100.000 χρόνια. Αρκεί κάτι τέτοιο να είναι εφικτό.

‣Πώς γίνεται μια μηχανή να σκέπτεται ή να έχει συνείδηση;
Όπως γράφει ο Nick Bostrom, δεν είναι αναγκαίο η συνείδηση να είναι το αποτέλεσμα βιολογικών δικτύων νευρώνων μέσα σε ένα κρανίο. Οι επεξεργαστές εντός ενός υπολογιστή θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα αρκεί, όπως είπαμε, να μπορούν να μιμηθούν την εγκεφαλική λειτουργία.

‣Τα νούμερα που παρατίθενται για τις πράξεις των υπολογιστών ανά δευτερόλεπτο βασίζονται σε σημερινή γνώση και σε σημερινές μελέτες στον τομέα της πληροφορικής και της νανοτεχνολογίας. Φυσικά, ενδέχεται με την εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών ή άλλων άγνωστων σε εμάς τεχνολογιών να μπορούν στο μακρινό μέλλον να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες πράξεις σε μικρότερο χώρο και χρόνο. Άρα τα νούμερα που αναφέρονται αποτελούν τα "κατώτατα όρια" για τις δυνατότητες των προηγμένων πολιτισμών.

‣Γιατί μιλούμε για προσομοιώσεις «των προγόνων» και όχι γενικά για προσομοιώσεις νοημόνων όντων;
Ο Bostrom ασχολήθηκε με την πρώτη εκδοχή απλώς γιατί γνωρίζουμε καλύτερα τις απαιτήσεις της δημιουργίας της προσομοίωσης ενός ανθρώπου παρά ενός τυχαίου όντος. Φυσικά θα μπορούσε η προσομοίωση να έχει διαφοροποιημένα όντα, διαφορετικούς φυσικούς νόμους, άλλους πλανήτες κ.ο.κ. Η ουσία όμως παραμένει ίδια: τα περισσότερα σκεπτόμενα όντα του Σύμπαντος δε θα ανήκουν στο πραγματικό κόσμο.

-------
Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς
Υποτιτλισμός (Ελληνικά): Yiolanda
Υπότιτλοι (Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά): Kos Das
Software: Space Engine, Universe Sandbox 2, Space Engine add-ons by Dr. λmerica
Πλάνα από παιχνίδια: No Man's Sky, Grand Theft Auto V, Dragon Age: Inquisition, The Sims 4, Plague Inc.
Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License)

Μουσική:
-Jason Shaw (Audionautix) - Big Car theft under a Creative Commons 3.0 License
-Kevin Macleod - Lightless Dawn under a Creative Commons 3.0 License
-Chris Zabriskie - Divider under a Creative Commons 3.0 License
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Αγαπητοί φίλοι, περιμένω και τα δικά σας σχόλια! Αλλά πριν από αυτά προτείνω να διαβάσετε μερικές παρατηρήσεις που έγραψα βασισμένες τόσο στη μελέτη του Bostrom όσο και σε άλλες πηγές, που ενδέχεται να σας βοηθήσουν στην κατανόηση της υπόθεσης της προσομοίωσης:

‣Το τρίτο σενάριο (να ζούμε σε μια προσομοίωση) μοιάζει αρκετά παράλογο όταν το ακούμε για πρώτη φορά. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι η απόρριψη του τρίτου σεναρίου ισοδυναμεί με αποδοχή (τουλάχιστον) του ενός εκ των άλλων δύο. Τα δύο αυτά σενάρια είναι εξίσου δύσκολο να τα αποδεχτούμε.

‣Παρ’ όλο που το τρίτο σενάριο είναι με διαφορά το πιο συναρπαστικό, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πιθανότητες στην αρχική μελέτη περιγράφονται ως ίσες, δηλαδή 33, 3% για το κάθε σενάριο. Αργότερα σε συνεντεύξεις και συζητήσεις ο Bostrom δήλωσε ότι δίνει μια χαμηλότερη πιθανότητα για να ζούμε σε μια προσομοίωση, της τάξης του 20%.

‣Μιλάμε για «πραγματικούς πολιτισμούς» που δημιουργούν «προσομοιωμένους πολιτισμούς». Αλλά, φυσικά, δεν είναι ανάγκη ολόκληρος ο πραγματικός πολιτισμός να συμμετέχει στη διαδικασία. Αρκεί μόνο ένα άτομο με έναν πανίσχυρο υπολογιστή που θα τρέχει λεπτομερείς προσομοιώσεις (ακόμα και κόντρα στη νομοθεσία της κοινωνίας του). Αυτό το γεγονός κάνει την αποδοχή του δεύτερου σεναρίου πιο δύσκολη.

