Πασ - τέλειον Ελληνικόν

preview_player
Показать описание

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Το Μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλυκό που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι από τα νησιά των Δωδεκανήσων, φυσικό σουσάμι, ολόκληρα αμύγδαλα, τριμμένο πορτοκάλι και φλούδα περγαμόντου συνδυάζονται με διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή για αυτή τη συνταγή.
Το σνακ πήρε το όνομά του από την παραδοσιακή ροδιακή διάλεκτο. Το "Κούνι" χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στο σουσάμι και το "mele" για το μέλι.

grigorioszeimpekis
Автор

καταπληκτικο ....με ταξιδευεις σε γευσεις...και σε αλλες διαστασεις !!!!
ευχαριστουμε πολυ !!!
AUSSERGEWOEHNLICH UND EINMALIG !!! MEIN LIEBER GRIGORI !!!

melinapapadopoulou
Автор

Σκέφτομαι… τα μικρά της ζωής
τα βρίσκεις στην κουζίνα,

σαν τώρα καλή ώρα…
με ‘μας
εκεί βρίσκεις όλα τα υλικά να συνθέσεις τις γεύσεις και να

νοστιμίσεις το νόημα της ζωής σου.

Άμα συνετά και ταπεινά μαγειρεύουμε κάθε μέρα τα «φύλλα» της ζωή μας ίσως ποτέ να μην χρειαστεί να ζηλέψουμε δόλια «μήλα».

zeimpekisgrigorios
Автор

Το παστέλι στην Ελλάς και το Μελεκούνι στην Ρόδο ένα έδεσμα χιλιάδων ετών από την ομηρική εποχή. Το παστέλι αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα με το όνομα «ίνδριον», μέλι και σουσάμι, τροφή που έτρωγαν οι Έλληνες για να μπορέσουν να αντέξουν τις κακουχίες του πολέμου η μεγάλων υπερπόντιων ταξιδιών σε όλων τον κόσμο. Φυσικά δεν το εισήγαγαν αλλά το καλλιεργούσαν εντόπιοι. ¨Εχουμε πολλές αναφορές για σουσάμι και εδέσματα που περιείχαν σουμάμι όπως η γέμιση του γνωστού "Γάστριν" του παλιότερου στον κόσμο μπακλαβά. Το μέλι και το σουσάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διατροφή των Ελλήνων. Το σουσάμι είναι σύμβολο της γονιμότητας και ο πρώτος ιστορικός που αναφέρει το παστέλι είναι ο Ηρόδοτος. συνδιασμός με αμύγδαλο ποου είναι κι αυτός από τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς με υπέροχη βουτυράτη γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Το παραδοσιακό ενεργειακό έδεσμα συμβάλλει στην ευεξία και τη μακροζωία. Χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή, αντιυπερτασική, αντιθρομβωτική και υποχοληστερολαιμική δράση. Έχει οστεοπροστατευτικές ιδιότητες. Προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση, τον καρκίνο, τις εκφυλιστικές παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, οστεοαρθρίτιδα, νόσο του Alzheimer, νόσο του Πάρκινσον) και παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Ως πολύτιμο έδεσμα το μελεκούνι περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρωινό της Ρόδου . Είναι μια «εθιμική πρακτική που συνδέεται με τις διατροφικές συνήθειες των Ροδίων και τη διάδοση της παράδοσης». Ως πρέσβης της Ρόδου στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει ήδη αναγνωριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Ως προϊόν διατροφής στη σύγχρονη εποχή, μπορεί να συνδέσει την παραδοσιακή γαστρονομία της Ρόδου με τις νέες διατροφικές τάσεις.

