filmov
tv
Adet Sancısının, Ağrılı Adet Görme Nedenleri Nelerdir? Altta Yatan Sebep Nasıl Tedavi Edilir?
Показать описание
Yukarıdaki linke tıklayarak, detaylı bilgi edinebilir, doktorunuza soru sorabilir ve randevu alabilirsiniz.
Ağrılı adet görme (dismenore) nedir?
Ağrılı adet görme dismenore, şiddetli ve sık kramp, sancı ve ağrıların olduğu adet dönemleridir. Ağrı ve sancılar ilk adet döneminizde başlayabilir ve yaşamınız boyunca devam edebilir. Ya da miyomlar veya endometriozis gibi diğer sebeplerle yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir.
Ağrılı adet görme (dismenore) nedenleri?
Rahim anormal şekilde kasıldığında genellikle ağrılı adet görme meydana gelir. Bunun rahmin kasılmalarını kontrol eden prostaglandin gibi kimyasallardaki problemlerdir.
Altta yatan bir durum ağrılı adet görmeye yani dismenoreye neden olduğunda, genellikle bu neden endometriozistir. Endometriozis, rahim zarından gelen dokunun rahim dışında büyüdüğü bir durumdur. Endometriozis sıklıkla kısırlığa ve pelvik ağrıya neden olur.
Ağrılı adet görmenin diğer nedenleri şunlardır:
Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
Rahim fibroidleri
Düşük veya ektopik gebelik gibi anormal gebelikler
Pelvik boşlukta enfeksiyon, tümörler veya polipler
Kimler Ağrılı Adet Görme Açısından Risk Altındadır?
Herhangi bir kadın ağrılı adet dönemleri yaşayabilir. Ancak aşağıdaki durumlara sahip kadınlar, ağrılı adet dönemleri açısından artmış risk altındadır:
Sigara içen kadınlar
Adet döneminde alkol kullanan kadınlar. Alkol adet ağrısının süresini uzatma eğilimindedir.
Fazla kilolu kadınlar
11 yaşından önce adet görmeye başlayan kadınlar
Hiç hamile kalmamış kadınlar
Ağrılı adet dönemleri (dismenore) belirtileri nelerdir?
Aşağıdakiler ağrılı adet dönemlerin en yaygın belirtileridir. Ancak her kadının biraz farklı semptomları olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:
Alt karında kramp, Alt karında ağrı, Bel ağrısı,Bacaklara yayılan ağrı, Mide bulantısı, Kusma, İshal, Tükenmişlik, Zayıflık, Bayılma, Baş ağrısı
Ağrılı bir adet dönemin belirtileri diğer sağlık sorunlarının belirtilerine benzeyebilir. Teşhis için daima doktorunuzla konuşun.
Ağrılı adet dönemler nasıl teşhis edilir?
Ağrılı adet dönemlerini teşhis etmek için doktorunuz sağlık geçmişiniz hakkında sorular soracak, fiziksel ve pelvik muayene yapacaktır. Doktorunuzun gerçekleştirebileceği testler şunları içerebilir:
Ultrason. Bu test, iç organların bir görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır.
MR. Bu test, vücuttaki organların ve yapıların ayrıntılı görüntülerini yapmak için büyük mıknatıslar, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanır.
Laparoskopi. Bu küçük prosedür mercekli ve ışıklı ince bir tüp olan laparoskop kullanır. Göbek bölgesinde minik bir kesi ile bu tüp yerleştirilir. Doktorunuz bu aracı pelvik ve karın bölgesini görmek için kullanır. Bu test anormal büyümeleri bulabilir.
Histereskopi. Bu test serviksin kanalına ve rahmin içine bakar. Vajinadan geçirilen bir görüntüleme aracı (histeroskop) kullanır.
Ağrılı adet dönemleri nasıl tedavi edilir?
Tedavi semptomlarınıza, yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olacaktır. Ayrıca, durumun ne kadar şiddetli olduğu tedavi yaklaşımını belirleyecektir. Semptomları yönetmek için gerçekleştirilecek tedavi şunları içerebilir:
Prostaglandin inhibitörleri. Bunlara aspirin ve ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) dahildir. Bu ilaçlar ağrıyı azaltır.
Parasetamol
Doğum kontrol hapları
Hormon tedavisi (progesteron)
Diyet değişiklikleri. Bu değişiklikler daha fazla protein ve daha az şeker, kafein tüketimini içerir.
Vitamin takviyeleri
Düzenli egzersiz
Karın bölgesine ısıtma yastığı
Sıcak banyo veya duş
Histerektomi. Bu uterusun cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
Ağrılı adet dönemleri hakkında bilmeniz gerekenler
Ağrılı adet dönemleri şiddetli ve sık adet sancıları ve ağrılı dönemlerdir.
Bu durum ilk adet döneminizle başlayabilir ve yaşamınız boyunca devam edebilir. Veya miyom veya endometriozis gibi altta yatan bir durum nedeniyle yaşamın ilerleyen dönemlerinde başlayabilir.
Alt karın bölgesinde kramp veya ağrı, bel ağrısı, bacaklara yayılan ağrı, bulantı, kusma, semptomlar, yorgunluk, halsizlik, bayılma veya baş ağrıları içerebilir.
Tedaviler NSAIDS, asetaminofen, doğum kontrol hapları, hormon tedavisi, diyet değişiklikleri, vitaminler, egzersiz, ısı veya masajı içerebilir.
Aşırı ağrı varlığında alttaki problemin çözümü için, ameliyat gerekebilir.
Ağrılı Adet Görme Hamileliğe Engel Mi?
Prostaglandinlerin normal aktivitesinin neden olduğu adet dönem kramplarına birincil dismenore denir. Bu tür ağrılı dönem doğurganlığınızı olumsuz etkilememelidir. Diğer hastalıkların veya üreme sisteminin anormalliklerinin neden olduğu veya kötüleştirdiği adet dönemi sancılarına sekonder dismenore denir. Sekonder dismenore hamile kalma zorluğuyla ilişkilendirilmektedir.
Комментарии