‣Το πότε θα δημιουργηθούν οι υπερυπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση της προσομοίωσης. Δηλαδή δεν έχει καμία σημασία εάν αυτό γίνει σε 30, 1.000 ή 100.000 χρόνια. Αρκεί κάτι τέτοιο να είναι εφικτό. Εξάλλου, το Σύμπαν έχει αρκετά μεγάλη ηλικία ώστε να έχουν υπάρξει πολλοί προηγμένοι πολιτισμοί, εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς.

‣Πώς γίνεται μια μηχανή να σκέπτεται ή να έχει συνείδηση;
Όπως γράφει ο Nick Bostrom, δεν είναι αναγκαίο η συνείδηση να είναι το αποτέλεσμα βιολογικών δικτύων νευρώνων μέσα σε ένα κρανίο. Οι επεξεργαστές εντός ενός υπολογιστή θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα αρκεί, όπως είπαμε, να μπορούν να μιμηθούν την εγκεφαλική λειτουργία.

‣Τα νούμερα που παρατίθενται για τις πράξεις των υπολογιστών ανά δευτερόλεπτο βασίζονται σε σημερινή γνώση και σε σημερινές μελέτες στον τομέα της πληροφορικής και της νανοτεχνολογίας (βλ. σχετικές πηγές στη μελέτη του Bostrom στην περιγραφή του βίντεο). Φυσικά, ενδέχεται με την εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστών ή άλλων άγνωστων σε εμάς τεχνολογιών να μπορούν στο μακρινό μέλλον να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες πράξεις σε μικρότερο χώρο και χρόνο. Άρα τα νούμερα που αναφέρονται αποτελούν τα "κατώτατα όρια" για τις δυνατότητες των προηγμένων πολιτισμών.

‣Γιατί μιλούμε για προσομοιώσεις «των προγόνων» και όχι γενικά για προσομοιώσεις νοημόνων όντων;
Ο Bostrom ασχολήθηκε με την πρώτη εκδοχή απλώς γιατί γνωρίζουμε καλύτερα τις απαιτήσεις της δημιουργίας της προσομοίωσης ενός ανθρώπου παρά ενός τυχαίου όντος. Φυσικά θα μπορούσε η προσομοίωση να έχει διαφοροποιημένα όντα, διαφορετικούς φυσικούς νόμους, άλλους πλανήτες κ.ο.κ. Η ουσία όμως παραμένει ίδια: τα περισσότερα σκεπτόμενα όντα του Σύμπαντος δε θα ανήκουν στον πραγματικό κόσμο. Κι ακόμα και εάν είμαστε δημιουργήματα ενός εξωγήινου πολιτισμού εντελώς διαφορετικού από εμάς, αποτελούμε σίγουρα έναν πολιτισμό που βρίσκεται σε προγενέστερη τεχνολογική φάση από αυτόν και, ως εκ τούτου, είμαστε κατά κάποιο τρόπο «τεχνολογικοί» του πρόγονοι.

‣Όσο το οικοδόμημα των προσομοιωμένων πολιτισμών γίνεται ψηλότερο και όσο αναπτύσσονται τεχνολογικά οι πολιτισμοί που βρίσκονται στα ψηλότερα επίπεδα, επεξεργαστικές ανάγκες των πολιτισμών που βρίσκονται χαμηλότερα στο οικοδόμημα θα αυξάνονται διαρκώς. Επομένως, ίσως να αναγκάζονται να σβήσουν τις προσομοιώσεις που φτάνουν σε πολύ υψηλό τεχνολογικό επίπεδο.

‣Ίσως να σας φαίνεται περίεργο ότι ένας προσομοιωμένος πολιτισμός μπορεί να κατασκευάσει προσομοιωμένους υπολογιστές οι οποίοι θα τρέχουν προσομοιώσεις άλλων υπολογιστών. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα για την προσομοίωση, διότι οι υπολογιστές του παρελθόντος έχουν μηδαμινές επεξεργαστικές δυνατότητες μπροστά στους προηγμένους υπολογιστές του μέλλοντος. Εξάλλου ήδη σήμερα οι υπολογιστές μας μπορούν να τρέξουν «virtual machines» δηλαδή εξομοιωτές απλούστερων υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων.