grigorioszeimpekis
Автор

ΕιρηνηΜαρια Αποστολιδου 10 06 2023
Πως κατορθωνεις.. Να με ταξιδεύεις σε τοπους. Παλιούς αγαπημένους
Από το Λεμονοδασος.. Του Κ. Πολίτη σε Δασκάλους με Δ κεφάλαιο που είχα την τύχη να έχω και εγώ.. Μέχρι το παστέλι ήταν το απλό γλύκισμα που είχε η γιαγιά μου κρυμμένο στην Τσέπη της να το μοιράσει δίκαια στα 3 εγγόνια της.. Πρώτα μάθαμε το παστέλι που δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά του Εμπορίου.. Μαστιχωτο, τραγανό, μυρωδατο, Σας να βλέπω τα χέρια της. Απαλά με κοντυλενια... Δάχτυλα και ας δούλεψαν πολύ
Και εκείνη η Τσέπη τι δεν είχε όλα τα καλά του κόσμου (Μάζευε και καρουδοτσουφλλα..Για να φτιάξουμε καραβάκια ή χελώνες.. Απλά πράγματα) Άλλο γλυκό που θύμιζε και καλοκαίρι "Το υποβρυχιο".. Εκείνο σε βάζο γέμιζε το κουτάλι με βανίλια και σχετικά κρύο νερό πιο παγωτό
Αυτό ήταν καλύτερο μόσχο μύριζε και είχε και μαστιχωτη. Γεύση
Μ αυτή την θυμιση Έφυγα από το Σινεμά τα Ηλύσια τότε όταν είδα
Την ταινία του Δήμου Αβδελιωτη... Χρόνια πριν το" Δέντρο που πληγωναμε"
Και έψαχνα για ταπεινή βανηλια.. Βγαίνοντας από το Σινεμά που μικρά την είχαμε και σε κανατακια, βαρκούλες, με το κουταλάκι τους... Ευτηχως τώρα την βρησκω πιο εύκολα από τότε 😀.. Κατάλαβαν επιτέλους ότι Ελλάδα είναι παράδοση και βγήκαν ξανά άξιοι συνεχιστές που θα την παρασκευαζουν.. Ξανά με Αγάπη και μεράκι... Μερικά από τα φύλλα της δικής μου ζωής.. Μαζί με τα δικά σου ακούσματα Σ ευχαριστώ πολύ 🕊🌿🎈🦋🌿

zeimpekisgrigorios
Автор

διερωτώμαι γιατί όλος ο κόσμος επονωμάζει το καρμπό αυτό με την ελληνική λέξη "σίσαμις" αν τελικά προτοκαλλιεργήθηκε στην Ινδία γιατί δεν το ονόμασαν στην ινδική γλώσσα και αν από εκεί ήρθε γιατί η αγορασστές το όνομάσαν... δεν υπάρχει τίποτα που να παοδεικνύει κάτι τέτοιο, πράγμα που δεν συμβαίνει και στους Έλληνες όπου αναφορές και ρίζες της λέξης είναι πολλές και παντού, Η λέξη Σι σα μις είναι μηκιναϊκή και γράφεται έτσι στην Γραμμική Α'. δεν ξέρω ποιο λόγο θα είχε καποιος να γράψει τόσα ψέματα, για να διαστρεβλώσει την καταγωγή ενός τόσο σημαντικού καρπού. Υπάρχουν σελίδες που δεν ανφέρουν ότι οι έλληνες το ξέραν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, αποδεδειγμένα σε πλήθως αναφορών το που πως και γιατί το χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες. Λύπαμε γιατί την σύνχιση που δημιουργούν στον κόσμο. Τι θα τους ωφελισει κάτι τέτοιο, και κατα πόσο περισσότερο αξία έχει αυτό για την ζωή τους. Κάποτε όλα αυτά θα αποδιχθούν.

ΓρηγόρηςΖεϊμπέκης
Автор

Σήμερα γά, σήμερα γάμος γίνεται
σ’ ωραίο περιβόλι, σ’ ωραίο περιβόλι

Σήμερα απο, σήμερα αποχωρίζεται
η μάνα από την κόρη, η μάνα από την κόρη

Γαμπρέ τη νύ, γαμπρέ τη νύφη ν’ αγαπάς
Να μην την εμαλώνεις, να μην την εμαλώνεις

Σαν το βασί, σαν το βασιλικό στη γη
να τηνε καμαρώνεις, να τηνε καμαρώνεις

Σήκω περή, σήκω περήφανε αητέ
κι άνοιξε τα φτερά σου, κι άνοιξε τα φτερά σου

Να πεταχτεί, να πεταχτεί η πέρδικα
που ’χεις στην αγκαλιά σου, που ’χεις στην αγκαλιά σου

zeimpekisgrigorios