Αυτογνωσία: Πυθαγόρας, Σωκράτης και Σύγχρονη εφαρμογή. (Δρ. Λεωνίδας Μπίλλης)

preview_player
Показать описание
Εισαγωγή

Το γνωστό παράγγελμα «γνώθι σ` αυτόν» που υπήρχε στην είσοδο του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς αποδίδεται στον Θαλή ή στον Χείλωνα και ορίζεται ως προς την γνώση που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος για τον εαυτόν του, το εγώ του, τις ικανότητες, τις αδυναμίες, τις αστοχίες του και εν τέλει την εν γένει προσωπικότητά του.

"Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το Σύμπαν και τους Θεούς"

Πυθαγόρας και Σωκράτης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικαστική μέθοδο της αυτογνωσίας υπό την έννοια της γνώσης αυτού που πράττω και της συνείδησης των ορίων που έχουν οι ικανότητές μου προκειμένου να επιτυγχάνω τα της βουλήσεώς μου (τα θέλω μου). Άλλωστε μία εκ των αρετών είναι η γνώση ή μάλλον η επίγνωση των γνωστικών μου ορίων σε σχέση με την γνώση της αγνοίας μου.
Συνεπώς αυτός που θέλει να αναλύσει τους άλλους, οφείλει πρώτα να αναλυθεί ο ίδιος.

Είναι γελοίο να εξετάζει κανείς τα πεπραγμένα των άλλων ενώ αγνοεί τον εαυτόν του (ΣΩΚΡΑΤΗΣ).
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μπράβο Λεωνίδα για την ευχάριστη και κατανοητή παρουσίαση των αρχών του Πυθαγόρα. Πραγματικά, μου προκαλούσε απορία, αν χρειάζεται κανείς να ψάξει αρκετά «βαθιά» μέσα του (πέραν της αντίληψης των φυσικών μας δυνατοτήτων, το οποίο βοηθά στην οριοθέτηση εφικτών στόχων-σκοπών, να μην αιθεροβατούμε...) ή αν θα είναι «χάσιμο χρόνου», αλλά τώρα κατάλαβα όντως με την παραστατική σας περιγραφή τα περισσότερα οφέλη αρετών, που μπορεί κάποιος να αποκομίσει αν επιθυμεί.

SISEMENDOG
Автор

ενα βίντεο γεμάτο γνώση στην αυτογνωσία!!!

spiroskosmas