‣Πώς είναι δυνατόν ένας υπολογιστής να μας ξεγελά και να μας πείθει ότι ζούμε στο φυσικό κόσμο;
Ο Bostrom γράφει ότι ο ίδιος μας ο εγκέφαλος όταν ονειρευόμαστε καταφέρνει να μας παραπλανήσει, με αποτέλεσμα να αγνοούμε το γεγονός ότι κοιμόμαστε. Έτσι αποδεχόμαστε την «πραγματικότητα» των ονείρων μας, όσο εξωφρενικά πράγματα και εάν εκτυλίσσονται μέσα σε αυτά. Εάν ο δικό μας «ταπεινός» εγκέφαλος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον οι προηγμένοι υπερυπολογιστές του μέλλοντος και οι κατασκευαστές τους.

‣Η πλήρης προσομοίωση του Σύμπαντος μέχρι το υποατομικό επίπεδο είναι αδύνατη με τη σημερινή φυσική όπως τη γνωρίζουμε. Αλλά όπως είδαμε στο βίντεο, δεν απαιτείται πλήρης προσομοίωση για τη δημιουργία μιας πειστικής αναπαράστασης του κόσμου. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να προσομοιωθεί η λεπτομερής μοριακή δομή και οι αλληλεπιδράσεις των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό της καρέκλας που κάθεστε. Αρκεί να αισθάνεστε την υφή της και τη δύναμη που σας ασκεί ώστε να πειστείτε ότι είναι αληθινή.

Περιμένω και τις δικές σας ιδέες!

Astronio
Автор

αν ζούμε σε προσομοίωση θα ήθελα παρακαλώ ο προγραμματιστής μου να προσθέσει μερικά μηδενικά στον τραπεζικό μου λογαριασμό. ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ! Ευχαριστώ!

johneonwe
Автор

Οπως το επεισόδιο Rick & Morty το quote ειναι "You are inside a simulation, of a simulation, inside of a giant simulation"

Reaper
Автор

Επειδή μάλλον το 2020 είναι μια ανωμαλία/ασυνέχεια της προσομοίωσης, ξέρει κανείς πώς μπορώ να φορτώσω το save του 2019;

Henriksen
Автор

Παύλο δεν βοηθάς στα υπαρξιακά μας προβλήματα.. Συγχαρητήρια, εξαιρετικό βίντεο!

eugeniadimitriou
Автор

Δημιουργος μας: Εφτιαξα πολιτισμο με νοημοσυνη!






Δημιουγος αυτου που μας εφτιαξε: εφτιαξα πολιτισμο με ικανοτητα δημιουργιας προσομοιωσεων!





Δημιουργός του δημιουργου του δημιουργου: ειμαι τοσο περηφανος! Εφτιαξα εναν προσομοιωμενο πολιτισμο που να μπορει να προσομοιωσει δικους του πολιτισμους, οι οποιοι να εχουν ικανοτητα δημιουργιας προσομοιωσεων πολιτισμου!

ErmisSouldatos
Автор

Εξαιρετικός Παύλο.
Game : the earth
Expansion : covid 19

nikos_power_training
Автор

Κύριε Παύλο καλησπέρα. Το να είμαστε ένα πειραματικό μοντέλο δημιουργημένο από κάποιον άλλο πολιτισμό είναι πιθανό σύμφωνα με τις θεωρίες που τόσο ωραία παραθέσατε στο βίντεο. Εξάλλου ο εγκέφαλός μας ως ένας υπολογιστής και ο ίδιος αναπαριστά ένα μοντέλο της πραγματικότητας ικανό και αρκετό για να συνεχίζουμε να ζούμε, αλλά η πραγματικότητα όπως αποδεικνύεται πολλές φορές μέσα από τις φυσικές επιστήμες είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα. Στη σιγή του νου όμως (δλδ στο "κλείσιμο" του υπολογιστή), κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τεχνικές διαλογισμού, τότε μπορείς να πάψεις να αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα και ξεκινάς να την έχεις την εμπειρία αυτής. Τότε καταλαβαίνεις πως εσύ και ο δημιουργός είναι στην ουσία το ένα και το αυτό. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το διαλογισμό (αν δεν το έχετε ήδη κάνει δλδ) τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε. Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία πέρα για πέρα αληθινή!

alexsassarolis
Автор

[Ενημέρωση 05/11: Η κλήρωση ολοκληρώθηκε. Έχουν αποσταλεί τα emails στους νικητές, παρακαλώ ελέγξτε το email σας!]
Διαγωνισμός! Το papaki.com χαρίζει σε 3 τυχερούς φίλους του καναλιού την ευκαιρία να δημιουργήσουν το ιδανικό τους website, με ένα τρίμηνο πακέτο Papaki Website Builder Professional! Πατήστε στο παρακάτω link μέχρι την Πέμπτη 05/11 για περισσότερες πληροφορίες και για να συμμετάσχετε στην κλήρωση!

