Dücane Cündioğlu 2010-2020 / ÖNCE VE SONRA GERÇEĞİ!

preview_player
Показать описание
ORUÇ DÜŞÜNCEYİ TETİKLER Mİ ENGELLER Mİ?
Dücane Cündioğlu'nun oruç ve düşünme ilişkisi üzerine 2010 yıllarındaki ve 2020 yıllarındaki farklı görüşleri ve düşüncelerinin geldiği nokta
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ne erdemli bir insan... Fikirlerini yeri geldiğinde terk edebiliyor.

deusexmachina
Автор

16 Nisan 2021 tarihli Ramazan, Kur’an ve Oruç üzerine düşünceler başlıklı videoda bu düşüncesini neden değiştirdiğini açıkça anlattı. İzleyin.

osmanylmaz
Автор

Dücane hoca geçmişteki düşüncelerinin değiştiğine dair zaten inkara gitmiyor bu bir, ikincisi de değişim öncesi Dücane'nin neden oruca bu anlamı yüklediği ise Şu anda söylediklerinin hem kanıtı hem bunları onaylayan mükemmel bir örneğidir. Fikrin değişimi düşünmenin, sürekli üzerine yenileri eklenen Bilme halinin zorunlu bir sürecidir. Amaç Dücane hocayı istikrarsız göstermek ise bu video yalnızca düşünmeyenlerde işe yarar.

buyrunsizde
Автор

Adam kendisi söylüyor kırk yıl bir bina inşa ettim ve binanın temelleri yanlıştı bu nedenle şimdi yıkıyorum. Bu namuslu ve dürüst bir adamın tavrıdır. Anlamak için beyin ve karakter gerekir.

Tulparyelesi
Автор

ee yani? siz ''biz 50 senedir çizgimizi bozmadık'' derken mağrur olabilirsiniz ancak ''50 senedir çizgimizi bozmadık'' demek ''50 senedir hiçbir şey öğrenmedik, hiçbir fikrimizi tekrar gözden geçirmedik, çok şükür'' demekle aynı şey.

graviton
Автор

"İbadetin asıl mahiyetini anlayan yok" diye eleştir. Sonra "İbadetin öyle bir mahiyeti yok ki" de.
Eyvallah hoca.

mfthrsln
Автор

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.hocayı bundan dolayı seviyoruz.

ibrahimhalilsahin
Автор

Cehennem konuştu: Hızla bir cisim yaklaşıyor 😅

georgebigman
Автор

İnsan düşünen bir varlıktır. Dücane Hoca gibi düşünenler çok. Örf ve adetlerden gelen bir inanç sisteminde her insan normal olarak ilk önce ailesinin yaptığı şeyleri yapar, fakat insanoğlu bir aydınlandığı zaman varya kimse onu tutamaz, selam olsun aydınlanan insanlara selam olsun Dücane hocaya

tuncay
Автор

Bence SONRAki değerlendirmesi daha doğru olmuş.Bu demektir ki, Dücane gelişmiş, olgunlaşmış.. Helal!

muammertokgoz
Автор

Bir konu hakkında samimi iseniz fikir ve düşünceler değişebilir. Karakteriniz ve duruşunuz değişmesin yeter ki.

mrkytr
Автор

Dücane geçenlerde tam da oruç hakkında eski düşüncesini eleştiriyordu.

okulbu
Автор

Her iki videoda doğru söylüyor ki ; 2010 yılında anlattığı islam kuralları, sınırları içinde düşünmek yani allahı yaratılanı tefekkür etmek, 2020 yılında ise sınırlanmasan, herhangi bir dini çerçeve olmadan düşünmekten bahşediyor her ikisi arasında büyük fark var zaten

mustafabuyukdereli
Автор

ramazan, aslında dinin yanında, beden için de mükemmel bir dinlenme ayı bence. her ibadetin fiziksel bir yanı var. neden diye sordum kendime. şunu anladım ki, namazın, orucun ilk faydası şu içinde bulunduğumuz bedene, sonrası ruhumuza, nihayetinde kendimize. o yüzden her dinde namaz ve oruç vardı. bugün bile semavi olmayan inanışlarda/dinlerde oruç vardır. namaz yerine yoga yada benzeri fiziksel ritüeller vardır. en basitinden, abdest alan dışında günde 5 kez ayaklarını ve ellerini yıkayan insan çok azdır. en cahil ama inanmış bir müslüman bile, fiziksel olaraktan gayet temizdir ve namaz için de temiz olmak zorundadır. aslında din, insana dünyada bazı kurallar veriyor ancak anlayan için bu kurallar içinde daha yaşanılası özgürlüleri de veriyor. insan, Allah'a abd olmalı, ama yasin suresinde de yazdığı gibi "(peygamberler için) o sizden bir para da istemiyor...." diyen ayetine muhalif, kendini peygamber varisi gibi gösterip milletten para alanlara abd olmamalı insan. bunu iyi anlamalı. sorgulanacak sözler, insanın insana söylediği sözlerdir, yoksa kur'an'ın sözleri değil.

MuratTYlmaz
Автор

Keşke ülkede Dücane Cündioğlu gibi düşünürler çoğalsa, gençler aydınlansa.

miamaxim
Автор

“Doktor, insanın hastalıklarından geçinir.
Avukat, insanın suçlarından geçinir.
Ruhban sınıfı, insanın aptallığından geçinir.”

- A. Schopenhauer

mehmetmenay
Автор

"Düşünme", "Akletme" ve "Tefekkür" kavramları, kendi aralarında farklı kavramlar olduğu gibi, Dinde, Felsefede, Bilimde ve zaman/mekan gözetilerek günlük yaşam terminolojisinde de elbette farklı kullanımı olan kavramlardır. Dini düzlemde derin tefekkürün (insan zihninin meditatif bir hale gelerek, kendisi de içinde olmak üzere fiil, özne ve nesne olarak aynı anda bütünü gözlemleme yetisi kazanarak hakikati idrak etme çabası) yaşamın her alanında bir oranda işe yaradığı yadsınamaz bir gerçek olsa gerek. Lakin felsefe ve bilim, bu hususu bir inceleme ve üzerine düşünme nesnesi olarak ele alacaktır tabiatiyle. Tüm bu alanlarda at koşturan filozof Dücane Cündioğlu'nun da zaman içinde farklı söylemler içinde karşımıza çıkması gayet doğal ve anlaşılabilir bir hal olsa gerek diye düşünüyorum. 🙃

kenannyavuz
Автор

Din ve düşünme arasındaki ilişkiyi çok güzel çözümlemiş bravo dücane hocaya 👏🏻

AlialiAli-gfhm
Автор

sağdaki fotoğraf çok anlamlı. Düccane bile kendindeki değişime hayretle bakıyor!

karatosun
Автор

ilk videoda tefekkürden bahsediyor, "dini çerçevede" düşünme diyebiliriz.
ikincisinde özgür düşünceden bahsediyor, yani felsefeden, dinden bağımsız düşünceden.
yani iki video arasında bir zıtlık yok. şöyle ki, oruç dini çerçevede düşünmeyi tetikler ama din aslında özgür düşüncenin önünü kesmektedir, diyor.

yurdakulmahmut