Çocuklar için ölümün anlamı ve yas

preview_player
Показать описание
Prof. Dr. Bengi Semerci bu videoda çocuklar için ölümün anlamını ve yaşanan yas duygusunu inceliyor. Çocukların yaşlarına ve gelişim süreçlerine göre ölümü nasıl algıladıklarını, yaşına göre ölümün çocuklara nasıl açıklanması gerektiğini anlatıyor. Bir kayıptan sonra yaşanan evrelere bakıp bu evrelerin çocuklarda nasıl farklılıklar gösterebileceğine ve yaratabileceği davranışlara değiniyor. Çocuk ve ergenlerde yas sürecini kısaltabilecek etkenleri listeliyor, yas sürecini kısaltmak ve kolay atlatılmasını sağlamak için yapılabilecekler konusunda tavsiyeler veriyor.

#BengiSemerci #Psikoloji #Psikiyatri
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu konuşmayı beğenmeyen kişiler neyi beğenmediler bu kadar yürekten konuşan uzmanlar malesef bazı insanlar gerçeklerin farkında değil. Hocam yüreğinize sağlık

erolemmioglu
Автор

Okul Rehber Öğretmeniyim, paylaşımlarınızdan çok faydalanıyorum Hocam, emeğinize sağlık

ozgurylmaz
Автор

hocam bu konu hakkında konuşmak bile zor siz ise çok güzel anlatmışsınız çok teşekkürler:)

muberrakalyoncu
Автор

Zihnim açıldı resmen çok teşekkür ederiz. 🌸✨

plutos
Автор

9 yaşında ebeveynini kaybetme korkusu ile annesi ile yatmak isteyen çocuk için öneriniz nedir?

zencefilliiMutfak
Автор

16 yaşındayım Annem vefat edeli 3 ay oluyor galiba işk evredeyim ve hala şoktayım ve beynim kabul etmiyor ve algılamıyor gözümün önünde vefat ettiği halde beynim resmen bu anıları siliyor gibi eski anıları hatırlamakta zorlanıyorum normal mi

eftelya
Автор

Peki bideoyu izlerken ağlamaya başlamam…. 12 yaşındayım babam vefat etti

Straykidsandfelix
Автор

Çocuklara ölen kişi ile ilgili o bizi görüyor biz onu görmesekte dediğimizde çocukta kaygı yaratır sanki🤔

gulserenkaya
Автор

Kızımı iki sene önce trafik kazasında kaybettim ve 2 yasinda oğluyla geçirmişti kazayı onunda bacaklarında kırıkları vardı iki ay çocuk geceli gündüzlü anne diye ağladı yardım aldık şimdi 4 yaşında sağlıklı fakat anneyi özlüyor nerede olduğunu ara ara soruyor biz söylemedik öldüğünü kızımın kabrine her hafta gidiyoruz ve götürüyoruz evet bizde bahçe diyoruz suluyoruz kırmızı gül goturmeyide çok seviyor yalnız bir yerde tikandik paylaşmayı sevmeyen ve arkadaş istemeyen bir çocuk kresede gönderdik yalnızlığı tercih ediyor birde babası evlenme hazırlığı içinde ona bunu nasıl açıklayabiliriz yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim

meryemsezer
Автор

Hocam o gormese bile onu gorecegi allahin yanina gitti tarzi dusunceler cocuga masal anlatmak degil mi sonucta ne oldugunu bilmiyoruz sonradan gerceklik algisiyla ilgili sorun yasamasina sebep olur mu?

ecesoysal
Автор

5 yaş öncesinde ölümün kalıcı olduğunu anlayazlar ölen şeyin geri döneceğini düşünürler.Bu nedenle ne zaman döneceğini sorarlar ve kalan ebeveynin gittiği zaman dönmeyeceğini düşünerek kaygılanabilir.Toprağın altında vs.açıklamalar yapılmamalı.Ben merkezci ve büyüsel ve somut düşünce.Her şeyin çocukla ilgili olduğu ölümün kendisi yüzünden olduğundan ben kötü bir çocuğum o yüzden annem öldü vs. Büyüsel düşünce ise aklından geçenin olacağına olan inanç.Ölmeden önce kızmışsa yok olmasını dilemişse kendisi yüzünden olduğunu düşünebilir.Somut işlemlerd eolduğundan yalnız soğuk üşüdüğünü vs düşünebilir.Allahın yanına gittiğini o görmese bile onun kendisini görebileceğini onunla konuşabileceğini geri dönmeyeceğini söylemekte yarar vardır.Mezarlığa götürmek toprağın altında olduğunu söylemeye gerek yok.Onun yerine mezar kaybedilen kişinin bahçesi olarak tanımlanabilir onu özlediğinde çiçek götürebileceği, onunla özel konuşmak istediğinde yine bu bahçeye gidebileceğini söyleyebilirsiniz.
6-10 yaşında ise ölümün geri dönüşümsüzlüğü yavaş yavaş anlaşılmaya başlar ama yine de ölümü kendi sevdiklerine yakıştıramazlar sadece yaşlılar ve kötü insanların öleceğini düşünürler başkalarının ölüm acısını anlayabilir fakat kendi duygularından bahsetmeyebilirler.
11 yaş sonrası ise artık ölüm algısı erişkinde olduğu gibidir.sonuçları geri dönüşümsüzlüğü anlaşılır.Hiç tepki vermeyecekleri gibi ağlama öfke içe kapanma gibi tepkiler verebilirler.Kaybedilen ebeveyn gibi davranmaya çalışma, gelecek kaygıları görülebilir.ölüm çocuğa tanıdığı güvendiği biri tarafından söylenmeli.
Yas kayıp sonrası yaşanması gereken bir süreçtir.
Şok hissizlik ne olduğunu anlayamama
Öfke kaybe inanmama isyan etme
Ümitsizlik huzursuzluk içe kapanma depresyon
Kabullenme

Üzüntü ve özlem yoğun yaşanan duygular.Sık ağlama içe kapanma anılarla meşgul olma taklit etme oyunlarda ölüm temasını işleme.Kaygı küçük yaş çocuklardaile daha ısrarcı karsnlıktan korkma uyku problemler yalnız kalmaktan korkma.
Gerileme öfke kendine zarar verme dikkat toplayamama.(ayrılık kaygısı hayatın sorgulanması geride kalan ebeveynin kaybı)
Doğum ölüm mezuniyet gibi dönemlerde yine aynı tepkiler görülebilir.

senacereneren