Godfather, Baba ve Sopranos / Emrah Safa Gürkan - Opus Magnum 05

preview_player
Показать описание
Opus Magnum'un yeni bölümünde Emrah Safa Gürkan ile "Bize tek bir yapıt yetmez!" dedik, The Godfather ve The Sopranos'u inceledik. İki başarılı yapıt hem çok büyük, hem de gözümüzden kaçacak kadar küçük ayrıntılarla birbirine benziyor ve birbirinden ayrılıyor... İzleyenlerin anımsayıp aydınlanacağı, henüz izlemeyenlerin ise bitirir bitirmez yapıtları izleme listesine alacağı dolu dolu bir Opus Magnum bölümüyle karşınızdayız...

Söz The Godfather'dan açılmışken size reddedemeyeceğiniz bir teklifimiz var: Serinin hayranlarından biriyseniz, The Godfather Koleksiyon Defteri'ni hemen edinerek koleksiyonunuzun baş köşesine yerleştirebilirsiniz:

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:

#işbirliği #sinema #suç
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bir bilgi de benden; The Sopranos dizisinde Paulie'yi canlandıran Tony Sirico oyunculuk kariyerinden önce gerçekten bir mafya üyesiydi. Daha önce 28 kez tutuklanmıştır.

erayergul
Автор

Sopranos baba filmi gibi yakışıklı Hollywood tipli insanlardan oluşmuyor sopranos aslında yolda yürürken görebileceğiniz insanlardır sopranos aslında hepimizin tanıdığı tefecilerdir sopranos aslında normal insanlar gibi korkuları olan karakterlerden oluşur

birazsundanbirazbundan
Автор

The sopranos 'un kamera arkası bile, bizde oyuncuyum diye geçinenlere ders verecek yeteneğe sahip..

galapagos
Автор

Hocam Sopranos ve Godfather arasındaki aile unsuru farklılığına çok güzel değindiniz. Bana göre Sopranos'da her ilişkinin kâr bazlı olmasına en güzel örnek Tony ve yeğeni Christopher arasındaki ilişki. Bunlar sözde baba/oğul gibiyken bile Tony hep kendi kârını düşünüyor.

4. Sezonda bunların arasında bi kopma ve uzaklaşma başlayınca Tony "babanın katilini buldum" diyip emekli bir polisi öldürtüyor ve intikamını alan Christopher ile ilişkileri eski ayarına dönüyor. Sonra "The Many Saints of Newark" filminde gördük ki Christopher'ın babasını Junior (Tony'nin öz amcası) öldürtmüş ve Tony Christopher'a kendi çıkarları için yalan söylemiş.

En kötüsü ise Christopher'ın babasını uyuşturucu bağımlısı diye bilmesi ve hayatı boyunca "ne de olsa junkiyim" diyip sorunlarından kaçmak için uyuşturucuya başvurması. Sopranos evreninde uyuşturucu kullananlar infaz edilirken Tony kendisinin en pis ve gizli işlerini yaptığı ve güvendiği için Christopher'ı es geçiyor. Yine filmde gördük ki babası uyuşturucu bağımlısı değilmiş ve yalnış anlaşılma sonucu öyle bir laf çıkmış. Tony gerçeği bilmesine rağmen Christopher'a babasının uyuşturucu bağımlısı olmadığını söylememiş.

Sonunda Tony Christopher Moltisanti'yi araba kazasından sonra elleriyle öldürdü. Hatta cenaze sonrası kendisini daha iyi hissedebilmek için herkesi yokluyor "ölmesi iyi oldu değil mi?" gibisinden ama en ummadığı kişilerin bile Christopher'ın ölümüne üzüldüğünü görünce bu sefer daha da sinirlenip taa Las Vegas'a gidip Christopher'ın eksi metresiyle yatıyor.

Efsane dizi gerçekten.