Astronio
Автор

Φαντάσου να είμαστε μια προσομοίωση, και να καταφέραμε να καταλάβουμε ότι είμαστε μέρος αυτής. Θα μείνουν άφωνοι οι δημιουργοί μας.

samsung-galaxy
Автор

MORPHEUS: Do you believe in fate, Neo?

NEO: No.

MORPHEUS: Why not?

NEO: Because I don’t like the idea that I’m not in control of my life

MORPHEUS: I know exactly what you mean. Let me tell you why you’re here.

MORPHEUS: You’re here because you know something.

MORPHEUS: What you know you can’t explain, but you feel it. You’ve felt it your entire life—that there’s something wrong with the world. You don’t know what it is, but it’s there, like a splinter in your mind, driving you mad. It is this feeling that has brought you to me. Do you know what I’m talking about?

NEO: … The Matrix.

MORPHEUS: Do you want to know what it is?

NEO: [nods yes]

MORPHEUS: The Matrix is everywhere. It is all around us. Even now, in this very room. You can see it when you look out your window or when you turn on your television. You can feel it when you go to work … when you go to church … when you pay your taxes. It is the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth.

NEO: What truth?

MORPHEUS: That you are a slave, Neo. Like everyone else, you were born into bondage. Born into a prison that you cannot smell or taste or touch. A prison for your mind.

MORPHEUS: [takes a deep breath] Unfortunately, no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself.

MORPHEUS: This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill, the story ends; you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.

MORPHEUS (cont’d): You take the red pill, you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit hole goes.

MORPHEUS: Remember, all I’m offering is the truth, nothing more.

mrShazam
Автор

Πάντως αν όντως ζούμε σε προσομοίωση φαίνεται να έχουν ορίσει τις αρχικές συνθήκες και να αφήνουν το πρόγραμμα να τρέξει μόνο του χωρίς να επεμβαίνουν. Πάντα με ιντριγκάριζε η υπόθεση της προσομοίωσης, ευχαριστούμε για το βίντεο!!!

evaggeliaporiazi
Автор

αν ζούμε σε προσομοίωση, παρακαλούνται οι Κύριοι Προγραμματιστές να ανανεώσουν τη συνδρομή στο ant-virus γτ κολλήσαμε ιό και μας έχει διαλύσει εδώ και κανα 6μημο. !! ευχαριστώ προκαταβολικά !!

onepiece
Автор

Με το σκεπτικό ότι όλα στο σύμπαν είναι μαθηματικά και γεωμετρία, καταλήγω στη γνωστή μας Κοσμογονία, ακόμα και τη Γέννεση. Όμως με το βίντεο σου καταλαβαίνω πόσο απαρχαιωμένα είναι τα σημερινά υπολογιστικά συστήματα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και απορίες. Ένα από αυτά είναι τα συναισθήματα. Ευχαριστούμε για τα βίντεο και την σκέψη την οποία μας βάζεις!

insider
Автор

Όντως θα πρέπει να μας απασχολήσει τουλάχιστον φιλοσοφικά... Αν είμαστε τα παίγνια ή οι παίκτες.

Θερμά συγχαρητήρια Παύλο!

AlfadiStudio
Автор

Για άλλη μια φορά, πολύ ωραία τα γραφικά και στο συγκεκριμένο βίντεο είναι πολύ εντυπωσιακά!! Βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου θέματος!! Είναι βίντεο που σε βάζει σε σκέψεις για το μέλλον και προβληματίζει. Ευελπιστούμε και σε άλλα τέτοιου είδους thought-provoking βίντεο!

AthanasiaKourasi
Автор

Είσαι ο μόνος που ενώ βλέπω όλο το βίντεο διαβάζω και τα σχόλια για να καταλάβω πως δεν είμαι ο μόνος «καμένος» με αυτό το κανάλι ...

Bodrini
Автор

Η αμήχανη στιγμή που είμαι έξω με παρεα και τους λέω πρεπει να φυγω για να δω με την ησυχία μου το νέο βίντεο του Αστρονιο.. 🔝

pgotsouu
Автор

Απλο γλαφυρό κείμενο, επιστημονικά ορθό, ωραίες εικόνες. Σημαίνει πολλες ώρες δουλείας.Μπράβο

georgelamt
Автор

Ειναι δυσκολο να ξεχωρισεις καλυτερο βιντεο Αστρονιο αλλα νομιζω αυτο θα κερδιζε λογω του ποσο mindblowing θεμα ειναι! Συγχαρητηρια για αλλη μια εξαιρετικη δουλεια. Σ ευχαριστουμε❤️

mariakosmara