Bu arada Godfather ile ilgili "filmde yok ama kitapta var" dediğiniz şeyler filmde de var hocam, saygılar 🙂

Mr.D
Автор

Kurtlar vadisi ilk 97 bölümün incelemesini de yaparmısınız

subutay
Автор

35 yaşıma gelmiştim ve baba filmini izlememiştim . Sonra ilk filmi açtım ve 3 küsur saatlik üç filmi arka arkaya izledim . Gerçekten mükemmel bir seri olmuş . Baba büyüksün !!

halilibomsl
Автор

just when I thought I was out... they pull me back in

sjolnick
Автор

hocam muhteşem bölümdü ya, soluksuz izledim. The Wire için de bir bölüm gelse keşke.

eneskanza
Автор

Sopranos'a başlamadan evvel Godfather gibi ailenin, ahlakın üstün tutulduğu bir dizi olmasını bekliyordum ama tam tersi bir dizi olduğunu farkettiğimde de hayal kırıklığına uğramadım. Çünkü bu yönü daha doğru geldi bana. Mafya'dan ziyade Gangstar denebilir Sopranolar için. Daha küçük çaplı işler kovalıyorlar ve bu yüzden de daha az kazanıyorlardı Godfather'a göre. Godfather olmak istiyen bir dizi olarak düşünüyordum Sopranos'u diziye başlamadan önce. Gotfather olamamıştan ziyade Godfather olmak istemeyen bir dizi olduğunu farkettim. Ayrıca bu iki değerli Mafya dizi ve filminden başka en az bunlar kadar değerli bir dizi var ki o da Boardwalk Empire dizisidir. Keşke bu iki eseri değerlendirirken Boardwalk'ı da katsaydınız araya. Belki de ona ayrı bir bölüm çekersiniz

gorkemakdemir
Автор

Biyiklar Semaviler gibi biri el asagi bir el yukari

bastadimasta
Автор

Sopranos harika bir dizi.. Soluksuz izlemiştim.. Baba üçlemesini izleyeli çok oldu ama söylemeye gerek bile yok sinema tarihinin klasiklerindendir, tekrar izleyesim geldi..

bahattinozturk
Автор

4:50 ilk filmin de açılış sahnesi böyleydi: o bahsettiğiniz kaypak italyan, "I believe in America" diyerek kızının başına gelenleri anlatıyordu. aynı açılışlar yani

Can-wnnh
Автор

"they're my friends but they're also jackals." 👍

ferdikavak
Автор

Sopranos gibi bir dizi tekrar gelmedi, ABD'deki bugünkü politik ortamda da gelemez zaten. Diziye ısınmak kolay değil; çünkü suç/dram dizileri olaylar üzerine şekillenirken Sopranos bir sitcom gibi tamamen karakterleri üzerine oynuyor. Toplam 4-5 kere izlemişimdir diziyi baştan sona; ama ilk izlediğimde 1. sezonu bitiremiyordum neredeyse. "Bu nasıl mafya dizisi ya" diye düşünüyor insan başta. Ama ilk sezonun sonlarına doğru dizi bir yakaladı ki sonra bırakmadı.

Sopranos'taki karakterler o kadar eşsizdi ki bugün hala sık sık, ufak tefek karakterlerin bile geyikleri döner internette. Bu karakterleri özel kılan şey hepsinin dizide kendi kafalarına göre takılmaları, hiçbiri ana karakter eksenli değiller. Hiçbiri iyi ya da kötü değil, dizide öyle baş kahraman, kötü adam falan gibi kalıplar beklemeyin. Karakterlerin hiçbirisi hikayeye değil, kendilerine eksenli hareket ediyor. Örneğin dizide bir karakter başrol Tony'e ihanet ediyorsa veya arkasından iş çeviriyorsa dizi onu bir anda "kötü adam" rolüne sokmuyor.

gunmuratilban
Автор

Lütfen Cennetin Krallığı filmini de inceler misiniz?

onurkula
Автор

Sopranos gibi HBO dizilerinin en büyük başarısı denge meselesi gibi. Şöyle ki, bir yandan hocanın da anlattığı aile kurumunu "inanılan" değerleri tersyüz ediyorlar, bir yandan da izlenebilir içerikler üretebiliyorlar. Yani hem mesajı sezdiriyor hem de sıkmıyor. Acayip dinamik işler. Bizde ise ya mesaj veren (ölümüne sıkıcı) ya da dümdüz pulp fiction işler yapılıyor

akdenizkultur
Автор

Hocam Godfather BBC belgeseli, Sopranos ise belgeselde görülen kişilerden birinin çektiği vlog gibi daha çok.

subutaynoyan
Автор

Şafak Sezer uyarlaması sonrası bu video ile inşallah aramız düzelir dünya dizi dünyasıyla.

squilacci
Автор

The Sopranos tüm zamanların en iyi dizisidir.

canismajoris
Автор

Cok dizi izleyen biri degilim ama izledigim en iyi dizi Sopranos'tu. Sonra da Rome zaten, ikisi de HBO yapimi.

furkannarin